Πρέμιερ Λιγκ: Η τηλεοπτική συμφωνία – μαμούθ που προκαλεί ίλιγγο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 16:36 Πρέμιερ Λιγκ: Η τηλεοπτική συμφωνία – μαμούθ που προκαλεί ίλιγγο (φωτο reuters)

Το Sky Sports και το TNT Sports πήραν την τετραετία 2024/25 - 2028/29, με την αγγλική Λίγκα να καρπώνεται 7,8 δισ. ευρώ.

Η είδηση ότι η παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ στην επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ με ποσά που ζαλίζουν, επί της ουσίας δεν συνιστά… είδηση. Η έκρηξη του ενδιαφέροντος γύρω από το πιο προβεβλημένο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον κόσμο ήταν αναμενόμενο ότι θα πιέσει προς τα πάνω τις τιμές και θα αναγκάσει τον πλειοδότη να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να υπερισχύσει στον ανταγωνισμό και να εξασφαλίσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ένα πολύ «καυτό» τηλεοπτικό προϊόν.

Οταν είχαν ανακοινωθεί τα νούμερα της προηγούμενης τηλεοπτικής συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Πρέμιερ Λιγκ στο «Νησί», πολλοί πίστεψαν ότι εκείνη η προσφορά – ρεκόρ είχε τρυπήσει το ταβάνι και ότι δεν επρόκειτο να ξαναδούμε τέτοια νούμερα στο άμεσο μέλλον. Λάθος εκτίμηση. 

Στο τέλος της κρίσης που δημιούργησε η Covid-19 με τους περιορισμούς στη φυσική παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα, η τηλεόραση βγήκε τελικά ενισχυμένη. Οι τηλεθεάσεις στον καιρό της κρίσης έδειξαν ότι το ενδιαφέρον του ποδοσφαιρικού κοινού δεν κλονίστηκε από τους περιορισμούς. 

Η πρόσβαση των φιλάθλων στα γήπεδα μέσω του… τηλεκοντρόλ αυξήθηκε και αυτό αποδείχθηκε ένα πολύ καλός λόγος για να πέσουν ακόμα μεγαλύτερα νούμερα στο τραπέζι όταν έφτασε η ώρα για τη διαπραγμάτευση του επόμενου πακέτου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Οπως ανακοίνωσε η Πρέμιερ Λιγκ πριν μερικές ημέρες, το Sky Sports και το TNT Sports ήταν οι μεγάλοι νικητές στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα εθνικά τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης τετραετίας, από την περίοδο 2024/25 μέχρι αυτήν του 2028/29. 

Το συνολικό ποσό που δόθηκε από τα δύο τηλεοπτικά κανάλια ήταν σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία, με την Πρέμιερ Λιγκ να καρπώνεται 7,8 δισ. ευρώ (6,7 δισ. λίρες) που θα κατανεμηθούν αναλογικά μέσα σε τέσσερις περιόδους. 

Ο τελευταίος χρόνος της τρέχουσας σύμβασης θα αποφέρει στα ταμεία της διοργανώτριας ποσό 1,844 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα συμφωνία τα ετήσια έσοδά της αυξάνονται σε 1,965 δισ. ευρώ κάθε σεζόν.

Με τη συμφωνία αυτή, το Sky Sports πήρε τα πακέτα B, C, D και E που του επιτρέπουν να μεταδίδει «ζωντανούς» τουλάχιστον 215 αγώνες από ένα σύνολο 380 παιχνιδιών του αγγλικού πρωταθλήματος, αριθμό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση. 

Το κανάλι θα έχει για πρώτη φορά το δικαίωμα να μεταδώσει «ζωντανά» και τα 10 παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ θα συνεχιστεί εν μέρει η προστασία των μικρότερων πρωταθλημάτων με τη διατήρηση της απαγόρευσης όποιων αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ ξεκινούν στις 15:00 ώρα Αγγλίας (17:00 ώρα Ελλάδος) κάθε Σάββατο. 

Την ίδια ώρα ξεκινούν παραδοσιακά οι περισσότεροι αγώνες των μικρότερων κατηγοριών και η ζωντανή μετάδοση ενός παιχνιδιού της Πρέμιερ Λιγκ θα επηρέαζε την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα. Αντίθετα, έπαψε να ισχύει το αντίστοιχο εμπάργκο που υπήρχε για τα ματς που ξεκινούν στις 16:00 κάθε Κυριακή.

Το ΤΝΤ Sports πήρε το πακέτο Α που του εξασφαλίζει τη «ζωντανή» τηλεοπτική μετάδοση 52 αγώνων από αυτούς που δεν μεταδίδει το Sky Sports. Συνολικά, θα καλύπτονται με ζωντανές μεταδόσεις περίπου 270 παιχνίδια από τα 380 κάθε περιόδου, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. 

Παράλληλα, ανανεώθηκε η συμφωνία με το BBC που θα εξακολουθήσει να προβάλλει τη δημοφιλή εκπομπή του «Match of the day» με τα καλύτερα στιγμιότυπα όλων των παιχνιδιών κάθε αγωνιστικής, δηλαδή συνολικά 380 αγώνων κάθε περίοδο.

Αυτή η συμφωνία-ρεκόρ έφερε μεγάλη ικανοποίηση στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς η οικονομική βιωσιμότητά τους θα είναι εξασφαλισμένη για την επόμενη τετραετία, με ποσά που ζαλίζουν. 

Η κατανομή των εσόδων δεν γίνεται μόνο με κυρίαρχο κριτήριο την εμπορικότητα των ομάδων και τη βαθμολογική τους θέση, αλλά και με βάση τη συχνότητα των παιχνιδιών τους που μεταδίδονται. Αυτό εξασφαλίζει ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τις λιγότερο δημοφιλείς ομάδες, με συνέπεια ένας χαμηλής δυναμικότητας σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ να εισπράττει παραπάνω χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε σχέση με όσα εισπράττει η Ατλέτικο Μαδρίτης, η 3η πιο ισχυρή ομάδα της Ισπανίας!

Η Λα Λίγκα είναι το 2ο σε τηλεοπτική αξία πρωτάθλημα του κόσμου πίσω από την Πρέμιερ Λιγκ, με έσοδα όμως αρκετά χαμηλότερα – σχεδόν τα μισά. Οταν το αγγλικό πρωτάθλημα θα καρπώνεται ετησίως 1,95 δισ. ευρώ, το ισπανικό θα μοιράζει στις ομάδες του… μόλις 1,193 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η τρέχουσα συμφωνία που ολοκληρώνεται τη σεζόν 2026/27. 

Τρίτη σε εισπράξεις εγχώριων τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι η Μπουντσελίγκα, με την ιδιαιτερότητα ότι το 1,079 δισ. ευρώ τον χρόνο που παίρνει μοιράζεται αναλογικά και στις ομάδες της 2ης κατηγορίας. Η συμφωνία αυτή ισχύει μέχρι την περίοδο 2024/25. Το ιταλικό πρωτάθλημα, αντίστοιχα, έχει έσοδα 927,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο (η τρέχουσα σύμβαση ολοκληρώνεται σε 1,5 χρόνο) ενώ τα έσοδα της Λιγκ 1 στη Γαλλία είναι πολύ μικρότερα και φτάνουν τα 580 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα ποσά αυτά αφορούν στα έσοδα των μεγάλων πρωταθλημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εντός των συνόρων των χωρών τους. Το τελικό ποσό πολλαπλασιάζεται, καθώς στον κουμπαρά μπαίνουν πάρα πολλά χρήματα από την πώληση των δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες. 

Η δημοφιλέστατη Πρέμιερ Λιγκ προβάλλεται μέσω συνδρομητικών ή και ελεύθερων καναλιών στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με το αντίστοιχο αντάλλαγμα, ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Η θέση ισχύος της Πρέμιερ Λιγκ στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκακιέρα επιβεβαιώθηκε και από τις πανηγυρικές δηλώσεις του Ρίτσαρντ Μάστερς που κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της: «Ως μακροχρόνιοι και αξιόλογοι συνεργάτες, το Sky Sports και το TNT Sports φημίζονται για τη συνεχή κάλυψη και τον προγραμματισμό παγκόσμιας κλάσης. Εχουμε απολαύσει ρεκόρ τηλεθέασης και προσέλευσης τις τελευταίες σεζόν και γνωρίζουμε ότι η συνεχής καινοτομία τους θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθήσουν την Πρέμιερ Λιγκ. Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με το BBC. Η εκπομπή Match of the Day είναι θεσμός σ’ αυτή τη χώρα και παραμένει απίστευτα δημοφιλής στους οπαδούς όλων των ηλικιών. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπογραμμίζει τη δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ και αποτελεί απόδειξη ότι οι ομάδες, οι παίκτες και οι μάνατζερ μας προσφέρουν το πιο ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο στον κόσμο, σε γεμάτα γήπεδα. Το ίδιο ισχύει και με τους οπαδούς, οι οποίοι δημιουργούν μια απαράμιλλη ατμόσφαιρα κάθε εβδομάδα».

Ενα δίκοπο μαχαίρι

Εδώ και πολλά χρόνια είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η τηλεόραση αποτελεί τον Νο1 χρηματοδότη του ποδοσφαίρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια η τηλεόραση αποτελεί και τον μεγαλύτερο αντίπαλό του! 

Ο Κάρστεν Κράμερ, γενικός διευθυντής της Μπορούσια Ντόρτμουντ, εξηγεί το γιατί: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να συνεχίσει να είναι προσιτό και προσβάσιμο. Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με τον πολιτισμό και τις τελετουργίες. Με παράδοση. Με ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να αναπτυχθούμε. Ο πραγματικός ανταγωνιστής μας δεν είναι η Ρεάλ Μαδρίτης αλλά το Netflix και κάθε άλλη δραστηριότητα αναψυχής. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο».

Πηγή: kathimerini.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση