Ηλεκτρονικά οι κατασχέσεις σε οφειλέτες του ΙΚΑ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 14:49 Ηλεκτρονικά οι κατασχέσεις σε οφειλέτες του ΙΚΑ

Έρχεται "ηλεκτρονικό κατασχετήριο" για οφειλέτες του ΙΚΑ που δεν μπαίνουν σε ρύθμιση

Την ώρα που η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, η διοίκηση του Ιδρύματος, προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάσχεσης των απαιτήσεων μέσω των τραπεζών.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου και για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους οφειλέτες να σπεύσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, για να αποφύγουν τέτοιους κινδύνους, από τις 6 Απριλίου και μετά μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κατασχετήρια θα συνοδεύονται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου.

Επίσης, στο ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα, μοναδικά στοιχεία. Αυτά είναι το ειδικό πρωτόκολλο κόμβου του ΚΕΑΟ, ο τριψήφιος αριθμός του πιστωτικού ιδρύματος, η ημερομηνία του κατασχετηρίου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του οφειλέτη μαζί με το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και την επωνυμία του, αλλά και το συνολικό ποσό του κατασχετηρίου.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμογής του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου, πρέπει να υπάγεται στο εξής, κάθε νέο τραπεζικό ίδρυμα που αδειοδοτείται στην Ελλάδα, έως και τρεις μήνες μετά τη λειτουργία του. Αντίστοιχα, κάθε υφιστάμενο πιστωτικό ίδρυμα, οφείλει να ενταχθεί στη διαδικασία εντός ενός μηνός.

Εάν υπάρξει διακοπή λειτουργίας, ή συγχώνευση πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε η υποχρέωση συμμετοχής στη διαδικασία διατηρείται, απλώς μεταφέρεται στο πιστωτικό ίδρυμα που αναλαμβάνει το καταθετικό χαρτοφυλάκιο του καταργούμενου ή συγχωνευόμενου πιστωτικού ιδρύματος. Μάλιστα, η όλη διαδικασία πραγματοποιείται, χωρίς μεταβατικό χρονικό διάστημα μη λειτουργίας.

 

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση