«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ολοένα πιο «προβληματική» η χρήση των social media από τους έφηβους – Προκαλούν εθισμό
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των social media από τους εφήβους στην Ευρώπη κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ), κάνοντας λόγο για ολοένα πιο «προβληματική» κατάσταση, με πολλούς μάλιστα, νέους να εμφανίζουν συμπτώματα αντίστοιχα του εθισμού.
«Χρειαζόμαστε άμεση και συνεχή δράση για να βοηθήσουμε τους εφήβους να σταματήσουν την ενδεχομένως βλαπτική χρήση των social media, η οποία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε κατάθλιψη, παρενόχληση, άγχος και μέτριες σχολικές επιδόσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.
Το 2022, το 11% των εφήβων (13% των κοριτσιών και το 9% των αγοριών) εμφάνιζαν συμπτώματα προβληματικής χρήσης των social media. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα το ποσοστό αυτό ήταν 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από 280.000 νέους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν μοιάζουν με αυτά του εθισμού: Οι νέοι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την υπερβολική χρήση των social media, νιώθουν αίσθημα έλλειψης όταν δεν ασχολούνται με αυτά, εγκαταλείπουν άλλες δραστηριότητες για να αφιερώσουν χρόνο σε αυτά, ενώ αντιμετωπίζουν αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητά τους λόγω της υπερβολικής χρήσης.
Το φαινόμενο αυτό είναι πιο διαδεδομένο μεταξύ των εφήβων ηλικίας 13 με 15 ετών στη Ρουμανία καθώς αφορά στο 28%.
Λιγότερο επηρεασμένοι είναι οι έφηβοι στην Ολλανδία, με ποσοστό 3% να εμφανίζει συμπτώματα εθισμού.
Ακόμη μία πηγή ανησυχίας είναι το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εφήβων παίζουν παιχνίδια online καθημερινά και το 22% εξ αυτών τουλάχιστον για τέσσερις ώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ.
«Είναι ζωτικής σημασίας να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους νέους ώστε να μπορέσουν να χειριστούν με ασφάλεια το ψηφιακό περιβάλλον και να είναι σε θέση να κάνουν σωστές επιλογές σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, αυξάνοντας τα πλεονεκτήματα και μειώνοντας τους κινδύνους για την ψυχική τους υγεία και την κοινωνική τους ευημερία», τόνισε η Νατάσα Αζοπάρντι- Μουσκάτ αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης.
Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ωστόσο τα πλεονεκτήματα της υπεύθυνης χρήσης των social media, κυρίως τους δεσμούς μεταξύ αυτών που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα: το 36% των νέων και το 44% των εφήβων ηλικίας 15 ετών ανέφεραν ότι βρίσκονται διαδικτυακά σε επαφή με τους φίλους τους.
Ο ΠΟΥ συνιστά στις εθνικές αρχές να βελτιώσουν τα ψηφιακά περιβάλλοντα και να υιοθετήσουν μέτρα ώστε οι νέοι να εκπαιδευτούν να χειρίζονται με ασφάλεια τον ψηφιακό κόσμο.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
TikTok: Ετοιμάζει μεταφορές χρημάτων μέσω προσωπικών μηνυμάτων – Το πλάνο για το TikTok Pay
Το TikTok εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την απευθείας μεταφορά χρημάτων μεταξύ των χρηστών μέσω των προσωπικών μηνυμάτων.
Η Anthropic δικαιώθηκε στην κόντρα με τον Τραμπ, βγαίνει από τη μαύρη λίστα
Η Anthropic ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου υπερέβη τις εξουσίες του.
Έγινε γνωστή η ημερομηνία: Πότε θα παρουσιάσει η Apple το αναδιπλούμενο iPhone Ultra - Ποια η τιμή του
Η Apple αναμένεται να παρουσιάσει το τελευταίο μοντέλο iPhone στις 9 Σεπτεμβρίου, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο με την ονομασία «iPhone Ultra».
Τέλος στο ατελείωτο scrolling, όριο 2 ωρών την ημέρα σε Facebook και Instagram – Όσα αλλάζουν για τους ανήλικους μετά τον συμβιβασμό 17,1 δισ. δολαρίων της Meta
Τα notifications θα απενεργοποιούνται από τα μεσάνυχτα έως τις 06:00, αλλά και τις σχολικές ημέρες από τις 08:00 έως τις 15:00 - Τα likes σε αναρτήσεις και περιεχόμενο θα αποκρύπτονται πλήρως από τους εφήβους
Μπιλ Γκέιτς για AI: «Είναι το πιο επικίνδυνο εργαλείο που έχει εφευρεθεί ποτέ», φόβοι για νέα πανδημία και μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft παραδέχεται πως η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όσα φέρνει η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης - Οι φόβοι για βιοτρομοκρατία και μια νέα πανδημία