ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 17 oC
Αναζήτηση:

Ένα λευκό t-shirt των 5 δολαρίων εκτίθεται στο MoMA: «Κανείς δε μιλά για τους εργάτες που το έφτιαξαν»

Ένα λευκό t-shirt των 5 δολαρίων εκτίθεται στο MoMA: «Κανείς δε μιλά για τους εργάτες που το έφτιαξαν»

«Όταν αγοράζετε ένα μπλουζάκι, σας κοστίζει απλώς 5 ή 10 δολάρια. Αλλά κανείς δεν μιλάει για τους εργάτες που τα έφτιαξαν», είχε παρατηρήσει η Kalpona Akter, ιδρύτρια του Κέντρου Αλληλεγγύης Εργαζομένων του Μπαγκλαντές.

Ένα λευκό μπλουζάκι της Hanes περνάει από πολλά χέρια πριν καταλήξει σε ένα κατάστημα της γειτονιά σας. Το MoMA κρέμασε ένα από αυτά στον τοίχο, χαρίζοντάς του τον ρόλο εκθέματος.

«Η εργασία για την κατασκευή ενός λευκού μπλουζιού ξεκινάει από το βαμβάκι. Από το βαμβάκι δημιουργείται το νήμα και από το νήμα τα υφάσματα. Αυτά τα υφάσματα στέλνονται στη συνέχεια σε μια αποθήκη όπου ένας κόφτης θα τα κόψει στο κατάλληλο σχήμα. Στη συνέχεια στέλνονται για να ραφτούν και για τις τελευταίες πινελιές, στεγνό πλύσιμο και στη συσκευασία. Τα εργοστάσια που παράγουν αυτά τα μπλουζάκια, όπως αυτά στο Μπαγκλαντές, μπορούν να κατασκευάσουν πάνω από 3.000 την ημέρα.»

«Τα αντικείμενα και οι δομές που μας περιβάλλουν -από τους τοίχους των αιθουσών του Μουσείου μέχρι τα ρούχα που φοράτε - είναι χτισμένα σε δίκτυα παραγωγής που εκτείνονται σε σύνορα και χιλιετίες» γράφει το MoMA στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram

Στην Πινακοθήκη 216, στον δεύτερο όροφο του μουσείου,τα έργα που εκτίθενται χρησιμοποιούν τα εργαλεία του σχεδιασμού για να οπτικοποιήσουν τους κύκλους παραγωγής και τα πολύπλοκα παγκόσμια δίκτυα που σχηματίζουν.

«Εξετάζουν επίσης κριτικά τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι κύκλοι διευκολύνουν την εκμετάλλευση των υλικών, των ανθρώπων και άλλων μορφών ζωής στη Γη.»

Πηγή: lifo.gr

Βαν Γκογκ: Νοτιοκορεάτες επιστήμονες βρήκαν την ακριβή ημερομηνία της «Έναστρης Νύχτας»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Βαν Γκογκ: Νοτιοκορεάτες επιστήμονες βρήκαν την ακριβή ημερομηνία της «Έναστρης Νύχτας»
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
Αλλάζει όψη το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη: Φεύγει η άσφαλτος, μπαίνει μάρμαρο Αλιβερίου
Ένας λαβύρινθος στο επίκεντρο της φετινής 3ης διοργάνωσης Hotel Experience στο Γκάζι
Μπέτυ Βαλάση: Η «Λωξάντρα» που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι, πώς κατάφερε να πάρει τον ρόλο που έγραψε τηλεοπτική ιστορία
Bloomberg για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αισιόδοξος» για συμφωνία με την Ελλάδα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου – Αρκεί «να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα»
22 χρόνια χωρίς τον αιώνιο έφηβο Βλάσση Μπονάτσο: Από τον «Γαρύφαλλο» στους «Απαράδεκτους» και τις ατάκες που έγραψαν ιστορία