Οι Tales from the Box σε μια καλοκαιρινή συναυλία στη «Χώρα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023 11:13 Οι Tales from the Box σε μια καλοκαιρινή συναυλία στη «Χώρα»

Την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023, στον Τόπο Τεχνών «Χώρα», στα Λελέικα Υπάτης, οι“Tales from the Box” Θάνος Σταυρίδης και Στέλλα Τέμπρελη, μάς αφηγούνται τις μουσικές ιστορίες τους με ένα βιολοντσέλο και ένα ακορντεόν!

Δυο απ’ τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα όργανα στην υφήλιο που είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη φωνή και παράλληλα τα συναντάμε σε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη.

Οι Tales from the Box μέσα από τις μουσικές που επιλέγουν, μας παρουσιάζουν ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, ήχων, αναμνήσεων και βιωμάτων μέσα από διαφορετικές ιστορίες. Ιστορίες που φέρνουν στο νου κλασικά έργα, παλιό ραδιόφωνο, Διεθνή κι Ελληνικό κινηματογράφο, μουσικές και ακούσματα από προηγούμενες δεκαετίες μέχρι σήμερα συνδυάζοντας τα με πρωτότυπες συνθέσεις.

Έχουν δώσει πλήθος συναυλιών εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ το διάστημα αυτό ετοιμάζονται να εκδώσουν τον πρώτο τους δίσκο.

 Λίγα λόγια για τους “Tales from the Box”

Ο Θάνος Σταυρίδης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μουσικούς στο χώρο του ακορντεόν, με συνεργασίες τόσο σε παραστάσεις όσο και στη δισκογραφία, με κάποιους από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς τραγουδιστές αλλά και συνθέτες και μουσικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλλη Πασπαλά, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ματούλα Ζαμάνη, Μάκης Σεβίλογλου, Εστουδιαντίνα, Γιώργος Καζαντζής, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Αγγελιή Τουμπανάκη, Theodosii Spassov (BG), Petar Ralchev (BG), Vlatko Stefanovski (NMK), Saso Popovski (NMK), Vasko Atanasovski (SLO), Angel Demirev (BG), Nebojsa Sejdic (SRB), Κώστας Θεοδώρου, Φλώρος Φλωρίδης και πολλοί άλλοι.

Είναι, επίσης, από τους πρωτεργάτες της Balkan σκηνής στη χώρα, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος ιστορικών σχημάτων, όπως οι «Βόρειοι Εταίροι», οι «Cabaret Balkan» και τώρα οι «Drom». Τα τελευταία χρόνια έχει φτιάξει μαζί με την Στέλλα Τέμπρελη το ντουέτο “Tales From the Box” με το οποίο ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον 3ο προσωπικό του δίσκο, ενώ το πιο πρόσφατο σχήμα στο οποίο είναι ιδρυτικό μέλος είναι οι “Salonique Brass Band”.

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων τόσο ως σολίστας, όσο κι ως ενορχηστρωτής. Τα δύο προσωπικά του album “a Suitcasefull of Dreams” (2016) και “Spicy Margarita” (2021) έχουν αποσπάσει διακρίσεις και πολύ καλές κριτικές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχοντας airplay σε σταθμούς της Αυστραλίας, της Αργεντινής, αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη. To “a Suitcasefull of dreams” έχει ψηφιστεί μέσα στους 10 καλύτερους δίσκους world μουσικής στο σταθμό rutesdelso της Βαρκελώνης, ενώ ήταν υποψήφιος στην κατηγορία «μουσικές του κόσμου» της ένωσης Γερμανών κριτικών. Αντίστοιχα η “Spicy Margarita” έχει ψηφιστεί στα 20 καλύτερα albums από τα World Music Charts Europe για τον Μάρτιο 2021, έχοντας βγει νο129 για όλο το έτος ανάμεσα σε 900 περίπου δίσκους απ’ όλο τον κόσμο, ενώ έχει ψηφιστεί 3ος στην κατηγορία “Best World Music Album” στα 9α Annual OWMR Awards του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ερευνητική – μουσικολογική του δραστηριότητα είναι πάνω στις λαϊκές μουσικές των Βαλκανίων. Από το 2000, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε σεμινάρια κι ημερίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει συγγράψει σχετικά άρθρα συμμετέχοντας σε διάφορες εκδόσεις, με πιο πρόσφατη τη συμμετοχή του στον τόμο «Ζητήματα Διδακτικής των Μουσικών Οργάνων: Γεφυρώνοντας Θεωρία και Πράξη» (εκδ. ΔiΣΙΓΜΑ). Τα τελευταία 14 χρόνια διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Άρτας).

Το περιοδικό Accordion Stars Illustrated της Times Square Press με έδρα την Νέα Υόρκη τον συμπεριλαμβάνει στους 100 πιο γνωστούς ακορντεονίστες του κόσμου για τα έτη 2019 έως και σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες: thanosstavridis.com

Στέλλα Τέµπρελη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης µε ειδίκευση στο βιολοντσέλο στην τάξη του Δηµήτρη Πάτρα και με βαθμό Άριστα. Το 2022 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «Μουσικές Τέχνες» με κατεύθυνση την εκτέλεση Βιολοντσέλου. Σπούδασε βιολοντσέλο στο ωδείο «Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης» στην τάξη του Δηµήτρη Αλεξάνδρου απ’ όπου και πήρε το δίπλωµα βιολοντσέλου µε βαθμό Άριστα παµψηφεί, καθώς επίσης και ανώτερα θεωρητικά. Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus στο ArtEZ Conservatorium στο Zwolle της Ολλανδίας στην τάξη των Jeroen Reuling και Κarlien Bartels.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2011, 2012, 2014 απέσπασε το Γ’, το Α’ και το Β΄ βραβείο αντίστοιχα στο διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μαζί με τον Θάνο Σταυρίδη, έχουν δημιουργήσει το ντουέτο “Tales from the Box” με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας.

Έχει συνεργαστεί τόσο δισκογραφικά όσο και σε εμφανίσεις µε πλήθος Ελλήνων συνθετών και ερµηνευτών όπως το Νίκο Κυπουργό, το Γιώργο Καζαντζή, το Δηµήτρη Μαραµή, τον Χρόνη Αηδονίδη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Σοφία Αβραµίδου, το Θοδωρή Βουτσικάκη κ.α.

Από το 2015 διδάσκει βιολοντσέλο σε ωδεία και σε μουσικά σχολεία της χώρας, ενώ από το 2021 εργάζεται ως μόνιμη καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών. Είναι μαμά ενός μικρού αγοριού.

Δείτε δείγμα της δουλειάς των TalesfromtheBox στα:

 

 

 

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 10 €

Ταμείο: 12 €

Πληροφορίες / κρατήσεις θέσεων: 22310 43333 / 22310 51075

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Οίτης στο:  www.xwra.gr

Info:
ΘΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ – ΣΤΕΛΛΑ ΤΕΜΠΡΕΛΗ
TALES FROM THE BOX
Τρίτη 1 Αυγούστου2023
Ώρα έναρξης: 21.30
Τόπος Τεχνών «Χώρα»
Λελέικα Υπάτης, Φθιώτιδα
Τηλ. 2231051075
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.xwra.gr

Σε συνδιοργάνωση με: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.)
Δήμος Λαμιέων

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση