Λιτός βίος ή διαρκής λιτότητα; (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 19:52 Λιτός βίος ή διαρκής λιτότητα; (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Το μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι πλέον αν θα διατηρηθεί η κατάσταση όπως είναι σήμερα αλλά αν η κοινωνία δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί τις μεγάλες θυσίες που χρειάζονται για να ξανασταθούμε στα πόδια μας .

Δυστυχώς μέχρι σήμερα το δημαγωγικό εμπόριο ελπίδων και ο παραπλανητικός λαϊκισμός που υπάρχει σε όλα τα κόμματα δεν μας επέτρεψαν να αντικρίσουμε κατάματα την πραγματικότητα και να αποκτήσουμε την απαραίτητη αυτογνωσία για να προχωρήσουμε μπροστά . Κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια με ευθύνη κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων μύθοι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν . Για την υπερχρέωση φταίνε όλοι οι άλλοι ,οι αγορές ,οι τοκογλύφοι και οι κερδοσκόποι  που ήρθαν για να μας υποδουλώσουν . Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς τους ιδίους ,που δανειζόμασταν πέρα και έξω από τις δυνατότητες της χώρας για να καλοπερνάμε καταναλώνοντας τα προϊόντα των άλλων .Τα προηγούμενα χρόνια όλοι μας είδαμε το βιοτικό μας επίπεδο και τα εισοδήματά μας να αυξάνονται χωρίς να κάνουμε φυσικά η οικονομία μας να γίνεται περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική . Απλά επιβιώναμε χάρη στα δανεικά που εξασφαλίζαμε από το εξωτερικό . Που όμως δεν δαπανήθηκαν σε παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργούσαν καινούριο πλούτο και σταθερές θέσεις εργασίας ,αλλά ξοδεύτηκαν όλα σε παροχές και στη συντήρηση ενός πελατειακού κράτους και σε  πάσης φύσεως ρουσφέτια .  Με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση όσοι περιμένουν επιστροφή στην εποχή της ρουσφετολογίας και των αλόγιστων παροχών σύντομα θα διαψευστούν παρά τα όσα διαδίδουν τον τελευταίο καιρό οι αντιμνημονιακοί λαϊκιστές μπαρουφολόγοι που ανέλαβαν τα υπουργεία . Το στοίχημα που έχει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση είναι αν θα καταφέρει τελικά να αντικαταστήσει το μνημόνιο της Τρόικας με ένα άλλο μνημόνιο που θα έχει τη δική μας ελληνική σφραγίδα . Συμφωνούμε με την θέση το υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ότι κάθε καινούριος δανεισμός για αποπληρωμή και μόνο παλιών χρεών συσσωρεύει νέα βάρη που ο ελληνικός λαός  και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί και δεν αντέχει να αποπληρώσει. ‘’Είμαστε υπέρ του λιτού βίου ‘’ξεκαθάρισε ο νέος υπουργός Οικονομικών και πιστεύω ότι πιστεύω ότι πίσω από αυτή τη φράση κρύβεται και το πνεύμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ .Λιτός βίος όμως σημαίνει ότι θα καταφέρουμε να βγάζουμε σαν χώρα περισσότερα από όσα ξοδεύουμε . Και επειδή με νέους φόρους είναι αδύνατον να εξοντώσουμε άλλο τους πολίτες ,είναι απαραίτητο να μειώσουμε τους φόρους και τη γραφειοκρατία για να ξαναζωντανέψουμε την αγορά . Δεν μένει επομένως άλλος δρόμος από τη μείωση των εξόδων μέσα από δραστική μείωση κρατικών φορέων ,υπηρεσιών και οργανισμών .Το δίλημμα είναι αν θα δεχτεί ο ελληνικός λαός ένα πρόγραμμα λιτού βίου ή θα χρειαστεί να ξαναπάμε σε εκλογές για να αποκτήσει αυτό το πρόγραμμα πολιτική νομιμοποίηση .

Εκεί κατά την ταπεινή μας άποψη θα κριθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις και όχι στην παροχολογία των αντιμνημονιακών υπουργών

Προσαρμοσμένη αναζήτηση