Κούρος 2025: Όταν η νέα γενιά δεν αφήνει την παράδοση να σβήσει! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
Η παράδοση συνεχίζει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων...
Ο Αδάμ Ζήσιμος και η οικογένειά του αναβιώνουν το έθιμο του Κούρου ακόμα και σήμερα, περνώντας από γενιά σε γενιά και τιμώντας την παράδοση των προγόνων τους.
Ο Κούρος αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ταυτότητα των Σαρακατσάνων και είναι αφιερωμένο στους προγόνους που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.
Φέτος το έθιμο του Κούρου αναβίωσε και έκανε ευρέως γνωστό μέσω της εκπομπής "Αχ πατρίδα μου γλυκειά", με τη Βίκυ Τσεκούρα.
Η συγκεκριμένη παράδοση γινόταν σε μια περιοχή ανάμεσα σε Αγία Παρασκευή Λαμίας και Παλαιοχώρι, στη βρύση "Ματσούκι" εκεί όπου συνήθιζαν κατά το παρελθόν να περνούν οι τσοπάνηδες με τα γίδια τους.
Σύμφωνα με τον Κούρο, οι τσέληγκες συνήθιζαν να κουρεύουν τα γίδια τους για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο σημείο, υπήρχε μια βρύση, από την οποία έπιναν νερό και τα ζώα αλλά και οι βοσκοί, ώστε να ξεδιψάσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους.
Λέγεται κατά την παράδοση, πως το νερό της βρύσης είχε μαγικές ιδιότητες και όποιος έπινε από αυτό μετά μπορούσε να κάνει τα πάντα, ένιωθε σαν να είχε υπερφυσικές δυνάμεις. Ακόμα και οι νεράιδες κατέβαιναν από τη "Νεραϊδοράχη" ως αυτή τη βρύση για να νιώσουν τη μαγεία του νερού!
Για την οικογένεια του κυρίου Ζήσιμου, το έθιμο είναι πολύ σημαντικό και όπως τόνισε και ο ίδιος προσπαθεί να το διατηρεί ζωντανό στο πέρασμα των χρόνων και να το διατηρήσουν και οι επόμενες γενιές, ώστε οι πρόγονοί τους να τους καμαρώνουν από ψηλά!
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ακολούθησε γλέντι με live μουσική, όπου οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με σαρακατσάνικη μουσική, διασκέδαση, κέφι και πολύ χορό.

πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Αταλάντη: Χειροπέδες σε 61χρονο για χασίς και όπλα - Είχε δενδρύλλιο και… σπάθες!
Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Λαμίας - Βρέθηκαν φυτικά αποσπάσματα υπό αποξήρανση, ζυγαριά ακριβείας και φυσίγγιο…
Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον E65
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας, θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας-Ε65 με στόχο την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών.
Χειμώνας το πρωί στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας - Πότε αναμένονται βροχές
Για λίγες ακόμη ημέρες θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι…
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ίσης Αμοιβής
«Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας: Προϋπόθεση δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ισότητας στην αγορά εργασίας»
Ανακοινώνεται η εμβόλιμη Α2 Φάση πρόσληψης αναπληρωτών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία
Σήμερα ή το αργότερο αύριο, Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση της εμβόλιμης Α2 φάσης προσλήψεων αναπληρωτών που θα αφορά περίπου 300 εκπαιδευτικούς.
Λαμία: Ξεκινά η σχολική κολύμβηση για μαθητές Γ' και Δ' Δημοτικού
Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.