Πανικός στο Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ζητούν ανεξαρτησία και ένταξη στην ΕΕ
«Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να προετοιμάσει και να διευκολύνει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις»
Ιστορική ημέρα για την Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία καθώς υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία διεκδικούν «το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση» και δηλώνουν ότι το μέλλον των εθνών τους «βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Σκωτίας, Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας διεξήχθη μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως
η ένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν «κάτι το φανταστικό».
Τόσο η Σκωτία, όσο και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία κυβερνώνται σήμερα από κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός πρωτοφανές από το 1999, όταν εγκαθιδρύθηκαν θεσμοί αυτονομίας (τοπικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση) στις χώρες αυτές.
Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας και επικεφαλής του κόμματος Plaid Cymru, Ριν απ Γιόρουερθ, σύμφωνα με το newsit.gr, υποδέχτηκε τον Σκωτσέζο πρωθυπουργό αρχηγό του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) Τζον Σουίνι, τη Μισέλ Ο’ Νιλ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας και αντιπρόεδρο του Σιν Φέιν, καθώς και τη Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, την πρόεδρο του Σιν Φέιν.
«Τα έθνη μας έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψαν οι ηγέτες. «Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να προετοιμάσει και να διευκολύνει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσαν δηλώνοντας πεπεισμένοι ότι «το μέλλον των εθνών μας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ» γιατί το Brexit «έπληξε» την οικονομία τους.
Διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις τάχθηκαν κατά της οργάνωσης δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία έπειτα από εκείνο του 2014 στη Σκωτία, όταν το 55% των ψηφισάντων τάχθηκε κατά. Την περασμένη εβδομάδα η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ «πιστεύει σθεναρά στην Ένωση» του ΗΒ.
Ο Τραμπ πάντως προέβλεψε το Σαββατοκύριακο ότι «τελικά θα γίνει» η ένωση της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το Σιν Φέιν ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι το 2030. Σύμφωνα με τη Μισέλ Ο’Νιλ, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου δείχνουν ότι «η συζήτηση για την ένωση είναι ζωντανή και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ζωηρά» όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και «σε διεθνή κλίμακα».
«Μακρινός στόχος»
Στη συνέντευξη Τύπου, οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Κάρντιφ τόνισαν ότι τα έθνη τους θα προχωρήσουν με τον δικό τους ρυθμό προς την αυτοδιάθεση.
Ο Σκωτσέζος Τζον Σουίνι εκτίμησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα πρέπει να διεξαχθεί εντός των επόμενων πέντε ετών.
Στην Ουαλία, ο Ριν απ Γιόρουερθ, όταν εξελέγη τον Μάιο δήλωσε ότι η ανεξαρτησία είναι «μακρινός στόχος». Δεν όρισε κάποιο χρονοδιάγραμμα για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι «προτιμά να αφήσει το ζήτημα στα χέρια του ουαλικού λαού», ωστόσο έκρινε ότι «διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο ότι η διακυβέρνηση από το Ουεστμίνστερ (σ.σ. την κεντρική κυβέρνηση) δεν λειτουργεί».
Ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντι Μπέρναμ, που ήταν μέχρι πρότινος δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ, έθεσε ως προτεραιότητά του τη μεγαλύτερη αποκέντρωση. Όμως για τον Ριν απ Γιόρουερθ «η μεταβίβαση εξουσιών που παραχωρούνται σε ένα έθνος είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη που αφορά μια περιφέρεια ή μια πόλη της Αγγλίας».
Για τον Μάικλ Κίτινγκ, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία, η κοινή διακήρυξη των τριών ηγετών είναι «πολιτικά σημαντική» επειδή επί πολλά χρόνια τα SNP και Plaid Cymru τηρούσαν αποστάσεις από το Σιν Φέιν, τον πρώην πολιτικό βραχίονα του IRA. Σε κάθε περίπτωση όμως «αυτό είναι απίθανο να αλλάξει τη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης», σημείωσε.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Γαλλία: Νέα πρόταση Μακρόν για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών – «Θα πάω μέχρι τέλους»
Ο Γάλλος πρόεδρος στα τέλη Αυγούστου, είχε παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας πανευρωπαϊκή απαγόρευση των social media στους ανηλίκους.
Σαμ Άλτμαν: Οι δύο εφιαλτικοί κίνδυνοι από την AI, τι μπορεί να πάει πολύ στραβά - «Δεν πρέπει να χάσουμε τον έλεγχο»
Νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους της ΑΙ απηύθυνε ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Άλτμαν περιγράφοντας τους δύο τρόπους με τους οποίους πιστεύει ότι η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη.
Στον "αέρα" η συνάντηση Ιράν και χωρών του Κόλπου για τα Στενά του Ορμούζ - Τραμπ: "Δεν δίνω δεκάρα, δικό τους θέμα"
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του είπε πως δεν "δίνει δεκάρα" για τη συνάντηση σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ - "Δικό τους θέμα", έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
«Προσευχόμουν, ό,τι πιο τρομακτικό έχω ζήσει»: Ο Αμερικανός αξιωματικός που επέζησε 50 ώρες λαβωμένος στο Ιράν σπάει τη σιωπή του
Για σχεδόν 50 ώρες ήταν μόνος, τραυματισμένος και κυνηγημένος σε εχθρικό έδαφος στο Ιράν. Ο Αμερικανός αξιωματικός και πιλότος περιέγραψε για πρώτη φορά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε τον περασμένο Απρίλιο μετά την κατάρριψη του F-15E Strike Eagle.
Ο Ερντογάν συνάντησε «τυχαία» νεονύμφους και χάρισε στη νύφη ένα... χρυσό βραχιόλι
Μία τυχαία (ή όχι) συνάντηση με ένα ζευγάρι νεόνυμφων είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια εγκαίνια νοσοκομείου στη Σαμψούντα.