Ο Γιάννης Μόραλης είναι ο πιο ακριβός Έλληνας ζωγράφος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 18:55 Ο Γιάννης Μόραλης είναι ο πιο ακριβός Έλληνας ζωγράφος

Το έργο του άγγιξε το μισό εκατομμύριο ευρώ. Τι έμεινε απούλητο στη δημοπρασία και ποια ήταν τα κέρδη.

Ενενήντα ήταν τα έργα της πολυαναμενόμενης The Greek Sales δημοπρασίας από τον οίκο Bonhams που το κοινό θαύμασε πριν τη δημοπράτησή τους στη New Bond Street, στο Λονδίνο.

Η δημοπρασία ανέδειξε τον Γιάννη Μόραλη, πιο ακριβό Έλληνα ζωγράφο, αφού το έργο του «Η Πανσέληνος Μ» πουλήθηκε στην τιμή των  350.062 λιρών  ( 408.188) ξεπερνώντας και το ανώτερο όριο της εκτίμησής του, που ήταν 200.000 -300.000 λίρες.

Ανάλογες τιμές είχαν υπάρξει το 2007 με έργα των Φασιανού και Τσαρούχη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημοπρασία είχαν Έλληνες επιχειρηματίες. Και τα υπόλοιπα έργα του Γιάννη Μόραλη πουλήθηκαν σε τιμές υψηλότερες της εκτίμησής τους.

Γιάννης Μόραλης
Γιάννης Μόραλης

Στη δημοπρασία υπήρχαν έργα μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ο Γιώργος Ιακωβίδης, αλλά και νεότερων σύγχρονων, όπως ο Χρήστος Μποκόρος και ο Αλέκος Φασιανός.

Στη λίστα με τα έργα που έπιασαν τις πιο υψηλές τιμές είναι το Moorings, του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, το Κορίτσι στο Χαμάμ, του Θεόδωρου Ράλλη, μια εγκατάσταση του σύγχρονου εικαστικού Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο Αυγά και έργα των Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιώργου Ιακωβίδη και Κωνσταντίνου Παρθένη.

Γιάννης Τσαρούχης
Γιάννης Τσαρούχης

Έκπληξη αποτέλεσε ότι δυο έργα, από τα σημαντικά της δημοπρασίας, Ο στρατιώτης που χορεύει Ζεϊμπέκικο, του Γιάννη Τσαρούχη και ο Ζεϊμπέκης, ένα σπάνιο έργο του 19ου αιώνα, του Νικηφόρου Λύτρα δε βρήκαν αγοραστή, αντίθετα με ένα άλλο έργο του Τσαρούχη με ένα στρατιώτη που χορεύει, μικρότερης διάστασης που βρήκε τον νέο του ιδιοκτήτη.

Οι πωλήσεις της δημοπρασίας ανέρχονται στα 1.815.000 ευρώ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση