Θανάσης Ζεκεντές: «Νοικοκυρέψαμε και αναβαθμίσαμε το Δήμο Λοκρών»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023 08:53 Θανάσης Ζεκεντές: «Νοικοκυρέψαμε και αναβαθμίσαμε το Δήμο Λοκρών»

Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στην πρώτη θητεία ο Δήμος Λοκρών ήταν μια δύσκολη πρόκληση γι' αυτόν, που ωστόσο αντιμετώπισε με επιτυχία, αφού μέσα στην πανδημία και την οικονομική κρίση, ο Θανάσης Ζεκεντές με υπομονή, επιμονή και πάνω απ όλα με σκληρή και ομαδική δουλειά, κατάφερε να τα βάλει όλα σε μια σειρά και τώρα να ατενίζει με αισιοδοξία την επόμενη θητεία, που όπως ο ίδιος μας λέει θα είναι πιο δημιουργική.

Ο Δήμαρχος Λοκρών και εκ νέου υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ανοίγει τα χαρτιά του στον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και το LamiaReport κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας που πέρασε, αλλά και τι θα ακολουθήσει στην επόμενη που έρχεται.

Συνέντευξη:

LR: Ποιες ήταν οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε την 4ετία που πέρασε στο Δήμο Λοκρών;

ΑΠ: Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είναι απαιτητική γιατί οι ανάγκες είναι πολλές και τα προβλήματα επιτακτικά. Θέλει αφοσίωση, γνώση, εργατικότητα, υπομονή και εντιμότητα ο ρόλος του αυτοδιοικητικού. Σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία είναι η προτεραιοποίηση των αναγκών λόγω των περιορισμένων πόρων και η λειτουργία βάσει κανόνων.

Αναλαμβάνοντας τη δημοτική αρχή παραλάβαμε μια ζοφερή οικονομική κατάσταση με ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα, μόλις 266.297,98€, υποχρεώσεις σε προμηθευτές, άμεσα απαιτητές ύψους 1.646.199,18€, δεκάδες εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις απαιτήσεων σε βάρος του Δήμου με σημαντικότερες από την ΛΑΡΚΟ ύψους 1.287.153,65€, αρρύθμιστες υποχρεώσεις προς την εφορία, ακαταχώρητα τιμολόγια στις υποχρεώσεις του Δήμου για τις πληρωμές του ΦΟΔΣΑ, εκατοντάδες ακίνητα του Δήμου Λοκρών να μην έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο κ.ά. Σηκώσαμε τα μανίκια και προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις υποχρεώσεων, αποπληρωμή όλων των παρελθόντων οφειλών είτε αποτυπωνόταν στις υποχρεώσεις είτε προέρχονταν από δικαστικές απαιτήσεις. Σήμερα ο Δήμος Λοκρών έχει ταμειακή ρευστότητα και εξοφλεί τους προμηθευτές του. Δεν έχει υποβληθεί ούτε μια προσφυγή τα τελευταία τέσσερα χρόνια για απαιτήσεις από απλήρωτες υποχρεώσεις της σημερινής δημοτικής αρχής. Η οικονομική εξυγίανση και τακτοποίηση στο Δήμο Λοκρών ήταν ένα τιτάνιο έργο που δεν  ήταν ούτε προφανές ούτε εύκολο.

Η ενεργειακή κρίση του 2022 έπληξε οικονομικά το Δήμο μας, αλλά χάρη στις κινήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε, χωρίς να περιοριστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη έχουμε αντικαταστήσει με LED τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες, αντικαταστήσαμε με inverter τους πίνακες στα αντλιοστάσια και ξεκινήσαμε την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολείων.

Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες φυσικές καταστροφές ήταν σημαντική πρόκληση για εμάς. Υλοποιήσαμε ευρύ φάσμα προληπτικών παρεμβάσεων. Στον Δήμο μας την τετραετία που ολοκληρώνεται πραγματοποιήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα με την κατασκευή νέων αγωγών και φρεατίων ομβρίων υδάτων, συντήρηση και επισκευή του υφιστάμενου δικτύου φρεατίων και σχαρών απορροής, καθώς και αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοφράγματα και κλαδοδέματα στο περιαστικό δάσος Αταλάντης, μετά την πυρκαγιά του 2020. Ήδη ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα προσβασιμότητας και καθαρισμού στα περιαστικά δάση του Δήμου μας. Έγινε προμήθεια πυροσβεστικού και εκχιονιστικού οχήματος. Στόχος μας για την επόμενη ημέρα είναι να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης.

Παραλάβαμε ένα Δήμο με διαλυμένο στόλο οχημάτων, με προσωπικό που δεν είχε λάβει τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, ουραγό στην εσωτερική οργάνωση και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Απορριμματοφόρα του Δήμου δεν περνούσαν ΚΤΕΟ, οχήματα είχαν ακινητοποιηθεί λόγω βλαβών και μετά βίας μπορούσαμε να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μετακίνησης του προσωπικού. Συντηρήσαμε τα οχήματα και τα μηχανήματα του Δήμου, ώστε να είναι ασφαλή και λειτουργικά, καλύψαμε το σύνολο των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του παρελθόντος, εισάγαμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών και διακίνησης εγγράφων. Κερδίσαμε βραβεία για την πρόοδο μας στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα για τα ειδοποιητήρια οφειλών μέσω e-mail, την μείωση χαρτιού λόγω της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και την ασφάλεια δεδομένων.

Στον τομέα των συγχρηματοδοτημένων έργων παραλάβαμε υποβολές με άδειους φακέλους από μελέτες και τεκμηρίωση με αποτέλεσμα να απαιτηθεί να τρέξουμε γρήγορα για να καλύψουμε τα κενά. Συγκεντρώσαμε τα αναγκαία δικαιολογητικά από τις αδειοδοτούσες υπηρεσίες και να ολοκληρώσαμε τις απαιτούμενες μελέτες. Καταφέραμε συνολικά να εγκριθούν στη θητεία μας 80 εκ ευρώ χρηματοδοτούμενων έργων και προμηθειών.

Να το πω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Μέσα από συμπληγάδες δουλέψαμε σκληρά, νοικοκυρέψαμε και αναβαθμίσαμε το Δήμο μας σε όλους τους τομείς. Είμαστε πλέον έτοιμοι για καλύτερες μέρες στο Δήμο Λοκρών.

LR: Είστε ευχαριστημένος από όσα πετύχατε; Γιατί αποφασίσατε να είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Λοκρών;

ΑΠ: Ο Δήμος μας αλλάζει! Μέσα σε τέσσερα χρόνια με εργατικότητα και εντιμότητα θέσαμε τις βάσεις για έναν ισχυρό και αυτόνομο Δήμο σε υποδομές ύδρευσης, αντιπλημμυρικών έργων, οδοποιίας, κτιριακών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων. Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Δώσαμε έμφαση στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στις 8 Οκτωβρίου ζητάμε τη στήριξη σας για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Προσωπικά αισθάνομαι πως έχουμε περάσει τα δύσκολα της πρώτης θητείας και πιστεύω απόλυτα πως έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια δημιουργίας. Δεν θα ξεχάσω τις δυσκολίες στην διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας από την υπεύθυνη θέση του Δημάρχου. Η πανδημία μας πήγε πίσω. Παρά ταύτα δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή την προσπάθεια μας για την εξέλιξη και πρόοδο του Δήμου.

Πλέον έχουμε τις αναγκαίες συνθήκες για να αποδώσουμε ακόμη καλύτερα στη δεύτερη θητεία και να ολοκληρώσουμε το πλάνο έργων και μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε και βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης. Με την εμπειρία και την ωριμότητα της πρώτης θητείας, την οικονομική εξυγίανση και τάξη, αλλά και τους εξασφαλισμένους πόρους είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ.

LR: Έχετε ένα ψηφοδέλτιο 150 υποψηφίων, πιστεύετε πως οι συνεργάτες σας μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τα προβλήματα του Δήμου σας;

ΑΠ: Είμαστε η ισχυρή ομάδα που γνωρίζει και μπορεί να δώσει λύσεις για μια ΛΟΚΡΙΔΑ για όλους! Ο συνδυασμός μας «ΛΟΚΡΙΔΑ για όλους» ξεχωρίζει για την αντιπροσωπευτικότητα που καλύπτει όλο το φάσμα των ηλικιών, των επαγγελμάτων και των περιοχών. Αριθμεί 150 υποψηφίους, τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στο Δήμο μας, και απαρτίζεται από 82 άνδρες (ποσοστό 54,7%) και 68 γυναίκες (ποσοστό 45,3%). Από αυτούς είναι 60 υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και 89 υποψήφιοι σύμβουλοι Κοινοτήτων. Ειδικότερα, οι Υποψήφιοι κατανέμονται 72 στη Δημοτική Ενότητα Αταλάντης, 26 στη Δημοτική Ενότητα Δαφνουσίων, 28 στη Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνης και 23 στη Δημοτική Ενότητα Οπουντίων.

Τους ευχαριστώ έναν προς έναν για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους στο συνδυασμό και στο πρόσωπο μου. Τους εύχομαι επιτυχία.

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου είναι κομβικές για το μέλλον του Δήμου Λοκρών. Με την ποιότητα, την επάρκεια και την ικανότητα των αξιόλογων Υποψηφίων του συνδυασμού «ΛΟΚΡΙΔΑ για όλους» είμαστε σε θέση να προσφέρουμε με την ομάδα μας τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Πιστεύω στις δυνατότητες των ανθρώπων που επέλεξα και πιστεύω πως ως ομάδα και σε αρμονική μεταξύ μας συνεργασία μπορούμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τα προβλήματα του Δήμου μας.

LR: Έχουμε παρατηρήσει πως ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος βρίσκεται κοντά στην Λοκρίδα. Πως είναι οι σχέσεις σας;

ΑΠ: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών έχει προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή μας και είμαστε σίγουροι πως θα προσφέρει πολλά περισσότερα στο μέλλον. Έχει ήδη έμπρακτα αποδείξει πως αποδίδει μεγάλη σημασία στη Λοκρίδα με συγκεκριμένες κινήσεις. Για παράδειγμα ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία Επισκοπείου «Ταλαντίου και Λοκρίδας» για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και διοικητικών υπηρεσιών για τους πολίτες της Λοκρίδας, ήδη έχει αναδειχτεί η εορτή των πολιούχων της Αταλάντης των Αγίων Θεοδώρων μέσω του εορτασμού τους με ξεχωριστή λαμπρότητα, ήδη έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις για την αξιοποίηση της κατασκήνωσης Μαλεσίνας. Η συνεργασία μας είναι άριστη και από την πλευρά μας ως Δήμος έχουμε βοηθήσει στην ανάδειξη θρησκευτικών τοπόσημων.

LR: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την επόμενη θητεία;

ΑΠ: Η τετραετής προσπάθεια μας έχει φτάσει τον Δήμο Λοκρών να είναι πλέον πρωτοπόρος σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές με τιμητικές διακρίσεις και αναγνώριση όλων όσων  έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δήμος χρειάζεται συνέχεια και όραμα. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει τους πόρους για σημαντικά έργα και παρεμβάσεις και στις 14 Κοινότητες. Έχουμε την τεχνογνωσία, τη θέληση, την επάρκεια και τη δύναμη να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή για την επόμενη πενταετία.

Ο προγραμματισμός έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί και είναι σε εξέλιξη δημοπράτησης και υλοποίησης είναι πλούσιος και θέλουμε ως ομάδα να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Ενδεικτικά θα αναφέρω μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Αταλάντης και επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Αταλάντης.
  • Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Λιβανάτες και Αρκίτσα.
  • Βελτίωση ποιότητας και επάρκειας δικτύων ύδρευσης Δήμου Λοκρών (αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης, τοποθέτηση νέων δεξαμενών και μονάδα επεξεργασίας νερού).
  • Δίκτυο αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Μαρτίνου και Λάρυμνας.
  • Βελτίωση - ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης αγροτικής οδού Λάρυμνας – Μαλεσίνας.
  • Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε τέσσερις παραλίες του Δήμου Λοκρών.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυρασφάλειας και βελτίωσης φωτισμού στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας του περιαστικού δάσους Αταλάντης στη θέση βουνό Ρόδα.
  • Αναβάθμιση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Μαρτίνου.
  • Ανακαίνιση των τεσσάρων ΚΕΠ του Δήμου Λοκρών.
  • Ολοκληρωμένη αισθητική & λειτουργική αναβάθμιση του διατηρητέου σχολικού κτιρίου Μαρτίνου.

Πλάι στα έργα και στις υποδομές στοχεύουμε να κάνουμε το Δήμο μας τουριστικά ισχυρό με παρεμβάσεις εξωστρέφειας, θέλουμε να στηρίξουμε τον αγροτικό κλάδο και την αγροτική οικονομία ενισχύοντας έργα στον τομέα της προσβασιμότητας, όπως η αγροτική οδοποιία, διεκδικούμε την εύρεση λύσης για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους σε αυτή, θέτουμε ψηλά τον πήχη για την αναβάθμιση των σχολικών και αθλητικών υποδομών στο Δήμο μας για να στηρίξουμε τη νέα γενιά που είναι το μέλλον του τόπου μας και η πρώτη προτεραιότητα μας!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση