Προκαλεί ο Φιντάν: Προτεραιότητα η «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και οι «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα
Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το έτος 2025 στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα το 2024, εντάθηκαν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και κατέστησαν οι μηχανισμοί διαλόγου πιο λειτουργικοί.
Ανέφερε, επίσης, ότι, με βάση τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, «ετέθησαν υπόψη της ελληνικής πλευράς οι προσδοκίες για την αποφυγή προκλήσεων από την Ελλάδα» και, όπως υποστήριξε, έγιναν συγκεκριμένα βήματα για στενή διαβούλευση προς αυτή την κατεύθυνση κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 8 Νοεμβρίου.
Ο Χακάν Φιντάν έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων τους είναι μεταξύ των θεμάτων που θέτει η Άγκυρα ως προτεραιότητα στις σχέσεις της με την Αθήνα.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε στα μέλη της επιτροπής ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η 6η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του 2025.
Τέλος, αναφερόμενος στην τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια Χακάν Φιντάν δήλωσε:
«Η χώρα μας συνεχίζει να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας στα Βαλκάνια, τα οποία αποτελούν πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των παγκόσμιων δρώντων.
Με τις στρατηγικές σχέσεις που αναπτύξαμε με κάθε βαλκανική χώρα, κατά τη διάρκεια των επαφών μας το 2024, εμβαθύναμε τη συνεργασία μας από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις, από τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι τις πολιτιστικές σχέσεις.
Διαδραματίζουμε εποικοδομητικό, πρωτοποριακό ρόλο στην περιοχή, της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι από κάθε άποψη, και δίνουμε προτεραιότητα στην αλληλεπίδραση με όλους τους εμπλεκόμενους.
Είμαστε σε στενή επαφή με τους ομογενείς και τις συγγενικές κοινότητές μας στα Βαλκάνια και συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές των χωρών για την ειρήνη και την ευημερία τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Θάνατος Μαζωνάκη: Μίξη ουσιών κατά την αναισθησία δείχνει η έκθεση της ΕΛΑΣ - Τι ισχύει με τη χορήγηση προποφόλης και μιδαζολάμης
Ενδεχόμενη χορήγηση δύο ουσιών κατά τη διαδικασία της αναισθησίας, εξετάζεται σε σχέση με όσα προηγήθηκαν της ανακοπής καρδιάς του Γιώργου Μαζωνάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Αποστολάκης: «Δεν ήταν εύκολη απόφαση – Δεν δέχομαι επιτακτικά κελεύσματα»
«Ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, για συνεργασία και συστράτευση για το καλό της χώρας»
Έρχεται νέο 112 με αpp για κινητά, βιντεοκλήσεις και «σιωπηλό κουμπί» – Οι 5 αλλαγές που θα σώσουν ζωές
Άτομα με προβλήματα ακοής ή ομιλίας αποκτούν πλέον αυτόνομη και άμεση δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια.
Αύριο η κηδεία της 50χρονης διευθύντριας του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης που είχε υποστεί ανακοπή στον δρόμο – Η επιθυμία της οικογένειάς της
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Ηλιούπολης στις 11:00 το πρωί.
Νέα Ιωνία Αττικής: Ψυχική αναπηρία άνω του 67% επικαλείται ο 35χρονος που έκοψε το αυτί της οδηγού ταξί
Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του δράστη της φριχτής επίθεσης.
Κακοκαιρία στην Κρήτη: «Παγώνουν» ασφαλιστικές υποχρεώσεις και πλειστηριασμοί για τους πληγέντες – Σε 15 ημέρες τα αιτήματα για αποζημιώσεις
Μέσα σε 10 ημέρες η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τη στιγμή που υποβληθεί το αίτημα - Στις 15 ημέρες η καταβολή των χρημάτων για επιχειρήσεις