Περιφερειακή Ανάπτυξη: Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 17:43 Περιφερειακή Ανάπτυξη: Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα;

Του Σπύρου Καπράλου*

To debate για την περιφερειακή ανάπτυξη είναι μια παλιά ιστορία, στην οποία δυστυχώς δεν δώσαμε ως χώρα τη δέουσα προσοχή. Ήταν έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου ή απουσία πολιτικής βούλησης; Ό,τι κι αν ήταν, αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε.

Και το ερώτημα είναι ένα: με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε το σημερινό αρνητικό κλίμα;  

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων τίθεται το κεφάλαιο νέες θέσεις εργασίας! Υπάρχουν ευκαιρίες αυτή τη στιγμή; Ελάχιστες είναι η απάντηση. Η ανάπτυξη μέσα από την επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα είναι ο βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  

Η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η ολοκλήρωση έργων υποδομής και η παροχή περαιτέρω κινήτρων συνιστούν την απάντηση για μια νέα αποκεντρωμένη Ελλάδα του 2021.

Ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει σαφές στίγμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση:

Ειδικότερα, έχει προτείνει, στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας, μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις (και τις αγροτικές) από το 29% στο 20% εντός δύο χρόνων.

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με προοπτική διετίας.

-Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

-Μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 5%

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η εισ-φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα που απειλεί πλέον με εξόντωση τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγγείλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που στοχοποιούν την ελεύθερη οικονομία και την παραγωγή πλούτου στη χώρα.         

Την ίδια ώρα, η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ουσιαστικά σχεδιασμούς για Περιφερειακή Ανάπτυξη.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες δεσμεύσεις κονδυλίων χρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας δεν διαθέτει Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θεσμός που θα διευκόλυνε σημαντικά τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων που θα κινητοποιούσαν κεφάλαια από την ιδιωτική οικονομία, μοχλεύοντας πόρους από το EFSI.  Το θέμα ανέδειξε πολύ εύστοχα η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπύρακη με ερώτηση που κατέθεσε προς την Επιτροπή, με την οποία έβαζε μεταξύ άλλων δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: α) αν υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα οριστεί στην Ελλάδα Εθνική Επενδυτική Τράπεζα β) Αν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των πιστωτών σχετικά με πιθανό κίνδυνο που εμπεριέχει ο ορισμός Εθνικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Σε πρόσφατη απάντησή του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να δρομολογήσουν την αναβάθμιση του υφιστάμενου ΕΤΕΑΝ (Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) που Θα μπορούσε να λειτουργεί ως μηχανισμός για την προσέλκυση επενδυτικών έργων στο πλαίσιο του EFSI, ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ΕΤΕΑΝ είναι το εθνικό Ταμείο της Ελλάδας για τη στήριξη της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως μέσω της συγχρηματοδότησης και της παροχής εγγυήσεων πάντοτε μέσω δανείων που χρηματοδοτούνται από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Επιτροπή ενθάρρυνε την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, παρέχοντας και το know how μέσα από τη διοργάνωση συγκεκριμένων workshops.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο διαθέτουν την πολιτική βούληση και το πολιτικό κεφάλαιο να πείσουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν και να υποστηρίξουν ένα θεσμό, ο οποίος θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Οι ιδεοληψίες, η ανικανότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης συνιστούν τροχοπέδη.  

Στην αντίπερα όχθη, η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει ρεαλιστικό και συγκροτημένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σχέδιο που δίνει νέες ευκαιρίες στην ελληνική Περιφέρεια. Κι αυτό το ισχυρό μήνυμα για πολιτική αλλαγή φθάνει πλέον και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.          

*Ο Σπύρος Καπράλος είναι από τη Φθιώτιδα και είναι Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.          

Προσαρμοσμένη αναζήτηση