Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για την επενδυτική βαθμίδα – Όχι πριν τις εκλογές λένε JP Morgan και Societe Generale

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 20:30 Διχασμένοι οι διεθνείς οίκοι για την επενδυτική βαθμίδα – Όχι πριν τις εκλογές λένε JP Morgan και Societe Generale ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Για μετά τις εκλογές εκτιμά ότι θα αποκτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με τη JP Morgan, με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου να εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία είτε θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνησης πλειοψηφίας είτε μια κυβέρνηση συνασπισμού μετά τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης πιθανότητα και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προ λίγων εβδομάδων η Goldman Sachs είχε αναφέρει σε ανάλογο report ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές. Το όλο σκηνικό στήνεται πάνω στην ετυμηγορία της S&P που θα ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή 21 Απριλίου.

Με βάση τα σενάρια της JP Morgan η Ελλάδα αναμένεται να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα προς τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Κατά συνέπεια, σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poors την Παρασκευή, θέτει χαμηλές πιθανότητες οποιασδήποτε μεταβολής της τρέχουσας αξιολόγησης.

Από την άλλη, να σημειωθεί πως και η Societe Generale κινείται σε ανάλογο μήκος κύματος καθώς θεωρεί πιο πιθανό ένα χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης της Ελλάδας από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024, δηλαδή ένα χρόνο περίπου μετά την τελευταία αναβάθμιση αξιολόγησης και σε ευθυγράμμιση με τον μέσο ρυθμό των S&P και Fitch από το 2015.

Επιπλέον, ενώ οι εθνικές εκλογές που ξεκινούν τον Μάιο είναι απίθανο να αντιστρέψουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να εμποδίσει τους οίκους αξιολόγησης να κινηθούν τάχιστα.

Ωστόσο διαφοροποιείται από τη JP Morgan καθώς θεωρεί πως η προσεχής αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου και η αξιολόγηση του Ιουνίου από τη Fitch θα οδηγήσουν, το πιθανότερο, σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές (αν και όχι σε μια πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου ή καμία αλλαγή).

Τέλος η Goldman Sachs σε ανάλυσή της προς το τέλος Μαρτίου, θεωρεί ότι είναι πιθανό το σενάριο να ανακτήσει η ελληνική οικονομία την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, κατά την αξιολόγηση της S&P, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση