ΚΛΕΙΣΙΜΟ
MENU
weather-icon 25 oC
Αναζήτηση:
CREATE IMAGE

 Με γοργούς ρυθμούς «τρέχει» η μεγάλη επένδυση της ΙΟΝ στο Αυλάκι Στυλίδας - Το «άνοιγμα» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο Μεξικό

 Με γοργούς ρυθμούς «τρέχει» η μεγάλη επένδυση της ΙΟΝ στο Αυλάκι Στυλίδας - Το «άνοιγμα» του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο Μεξικό

Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου, τα deals και το άλμα των πωλήσεων.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του lamiareport.gr στην Google

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, με την προσοχή της Φθιώτιδας να στρέφεται στη μεγάλη παραγωγική επένδυση που πραγματοποιείται στο Αυλάκι Στυλίδας.

Όπως επιβεβαιώνεται από το πρόσφατο οικονομικό ρεπορτάζ του insider.gr, η διοίκηση της εταιρείας υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο προχωρά χωρίς καμία καθυστέρηση το πολυετές πλάνο αναβάθμισης και ενίσχυσης των παραγωγικών της υποδομών σε Άρτα και Στυλίδα.

Κομβικό σκέλος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί η ίδρυση νέας μονάδας παραγωγής προϊόντων σοκολάτας στο ιδιόκτητο οικόπεδο της επιχείρησης στη Στυλίδα, ένα έργο που υλοποιείται σταδιακά σε φάσεις και διατηρεί σταθερό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

Όπως είχε καταγράψει σε ρεπορτάζ το LamiaReport η απόφαση για τη δημιουργία της νέας υπερσύγχρονης μονάδας στη Στυλίδα αποτελεί μέρος του συνολικού μετασχηματισμού της ΙΟΝ. Στόχος είναι η περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας να αποκτήσει ένα πρότυπο βιομηχανοστάσιο υψηλών προδιαγραφών, ικανό να στηρίξει τόσο την εγχώρια ζήτηση όσο και την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της σοκολατοποιίας.

Παράλληλα με το εργοστάσιο της Στυλίδας, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του ευρύτερου πλάνου στην Άρτα, η οποία αφορούσε τη λειτουργία νέας αυτόματης γραμμής παραγωγής αυξημένης δυναμικότητας σε νεόδμητο κτίριο, δίνοντας προτεραιότητα στη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης που έχει καταρτίσει η θυγατρική της ΙΟΝ, η Λάβδας ΑΕ, στα τέλη του 2024 ξεκίνησε η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου εργοστασίου στην περιοχή της Γαστούνης, την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, την ανακατασκευή υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων παραγωγικών υποδομών.

Η νέα παραγωγική μονάδα στη Στυλίδα, η επέκταση της υπάρχουσας στην Άρτα και η νέα παραγωγική μονάδα στη Γαστούνη αφορούν σε επενδύσεις ύψους 167 εκατ. ευρώ περίπου.

Η χρηματοδότηση είναι από ίδια κεφάλαια και δανεισμό, διάρκειας δεκαπέντε ετών με λήξη τον Δεκέμβριο 2039 και καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σημαντική συνεισφορά στους πυλώνες της Πράσινης Μετάβασης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Το «άνοιγμα» στην αγορά του Μεξικού

Μέσα στις ενέργειες του ομίλου, το insider.gr καταγράφει «άνοιγμα» του στην αγορά του Μεξικού!

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της σοκολατοβιομηχανίας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικές ώρες στο ΓΕΜΗ, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της εξαγωγικής δραστηριότητας και της ενίσχυσης της διεθνούς της παρουσίας, η εταιρεία προέβη τον Απρίλιο του 2026 στην υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση κοινοπραξίας στο Μεξικό, με αντικείμενο την εμπορία και διανομή προϊόντων γκοφρέτας, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής.

Στην κοινοπραξία η εταιρεία θα συμμετέχει με ποσοστό 35%, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπεται η παροχή τεχνογνωσίας παραγωγής από την ΙΟΝ, σε εταιρεία συνδεδεμένη με την κοινοπραξία η οποία θα παράγει τα προϊόντα και θα τα διαθέτει αποκλειστικά στην κοινοπραξία. Η έναρξη της λειτουργίας της κοινοπραξίας αναμένεται με την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας, ενώ η πλήρης λειτουργία της θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Μεξικό.

Τα deals και το άλμα των πωλήσεων

Όπως διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο το 2025 ήταν ένα ακόμα έτος θετικών επιδόσεων για την ΙΟΝ, η οποία συνέχισε να αξιοποιεί αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην εγχώρια αγορά.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με την προηγούμενη χρήση, λόγω μεταβολών στη σύνθεση του ομίλου. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του 2025 περιλαμβάνουν τη θυγατρική Λάβδας Α.Ε. για το σύνολο της χρήσης καθώς και τη θυγατρική Interion EAD για την περίοδο από 1.3.2025 έως 31.12.2025, ενώ τα στοιχεία του 2024 περιλαμβάνουν τη θυγατρική Λάβδας Α.Ε. καθώς και τη θυγατρική Olympic Hermes Α.Ε. μόνο για την περίοδο από 12.12.2024 έως 31.12.2024.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και σε συνέχεια του προσυμφώνου πώλησης που είχε υπογραφεί στις 5 Ιουνίου 2024, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση του 74,99% των μετοχών της καραμελοποιίας Λάβδας ΑΕ και Olympic Hermes ΑΕ.

Επίσης στις 17 Φεβρουαρίου 2025 η ΙΟΝ απόκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας Interion EAD με έδρα στη Βουλγαρία. Η εξαγορά αυτή ενσωματώνει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας την παραγωγή και εμπορία της πραλίνας NuCrema, καθώς και άλλων σοκολατούχων προϊόντων.

Ειδικότερα, στη χρήση 2025 οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 209.126.147 ευρώ έναντι 135.872.996 ευρώ το 2024, ενώ για την εταιρεία ανήλθαν σε 166.953.624 ευρώ από 134.447.778 στην προηγούμενη χρήση.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου το 2025 ανήλθαν σε 63.255.439 ευρώ και της εταιρείας σε 46.012.682 ευρώ έναντι 37.445.009 ευρώ για τον όμιλο και 36.985.175 ευρώ για την εταιρεία, αντίστοιχα, το 2024. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, συνολικών αποσβέσεων και μη επαναλαμβανόμενων κερδών ανήλθαν σε 24.614.823 ευρώ για τον όμιλο και 16.212.058 για την εταιρεία από 11.812.759 ευρώ για τον όμιλο και σε 11.650.959 για την εταιρεία, αντίστοιχα, το 2024.

Τα κέρδη προ φόρων το 2025 ανήλθαν σε 18.044.698 ευρώ για τον όμιλο και 5.948.357 ευρώ για την εταιρεία, από 4.738.484 ευρώ για τον όμιλο και 4.640.629 ευρώ για την εταιρεία, αντίστοιχα, στην προηγούμενη χρήση.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους το 2025 ανήλθαν σε 15.821.136 ευρώ για τον όμιλο και 4.960.485 ευρώ για την εταιρεία από 3.497.157 ευρώ για τον όμιλο και 3.436.868 ευρώ για την εταιρεία, αντίστοιχα, το 2024.

Οι διακυμάνσεις στην τιμή του κακάο

Το 2025 η εταιρεία συνέχισε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις προκλήσεις που απορρέουν από την ισχυρή αύξηση της τιμής του κακάο, με σεβασμό προς τον καταναλωτή και με προσήλωση στους στρατηγικούς της στόχους, δίνοντας έμφαση στην πειθαρχημένη οικονομική και λειτουργική διαχείριση, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση των επενδύσεων σε καινοτόμα προϊόντα, επικοινωνία και ανάπτυξη μεριδίων αγοράς.

ΙΟΝ: Ιστορία σχεδόν ενός αιώνα

Η ΙΟΝ έχει μακρά ιστορία από το 1930 μέχρι σήμερα και δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής και εμπορίου καταναλωτικών προϊόντων σοκολάτας και κακάο, καθώς και επαγγελματικών προϊόντων για τους κλάδους της ζαχαροπλαστικής και της μαζικής εστίασης. Αποτελεί τη μόνη σοκολατοποιΐα στην Ελλάδα που διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή σοκολάτας με επεξεργασία από τον καρπό του κακάο έως το τελικό προϊόν (bean-to-bar).

Με έδρα το Νέο Φάληρο και τρία εργοστάσια στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει αναπτύξει τη διεθνή της παρουσία, εξάγοντας προϊόντα σε πολλές αγορές όπως η Κύπρος, τα Βαλκάνια, ο Αραβικός κόσμος, η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και χώρες της Ασίας.

Στη Ριτσώνα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στη Μαργαρίτα Παπανδρέου - Η τέφρα της θα σκορπιστεί στη θάλασσα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Στη Ριτσώνα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στη Μαργαρίτα Παπανδρέου - Η τέφρα της θα σκορπιστεί στη θάλασσα
Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στην Google
Λύγισε η μητέρα της Κλαούντια Λάτα στη δίκη για τα Τέμπη: «Η κόρη μου πέθανε αβοήθητη μέσα σε ένα βαγόνι»