Χωρίς τράπεζα μένουν τρία ακριτικά νησιά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 16:45 Χωρίς τράπεζα μένουν τρία ακριτικά νησιά

Η τράπεζα που τα εξυπηρετούσε, με μια αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης, θα αναστείλει μερικώς, από τις 14 Σεπτεμβρίου, τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της. Πρόκειται για τα νησιά Τήλο, Λειψούς και Κάσο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη διακοπή κάθε συνεργασίας με την συγκεκριμένη τράπεζα.

Για το θέμα, έγινε συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα ευθύς ο περιφερειάρχης αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση όλους τους περιφερειακούς διευθυντές τραπεζών.

Η αιφνίδια απόφασή της τράπεζας, αναφέρει στην ανωτέρω ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «ενισχύει το αίσθημα της ανισότητας στους κατοίκους των τριών ακριτικών νησιών, από τους οποίους στερεί την παροχή στοιχειωδών τραπεζικών υπηρεσιών και τους αναγκάζει σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις από νησί σε νησί».

Φανερώνει δε πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του ευάλωτου και εθνικά ευαίσθητου νησιωτικού χώρου, τονιζει επίσης η Περιφέρεια, «τις οποίες αντιμετωπίζει αμιγώς με οικονομίστικα κριτήρια, αγνοώντας προκλητικά τον οφειλόμενο κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όταν αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

Για την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες β’ Κατηγορίας. Τα νησιά στηρίζουν την οικονομία της πατρίδας μας και το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία σε αυτά είναι ίσες ευκαιρίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση