ΗΠΑ όπως...Βόρειος Πόλος: Ψύχος, χιόνι και κρυοπαγήματα σε λίγα λεπτά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 12:15 ΗΠΑ όπως...Βόρειος Πόλος: Ψύχος, χιόνι και κρυοπαγήματα σε λίγα λεπτά

Η χειμερινή καταιγίδα στις ΗΠΑ θα φέρει κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά, προειδοποιούν τους πολίτες οι ειδικοί, εν όψει των μετακινήσεων για τα Χριστούγεννα, καθώς η χώρα απο το βορρά έως το νότο προετοιμάζεται για το χειρότερο κύμα ψύχους εδώ και δεκαετίες

Οι θερμοκρασίες που προκαλούν συναγερμό στις ΗΠΑ και τον Καναδά μπορεί να οδηγήσουν σε κρυοπαγήματα σε γυμνό δέρμα σε μόλις πέντε έως 10 λεπτά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μια ισχυρή χειμερινή καταιγίδα στην Αρκτική έχει θέσει περισσότερους από 135 εκατομμύρια ανθρώπους σε προειδοποιήσεις καιρού το Σαββατοκύριακο ενόψει των πιο πολυσύχναστων ταξιδιωτικών ημερών του έτους.

Οι ειδοποιήσεις εκτείνονται από ακτή σε ακτή και φτάνουν στο νότο μέχρι τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και τη Φλόριντα, τη λεγόμενη «Ηλιόλουστη πολιτεία».

Μεγάλα αεροδρόμια ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις καθώς η καταιγίδα εντείνεται. Το κρύο θα μπορούσε να φέρει τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών, λένε οι μετεωρολόγοι. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) είπε ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν και τους -45 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Προειδοποίησαν ότι ακόμη και σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η πόλη Des Moines της Αϊόβα, τα κρυοπαγήματα θα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο. Τα κρυοπαγήματα προκαλούνται όταν η ροή του αίματος μειώνεται, συχνά σε άκρα όπως η μύτη και τα μάγουλα ή τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Η έλλειψη θερμού αίματος μπορεί να οδηγήσει σε πάγωμα και ρήξη ιστού και σε ορισμένες περιπτώσεις ακρωτηριασμό.

«Κυκλώνας βόμβα»

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η χειμερινή καταιγίδα μπορεί να μετατραπεί σε «κυκλώνα βόμβα» μέχρι την Παρασκευή. Ο κυκλώνας βόμβα είναι ένας όρος που δίνεται σε μια καταιγίδα που εντείνεται γρήγορα, με την κεντρική πίεση αέρα να πέφτει κατά τουλάχιστον 24 millibar σε 24 ώρες.

«Αυτή δεν είναι σαν μια μέρα χιονιού, όταν ήσασταν παιδί, είναι σοβαρό πράγμα», είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Πέμπτη. Η αρκτική ατμοσφαιρική μάζα αναμένεται να φέρει ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες -9,4 βαθμών Κελσίου ακόμη και στο Ελ Πάσο του Τέξας, όπου οι νεοαφιχθέντες μετανάστες χωρίς έγγραφα κοιμούνται στους δρόμους της πόλης.

Η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν όψει της καταιγίδας. Η απειλή των πλημμυρών και του παγετού «θα προκαλέσουν όλεθρο στην κοινότητά μας» είπε.

Οι κυβερνήτες του Κεντάκι, της Βόρειας Καρολίνα, της Δυτικής Βιρτζίνια, της Τζόρτζια και της Οκλαχόμα κήρυξαν επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το Ουισκόνσιν κήρυξε «ενεργειακή έκτακτη ανάγκη». Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Μάικ Ντι Γουάιν, χαρακτήρισε τον καιρό μια «μοναδική και επικίνδυνη κατάσταση», ιδιαίτερα καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν για να είναι με αγαπημένα πρόσωπα τα Χριστούγεννα.

Η Φλόριντα αναμένεται να δει τα πιο κρύα Χριστούγεννα των τελευταίων 30 ετών. Το NWS το περιέγραψε ως ένα χειμερινό καιρικό γεγονός που συμβαίνει «μια φορά σε μια γενιά», λέγοντας την Πέμπτη ότι «απειλητικές για τη ζωή συνθήκες» θα χτυπήσουν την ανατολική ακτή την Παρασκευή.

Ζημιές, διακοπές ρεύματος, ιστορικές χαμηλές θερμοκρασίες

Το χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να προκαλέσουν ζημιές και διακοπές ρεύματος στα Μεσοδυτικά και τον Καναδά. Το NWS προειδοποίησε ότι περισσότερα από 100 καθημερινά ρεκόρ ψυχρής θερμοκρασίας θα μπορούσαν να σπάσουν τις επόμενες ημέρες.

Η πόλη Τσεγιέν του Ουαϊόμινγκ σημείωσε ρεκόρ για τη μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασίας της μίας ώρας, αφού έφτασε από τους 6 στους -2 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 30 λεπτά. Σχεδόν δώδεκα χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σημειώθηκαν επίσης στη γειτονική Μοντάνα.

Οι συνθήκες χιονοθύελλας έπληξαν τόσο τη Βόρεια Ντακότα όσο και τη Νότια Ντακότα. Στο Σικάγο, μια προειδοποίηση για χειμερινή καταιγίδα ισχύει μέχρι το Σάββατο, φέρνοντας μαζί της αρκετές ίντσες χιονιού και ανέμους που ξεπερνούν τα 80 χλμ./ώρα. Στον Καναδά, μεγάλο μέρος του Οντάριο και τμήματα του Κεμπέκ προετοιμάζονται επίσης για μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που αναμένεται να διαρκέσει το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

Περισσότερες από 5.300 πτήσεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη ακυρωθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware. Εν αναμονή των διακοπών, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των United, Delta και American, προσφέρθηκαν να παραλείψουν τα τέλη για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επαναπρογραμματίσουν τις πτήσεις τους. Οι δρόμοι κατά μήκος των συνόρων Κολοράντο-Γουαϊόμινγκ έκλεισαν την Τετάρτη λόγω σχεδόν μηδενικής ορατότητας.

Πηγή: newsbomb.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση