Σαμαράς: Η Μέρκελ μου πρότεινε προσωρινό Grexit και το απέρριψα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 22:54 Σαμαράς: Η Μέρκελ μου πρότεινε προσωρινό Grexit και το απέρριψα

"Σταματάω άμεσα, της λέω ‘’αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι..." είπε ο πρώην πρωθυπουργός

Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την “λύση” του προσωρινού Grexit κατά την διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας τους στις 24 Αυγούστου 2012 στην καγκελαρία, στο Βερολίνο. Ο κ. Σαμαράς απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση οπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε στη σειρά του ΣΚΑΙ “Ελληνική Χρεοκοπία“. 

Σε ερώτηση ποια κατάσταση βρήκε στη χώρα μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «’Ολα η χώρα κρατιότανε όρθια με αερομεταφορά χαρτονομισμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη για να κρατηθούν οι τράπεζες ανοιχτές. Εμπιστοσύνη δεν υπήρχε πουθενά, θα σας έλεγα ότι κανείς δεν πίστευε στο εξωτερικό ότι πρόκειται να τα καταφέρουμε και εγώ είχα να αντιμετωπίσω τότε δύο, για πολύ καιρό, μόνιμους εχθρούς. Ο πρώτος εχθρός ήτανε το βουνό απ ‘τα χρέη και τα ελλείμματα. Και ο δεύτερος εχθρός ήταν εκείνη η κουβέντα που είχε πει προηγούμενος πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο».

Και συνέχισε: «Όταν πήγα στο Βερολίνο, για να δω την Μέρκελ, σε εκείνο εκεί το ταξίδι, θα θυμάστε που δεν έπρεπε για το Μάτι μου να πάω και τα λοιπά, αφού έγινε η συζήτηση με την Μέρκελ, του Στουρνάρα, ο καθένας με τους επιτελείς του, μου λέει ‘’να σου πω δύο πράγματα στο γραφείο μου;’’ και καθόμαστε και είχε κάτι διαφάνειες που απεικόνιζαν τμηματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελλείμματα, χρέος, ΑΕΠ και αφού μου έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της ακτινογραφίας της αρρώστιας που έχουμε ως οικονομία, μου λέει ‘’κοίταξε θέλω να σου πω κάτι, το οποίον θέλω να το ξέρεις από τώρα, το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο, εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα το οποίο θα το βρούμε’’».

Όπως εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε την πρόταση της καγκελαρίου. «Σταματάω άμεσα, της λέω ‘’αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, αυτό’’ λέω ‘’ξέχασέ το’’. Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πέραν του ότι αν έλεγα οποιαδήποτε κουβέντα σε οποιονδήποτε τότε, ούτε δημόσια μίλησα ποτέ, αντιλαμβάνεστε τις αναταράξεις που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο στις αγορές και στην οικονομία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι «αυτό όμως τι σημαίνει, ότι εκείνη την ώρα εμείς παίρναμε μία απόφαση δυνατή για την πατρίδα, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και διέδιδε παντού με τυμπανοκρουσίες ότι το Grexit και η ιδέα ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ είναι μια αισχρή κινδυνολογία και ότι οι δανειστές μπλοφάρουν». 

Πηγή: skai.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση