Κόμπι Μπράιαντ: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Black Mamba

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 09:28 Κόμπι Μπράιαντ: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Black Mamba

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, στις 26.01.2020 όταν σκοτώθηκε ο Κόμπι Μπράιαντ μαζί με την κόρη του σε συντριβή ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ, μαζί με την 13χρονη κόρη του κι ακόμα επτά άτομα κατέπεσε σε μία πλαγιά βουνού στο στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια. Ο Κόμπι Μπράιαντ, η Τζίτζι και οι άλλοι εννέα επιβαίνοντες βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Το ΝΒΑ, ο παγκόσμιος αθλητισμός αλλά και ο απλός κόσμος βυθίστηκαν στο πένθος. 

Οι κακές καιρικές συνθήκες και το σημείο της συντριβής

Το ελικόπτερο θα μετέφερε τον Κόμπι Μπράιαντ και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες σε έναν αγώνα μπάσκετ κοριτσιών. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες, υπήρχε πολλή ομίχλη. Στο ύψος της Καλαμπάσας, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Λος Άντζελες, σε μια ορεινή περιοχή με πολύ μικρή ορατότητα, το ελικόπτερο έπεσε στο έδαφος με μεγάλη ταχύτητα.

Ήταν 9:45 π.μ. (τοπική ώρα). Τα δυσάρεστα άρχισαν να διαδίδονται. Ο Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του Τζίτζι και άλλα επτά άτομα ήταν νεκροί.

Εκτός από τον Κόμπι και την κόρη του, στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν οι:

Αλίσα Αλτομπέλι, έτος γέννησης το 2005.

Τζον Αλτομπέλι, έτος γέννησης το 1963.

Κέρι Αλτομπέλι, έτος γέννησης το 1973.

Πέιτον Τσέστερ, έτος γέννησης το 2006.

Σάρα Τσέστερ, έτος γέννησης το 1974.

Κριστίνα Μάουζερ, έτος γέννησης το 1981.

Άρα Ζομπαγιάν, έτος γέννησης το 1970.

Τι αποκάλυψε το πόρισμα ένα χρόνο μετά

Τον Φεβρουάριο του 2021, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) εξέδωσε το τελικό πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας. Όπως προκύπτει από την έρευνα των εμπειρογνωμόνων, το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας λάθους – αποπροσανατολισμού του πιλότου, Άρα Ζομπάγιαν, λόγω της πυκνής ομίχλης που υπήρχε εκείνη τη στιγμή στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια και όχι λόγω κάποιας μηχανικής βλάβης του ελικοπτέρου.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, Ρόμπερτ Σούμαλτ, προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη (9.02.2021), αναφορικά με το δυστύχημα της 26ης Ιανουαρίου 2020.

«Πετούσε υπό τους κανόνες οπτικής πτήσης (VFR), οι οποίοι του απαγόρευαν νόμιμα να διεισδύει στα σύννεφα», ανέφερε ο Σούμαλτ.

Και συνέχισε: «Ωστόσο, συνέχισε αυτήν την πτήση VFR μέσα από την ομίχλη, σε μετεωρολογικές συνθήκες οργάνων. Θα εξετάσουμε εάν ο πιλότος αντιμετώπισε οποιαδήποτε πίεση για να ολοκληρώσει την πτήση και αν ναι, από πού προήλθαν αυτές οι πιέσεις. Ποιες ήταν οι προσδοκίες του πιλότου σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας; Έβαλε πίεση στον εαυτό του; Ποιες ενέργειες θα μπορούσε να είχε κάνει για να αποφύγει να πετάξει στα σύννεφα; Θα συζητήσουμε το φαινόμενο του χωρικού αποπροσανατολισμού, τις ισχυρές, παραπλανητικές αισθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση σε έναν πιλότο που πραγματοποιεί μια οπτική πτήση που χάνει οπτικές αναφορές και ποιοι τύποι προπόνησης μπορούν να είναι αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση αυτής της περίπτωσης».

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 στο «Staples Center» πραγματοποιήθηκε η ειδική τελετή για το τελευταίο «αντίο» στον Κόμπι και την κόρη του Τζίτζι. Στο βήμα ανέβηκαν πολλοί για να μιλήσουν για τον θρύλο των Λέικερς, όμως αξέχαστη έμεινε η συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία της Βανέσα Μπράιαντ. Τα δάκρυά της «λύγισαν» τους πάντες, όπως και τα λόγια του συνετριμμένου Μάικλ Τζόρνταν.

Η χήρα του θρύλου του NBA, Βανέσσα Μπράιαντ είχε καταθέσει μήνυση κατά των αρχών της πόλης, καθώς υπάλληλοι της κομητείας κοινοποίησαν φωτογραφίες από τη συντριβή του ελικοπτέρου. 

Αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν βγάλει φωτογραφίες ακόμη και από τα ακρωτηριασμένα πτώματα του Κόμπι Μπράιαντ και της κόρης του, δείχνοντάς τες στη συνέχεια ακόμη και σε μπαρ της πόλης.

Η κομητεία του Λος Άντζελες συμφώνησε να της επιδικάσει 28,85 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει όλες τις αγωγές που έχουν σχέση με το δυστύχημα.

Κόμπι Μπράιαντ: Ο θρύλος που σκοτώθηκε στα 41 του

Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, ο μικρότερος από τα τρία παιδιά και ο μοναχογιός του πρώην παίκτη του ΝΒΑ Τζο Μπράιαντ και της Πάμελα Κοξ.

Οι γονείς του τον ονόμασαν από το περίφημο βόειο κρέας του Kobe, στην Ιαπωνία, το οποίο είδαν στο μενού ενός εστιατορίου. Ο Κόμπι μπήκε στο ΝΒΑ μετά το λύκειο και επιλέχθηκε στο Νο13 του ντραφτ του 1996 από τους Σάρλοτ Χόρνετς.

Αγωνίστηκε για τους Λος Άντζελες Λέικερς σε ολόκληρη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ.

Ο Κόμπι αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ και θεωρείται από τους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος.

Από το 2001 ήταν παντρεμένος με την Βανέσα Μπράιαντ, με την οποία απέκτησαν τέσσερις κόρες.

Ο «Black Mamba» συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παικτών του στην Ιστορία του ΝΒΑ, με 18 all star εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της 20χρονης καριέρας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

Στην τροπαιοθήκη του ξεχωρίζουν 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ, 2 τίτλοι MVP τελικών και ένας κανονικής περιόδου (2008) και δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες με τις ΗΠΑ.

Μεταξύ των τιμών που του είχαν αποδόσει οι Λέικερς, ήταν η απόσυρση των φανέλων του με το Νο8 και το Νο24, κάτι που δεν είχαν επαναλάβει για κανέναν παίκτη στην ιστορία τους.

Το όνομα του Κόμπι Μπράιαντ, κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του μπάσκετ, κερδίζοντας το 2018 το Όσκαρ στην ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (ο ίδιος ήταν σεναριογράφος και ηθοποιός), «Dear Basketball».

Η συγκλονιστική επιστολή απόσυρσής του:

Στις 29 Νοεμβρίου 2015 ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν με μία συγκινητική επιστολή στο theplayerstribune.com.

Συγκεκριμένα έγραφε:

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύτηκα.

Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά.

Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ.

Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω.

Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5… 4… 3… 2… 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe».

Στο σημείο της συντριβής, στο λόφο Καλαμπάσας, το άγαλμα του Κόμπι Μπράιαντ και της Τζίτζι, όπως αποκαλούσε την κόρη του, είναι μία… εικαστική υπενθύμιση, αυτού που συνήθιζε να λέει στους νεότερους αστέρες του ΝΒΑ: «Να θυμάστε ότι οι θρύλοι ζουν για πάντα!»

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση