Ο Λαμιώτης Σπύρος Μπάκας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας
Από τη Λαμία στην κορυφή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας (World Traditional Archery Federation - WTAF) - Σημαντική Διεθνής Διάκριση
Μια σημαντική διεθνής διάκριση για την Ελληνική Τοξοβολία: Ο αρχαιολόγος και ειδικός στον πόλεμο του αρχαίου κόσμου Σπύρος Μπάκας με καταγωγή από την Λαμία, εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας (World Traditional Archery Federation - WTAF), η οποία ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 2025 στην πόλη Ulsan της Νότιας Κορέας.
Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης 31 καταστατικών κρατών, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Παραδοσιακής Τοξοβολίας, με τη συμμετοχή 577 αθλητών από όλο το πλανήτη. Ο Σπύρος Μπάκας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Παραδοσιακή/Ιστορική Τοξοβολία, στα πλαίσια των νέων του καθηκόντων ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη οργάνωσης της Επιτροπής Ακαδημαϊκής προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας για την UNESCO της παραδοσιακής τοξοβολίας ως προστατευόμενου πολιτιστικού αγαθού, το οποίο δρομολογείται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία έτη.
Ο Σπύρος Μπάκας, γεννημένος στην Λαμία, κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας με ειδίκευση στον Μυκηναϊκό Οπλισμό και διεξάγει εκτεταμένη έρευνα στην Αρχαία Ελληνική Τοξοβολία και την Πολεμική Τέχνη της Ελλάδας. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια και μουσεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Μόσχας, και Πολιτιστικών οργανισμών της Νότιας Κορέας.
Τα ερευνητικά του έργα έχουν δημοσιευτεί σε διεθνείς ακαδημαϊκές εκδόσεις όπως η British Archaeology Report Series και η Sidestone Press, ενώ το 2019 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Πειραματικής Αρχαιολογίας EXARC για την έρευνά του στο «Τόξο της Sintashta».
Η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακής Τοξοβολίας αποτελεί ιστορική στιγμή για το άθλημα, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται ενοποιημένος διεθνής φορέας που θα συντονίζει και θα προωθεί την παραδοσιακή τοξοβολία παγκοσμίως.
Η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, αποσκοπεί στην προώθηση της παγκόσμιας κληρονομιάς της παραδοσιακής τοξοβολίας και στη διεθνή αναγνώρισή της, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της UNESCO, ως κύριας πολιτισμικής πρακτικής.
Ταυτόχρονα, ενισχύει τη διεθνή παρουσία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και της πνευματικής κληρονομιάς μας στον χώρο της πειραματικής αρχαιολογίας και των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Γ' Εθνική (5ος Όμιλος): Ο ΠΑΣ Λαμία υποδέχεται τη Νέα Αρτάκη - Εντός και ο Κηφισσός - Εκτός έδρας αποστολή για Σταυρό
Στην κορυφή πέρασε ο Διαγόρας που επικράτησε 2-0 το Σάββατο της Καρύστου - Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της Κυριακής…
Η ΕΠΟ απέρριψε τις εφέσεις των Βόλου και Πανσερραϊκού για την υπόθεση Σούντγκρεν, παραμένουν οι αφαιρέσεις βαθμών
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ απέρριψε την έφεση του Βόλου, που παραμένει με μηδέν βαθμούς στη Super League
ΑΕΛ Novibet – ΟΦΗ 1-0: Οι Θεσσαλοί έκαναν την έκπληξη και την πρώτη τους νίκη στο Superbet Κύπελλο Ελλάδας
Ο Νίτσος έβαλε το πρώτο του επαγγελματικό γκολ και χάρισε τη νίκη στους «βυσσινί».
Βasketgate: Την Πέμπτη καταθέτει ο Παναγιώτης Γιαννάκης
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ζήτησε να καταθέσει υπέρ της κατηγορίας για το σκάνδαλο και θα το κάνει την Πέμπτη (29/10).
Pink Run Atalanti 2026 – 400 άνθρωποι ένωσαν τα βήματά τους για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026
Γ' Εθνική (5ος Όμιλος): Μεγάλο «διπλό» της Λαμίας στο Σχηματάρι
Πρώτη ήττα για τον Κηφισσό στην Κάρυστο - Ρεπό ο Σταυρός...