Η Νέα Άμπλιανη, η Λαμία και η Φθιώτιδα τίμησαν τον Χρήστο Σταϊκούρα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 07:55 Η Νέα Άμπλιανη, η Λαμία και η Φθιώτιδα τίμησαν τον Χρήστο Σταϊκούρα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Λαμπρή, υπερ-κομματική εκδήλωση προς τιμήν του «Υπουργού Οικονομικών της χρονιάς στην Ευρώπη» από τους συμπατριώτες του επιστήμονες της Νέας Άμπλιανης. Το ευχαριστώ και οι δεσμεύσεις του Υπουργού…

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, χωρίς κομματικό χρώμα, αλλά με πολύ αγάπη και περηφάνεια για τον δικό τους άνθρωπο, διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, εκλεκτοί επιστήμονες που έλκουν την καταγωγή τους από την Νέα Άμπλιανη Λαμίας, για τον Υπουργό Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας, Χρήστο Σταϊκούρα, το δικό τους «Χρήστο» ο οποίος πρόσφατα αναδείχθηκε «Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη», από το περιοδικό “The Banker” του ομίλου των “Financial Times”.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο μακροβιότερος πλέον Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, είναι από τη Φθιώτιδα. Παιδί της Λαμίας και της συνοικίας της Νέας Άμπλιανης που δικαίως περηφανεύεται για κείνον.

Και στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στο κτίριο του πρώην ΤΕΙ) ο Υπουργός Οικονομικών, δίπλα στην οικογένειά του, είδε παλιούς και νέους φίλους, ανθρώπους που τον μεγάλωσαν και τον συμβούλευσαν όταν ήταν παιδί, άλλους με τους οποίους έπαιξε τα πρώτα του παιχνίδια και μοιράστηκε τις νεανικές του ανησυχίες, αλλά και νεότερους ανθρώπους που ζήτησαν τη δική του συμβουλή και βοήθεια και γιατί όχι ίσως αποτελεί και το πρότυπό τους.

Ήταν όλοι εκεί, πλημμυρίζοντας μέσα και έξω το κτίριο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να μοιραστούν με το δικό τους Χρήστο τη χαρά της μεγάλης διάκρισης και να του εκδηλώσουν τη στήριξή τους.

Συγκίνηση στην ομιλία Σταϊκούρα.

Συγκινημένος ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του τόνισε ότι η συγκεκριμένη διάκριση δεν είναι προσωπική αλλά συλλογική, μνημονεύοντας τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους πολίτες, κάνοντας ειδική αναφορά στους συνεργάτες του, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη Φθιώτιδα και ορισμένοι εξ αυτών από την Άμπλιανη.

Για τη γειτονιά του τη Νέα Άμπλιανη, τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, αφιέρωσε άλλωστε ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, αναφέροντας ενδεικτικά και τρία μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή, τις υποδομές του Πανεπιστημίου, το Δικαστικό Μέγαρο και την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Καταλήγοντας δεσμεύθηκε να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για μια πιο ισχυρή Ελλάδα, διεκδικώντας το καλύτερο και για τον τόπο του.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του κ. Σταϊκούρα:

Για τον κ. Σταϊκούρα, μίλησαν άνθρωποι της Άμπλιανης, όπως ο Φυσικός Ανδρέας Κραββαρίτης, το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιάννης Σαγιάς, ο Ιστορικός Φιλόλογος Βαγγέλης Στεφανής και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Ζάρρας. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, οι Βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή - Θεοδώρου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος.

Δείτε το βίντεο:

Ο Σεβασμιώτατος μάλιστα χάρισε στο τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης το μετάλλιο του Οσίου Βησσαρίωνα, τη μνήμη του οποίου γιορτάσαμε πρόσφατα και θα τιμούμε πλέον κάθε χρόνο στις 22 Ιανουαρίου.

Δείτε το βίντεο με την απονομή του μεταλλίου στον κ. Σταϊκούρα από τον Σεβασμιώτατο:

Στον Υπουργό Οικονομικών απονεμήθηκε επίσης τιμητική πλακέτα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, όμως ξεχωριστή στιγμή ήταν και η παράδοση σε αυτόν μιας γκλίτσας από τους συντοπίτες του.

Η γκλίτσα που αποτελεί σύμβολο τιμής και ευθύνης για όποιον τη φέρει. Επιβεβαιώνει επίσης τη σύνδεση που έχουν οι Αμπλανίτες με τη γη.

Δείτε την ξεχωριστή αυτή βράβευση για τον Υπουργό Οικονομικών και Βουλευτή Φθιώτιδας:

Δείτε επίσης ένα βίντεο που ετοίμασαν οι διοργανωτές με τις διεθνείς δραστηριότητες του κ. Σταϊκούρα:

Δείτε πολλές φωτογραφίες από την εκδήλωση που διοργάνωσε η υπερ-κομματική Πρωτοβουλία Επιστημόνων της Νέας Άμπλιανης (ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ομιλία του κ. Σταϊκούρα):

Η ομιλία του κ. Σταϊκούρα:

Αξιότιμοι Διοργανωτές, Αγαπητοί Αμπλιανίτες,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω τόσο για την διοργάνωση της σημερινής Εκδήλωσης, όσο και για τα καλά σας λόγια.

Λόγια που με τιμούν.

Λόγια που με καθορίζουν.

Λόγια που με παρακινούν.

Λόγια που ενισχύουν, ακόμα περισσότερο, το αίσθημα χρέους με το οποίο πάντοτε πορεύομαι απέναντι σε εσάς, τους συμπατριώτες μου, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

 

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας, μαζική παρουσία.

Τιμάτε εμένα, όπως το έχετε κάνει πλουσιοπάροχα, σταθερά, τα προηγούμενα χρόνια.

Τιμάτε τους Διοργανωτές της Εκδήλωσης, για την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν μία διεθνή διάκριση, όχι δική μου, αλλά ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας.

Τιμάτε όμως και την Άμπλιανη, που αναδεικνύει και ξέρει να επιβραβεύει ατομικές και συλλογικές προσπάθειες, κόπους, αγώνες, διακρίσεις.

 

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, για την πολιτική εμπιστοσύνη που απλόχερα μου δίνετε εδώ και 16 χρόνια.

Θεωρώ πως σήμερα, αυτή η ανθεκτική σχέση εμπιστοσύνης που - χρόνια - οικοδομούμε και διευρύνουμε, είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Γιατί είναι σχέση με βαθιές ρίζες, σε γερές βάσεις.

Είναι σχέση που βασίζεται στην αλήθεια, την εντιμότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Βασίζεται στη συνέπεια λόγων και έργων.

Βασίζεται στην τακτική λογοδοσία μου, σε όλους εσάς.

Βασίζεται σε ανοιχτούς και συνεχείς διαύλους επικοινωνίας, για όλα τα προβλήματα και τους προβληματισμούς.

 

Γι’ αυτό η σημερινή σας παρουσία, μου δίνει δύναμη και κουράγιο, να συνεχίσω.

Να συνεχίσω μαζί σας, δίπλα σας, αυτή την απαιτητική προσπάθεια προσφοράς.

Να συνεχίσω να διεκδικώ το καλύτερο για την πατρίδα μας, για τη Φθιώτιδα, για την Λαμία, για την Άμπλιανη.

 

Αγαπητοί Συντοπίτες,

Είναι μεγάλη η χαρά, κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά σας, και εισπράττω την αγάπη με την οποία, από παιδί, εδώ στην Άμπλιανη, με περιβάλλετε.

Διαχρονική αγάπη, που – στο πέρασμα των ετών – έγινε και βαθιά εκτίμηση.

Διαχρονική αγάπη και βαθιά εκτίμηση, που, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, το 2007, έγινε γενναιόδωρη και αδιάλειπτη πολιτική υποστήριξη.

Αυτή η αγάπη, αυτή η εκτίμηση, αυτή η υποστήριξη συνιστούν κινητήριο δύναμη για ό,τι οραματίζομαι, για ό,τι αγωνίζομαι, για ό,τι κάνω, για ό,τι κατακτώ, για τον τόπο μας και το κοινό καλό.

 

Για εμένα, η Άμπλιανη, όλα αυτά τα χρόνια, είναι το σταθερό σημείο αναφοράς μου.

Σημείο αναφοράς στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια, ως τόπος οικογενειακών συναντήσεων, γήπεδο ποδοσφαιρικών αναζητήσεων, χωράφι διατροφικών ανησυχιών, ορμητήριο νεανικών εξόδων.

Σημείο αναφοράς στην προσωπική μου ζωή, αφού η Ενορία μας, η Αγία Παρασκευή, ήταν η επιλογή με τη σύζυγό μου για να προχωρήσουμε την κοινή πορεία μας.

Σημείο αναφοράς στην πολιτική μου σταδιοδρομία, αφού εδώ, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, επέλεξα να δημιουργήσω και να διατηρώ το πολιτικό μου γραφείο.

Συνεπώς, στο πέρασμα αυτών των δεκαετιών, πολλές δικές μου, προσωπικές, στιγμές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Άμπλιανη.

Δεν τις ξεχνώ, δεν τις λησμονώ!

Γιατί πιστεύω, βαθιά, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνά από πού προέρχεται.

Ποιες είναι οι αναφορές του, ποιες είναι οι ρίζες του.

Πρέπει να θυμάται, να αναγνωρίζει, να σέβεται, να εκτιμά!

Και εγώ, όσες υποχρεώσεις και να είχα τα προηγούμενα χρόνια, όλο και πιο αυξημένες στο πέρασμα αυτών, επεδίωξα να είμαι εδώ, παρών.

Να επιστρέφω, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, κοντά σας.

Να ανταποδίδω τη στήριξή σας.

Και να τιμώ τους ανθρώπους.

Όπως κάνετε και εσείς σήμερα, προς το πρόσωπό μου.

 

Φίλες και Φίλοι,

Η διεθνής διάκρισή μου, ως Υπουργού Οικονομικών της Χρονιάς για την Ευρώπη το 2023, δεν είναι μόνο προσωπική.

Είναι κυρίως και πρωτίστως συλλογική.

Αφορά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το σύνολο της Κυβέρνησης.

Αφορά το Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, την πολιτική και υπηρεσιακή πυραμίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Αφορά τους συνεργάτες μου, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται από τη Φθιώτιδα – μερικοί δε εξ αυτών από την Άμπλιανη.

Πολύτιμοι συνεργάτες που αναδεικνύουν, την τελευταία τετραετία, με το ήθος και την εργατικότητά τους, τις ρίζες, τις αρχές και τις γνώσεις τους.

Αφορά σε εσάς, που με τιμάτε, αδιαλείπτως, με την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας.

Εσάς που μοιραζόμαστε κοινά όνειρα, κοινές αγωνίες, κοινούς στόχους, κοινούς προβληματισμούς, κοινές αξίες, κοινά ιδανικά.

Αξίες και ιδανικά βγαλμένα από τα «σπλάχνα» του τόπου μας.

 

Η ευρωπαϊκή διάκριση στο πρόσωπό μου αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για τις επιδόσεις και την πρόοδο της χώρας μας στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας.

Η διάκριση επισφραγίζει έναν δύσκολο, αλλά παραγωγικό κύκλο.

Αποτελεί, παράλληλα, προάγγελο για ακόμα περισσότερες επιτυχίες για τη χώρα μας, ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις για τον λαό μας, ακόμα καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά μας, ακόμα πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές διεκδικήσεις για τον τόπο μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Μέσα στην ταραχώδη περίοδο των επάλληλων κρίσεων, μέσα σε δυσκολίες, μέσα σε «φουρτούνες», καταφέραμε η Ελλάδα να «πιάσει λιμάνι».

Αλλά και να συνεχίσει να «ταξιδεύει».

Να γυρίσει σελίδα.

Η Ελλάδα, πλέον, ξεχωρίζει.

Η Ελλάδα εμπνέει.

Η Ελλάδα παραδειγματίζει.

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα, μαζί, κατακτήσαμε.

Γιατί κατακτήσαμε πολλά.

Πρέπει να είμαστε και αισιόδοξοι για όσα θα έρθουν.

Γιατί, ρεαλιστικά, οι προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές.

Όμως, θέλω να σας πω, με έμφαση, ότι δεν έχουμε περιθώριο επανάπαυσης.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Και θα την κάνουμε, όλοι μαζί, σε κλίμα εθνικής ευθύνης και σοβαρότητας, με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συνεννόηση και συναίνεση, σφυρηλατώντας, περαιτέρω, την κοινωνική συνοχή.

 

Αγαπητοί Συντοπίτες,

Παράλληλα με τα απαιτητικά καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, επεδίωξα και εργάστηκα, να βοηθήσω στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση δημόσιων, αναπτυξιακών έργων στην περιοχή μας.

Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν την περιοχή να επιταχύνει.

Θα βοηθήσουν τη Λαμία, και συνολικά τη Φθιώτιδα, να ανέβουν κατηγορία.

Θα σταθώ, ενδεικτικά, σε 3 έργα που έχουν δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Άμπλιανης.

 

1ο Έργο: Νέες Πανεπιστημιακές Υποδομές.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, που ξεκίνησαν στις αρχές του 2020, δίπλα στον χώρο που βρισκόμαστε, σε έκταση 26 στρεμμάτων, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς, του 2023, θα αρχίσει η κατασκευή, με διαδικασία ΣΔΙΤ, νέων πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών.

Αφού ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, περίπου σε 4 μήνες από σήμερα. 

Θα κατασκευαστούν άνω των 13.500 τ.μ. για διάφορες χρήσεις, όπως είναι αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, φοιτητικές εστίες.

Παράλληλα, ενισχύουμε την έρευνα.

Εντάξαμε το ερευνητικό ινστιτούτο που λειτουργεί εδώ, και μια ερευνητική ομάδα, στις εθνικές προσπάθειες που έχουμε οργανώσει και αναπτύξει, για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ελληνικών αυτόνομων εναέριων οχημάτων (Drones) μέσω των προγραμμάτων «ΑΡΧΥΤΑΣ» και «ΓΡΥΠΑΣ».

Συνεπώς, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα εδραιώνεται εδώ, στη Λαμία.

 

2ο Έργο: Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Το έργο της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία πέρασε από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, τον Μάρτιο του 2021, και τροποποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022.

Το Νοέμβριο του 2022, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι η αυριανή ημέρα.

Εξασφαλίστηκε έκταση 15.000 τ.μ. στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη.

Στις σύγχρονες κτιριακές υποδομές, θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής.

Έχει, μάλιστα, εξασφαλιστεί η δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες.

 

3ο Έργο: Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Η Κυβέρνηση ενισχύει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαμιέων για την αξιοποίηση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 18,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και συνολικά 21 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας και την αξιοποίηση του χώρου των Θερμοπυλών.

 

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, που με τιμήσατε σήμερα με τη διοργάνωση της εκδήλωσης και την παρουσία σας.

Να ευχαριστήσω την οικογένειά μου.

Για τα εφόδια που μου έδωσαν και μου δίνουν, για τη στήριξη που μου παρείχαν και μου παρέχουν, για την υπομονή που επέδειξαν και επιδεικνύουν.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, με εντιμότητα και ευθύνη, για πιο ισχυρή Ελλάδα.

Να διεκδικώ το καλύτερο για τον τόπο μας, τη χώρα μας.

Με την εμπιστοσύνη σας, θα έχω τη δυνατότητα να συμβάλω σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες της Ελλάδας, της Φθιώτιδας, της Λαμίας, της Άμπλιανης.

Και κυρίως για τη νέα γενιά!

Σας ευχαριστώ, από καρδιάς!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση