Με το βλέμμα στραμμένο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η ΝΔ - «Μάχη» για το κέντρο και η στρατηγική Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 09:27 Με το βλέμμα στραμμένο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η ΝΔ - «Μάχη» για το κέντρο και η στρατηγική Μητσοτάκη

Με έκδηλο ενδιαφέρον αλλά από απόσταση παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος.

Η επικράτηση της «γαλάζιας» παράταξης στον κεντρώο χώρο στις εκλογές, με το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγει για το ΠΑΣΟΚ αυτή η περιπέτεια στον όμορο κεντροαριστερό χώρο, είναι δύο παράμετροι στις οποίες εστιάζει η ΝΔ, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες: «Για την παραίτηση του κ. Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, εγώ μπορώ να μιλήσω για το δικό μας κόμμα, για τη ΝΔ, για τη μεγάλη διεύρυνση την οποία πετύχαμε και για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύω ότι αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητά μας να συνενώσουμε προοδευτικές δυνάμεις που μπορεί να μην είχαν στο παρελθόν επιλέξει τη ΝΔ για να εκφραστούν».

«Άργησε…»

Συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η Πειραιώς κρατούν χαμηλά το θέμα. Ωστόσο, σε συζητήσεις σημειώνουν ότι «αρχηγός που χάνει τρεις στη σειρά εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έχει άλλη επιλογή» και μάλιστα αφήνουν αιχμές ότι ο Αλέξης Τσίπρας «άργησε να πράξει το αυτονόητο».

«Μία αντίστοιχη κίνηση στα της ΝΔ θα είχε γίνει την επομένη μιας εκλογικής ήττας ενός απερχόμενου Πρωθυπουργού, αλλά δημοκρατία έχουμε και ο καθένας κάνει τις επιλογές που ο ίδιος θεωρεί σωστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο Κανάλι Ένα 90,4.

Έμφαση στο κυβερνητικό έργο

Το Μέγαρο Μαξίμου, κι ενώ θα διαρκεί αυτή η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να εστιάζει στην προώθηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

Το βάρος ρίχνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ξεκινούν την Πέμπτη στη Βουλή, όπου ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» για 6 ακόμη μήνες, δηλ. ως το τέλος του έτους, αλλά και τις άλλες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

«Το πρώτο μέλημά μου αυτή τη στιγμή, είναι να υλοποιήσω το κυβερνητικό έργο με μεγάλη ταχύτητα. Γι’ αυτό εκλεγήκαμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα όμως δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές, σημειώνοντας με έμφαση ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, μετά την παραίτηση Τσίπρα από την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φανεί πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση πολιτικά αλλά και τα υπόλοιπα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά.

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στο «μικροσκόπιο»

Το βλέμμα της ΝΔ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένο και προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιδιώκει να κάνει… «δυνατή» αντιπολίτευση στη Βουλή.

Μέσα στην εβδομάδα η Χαριλάου Τρικούπη ανακοινώνει την «ομάδα κρούσης». Τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον/την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ για τη θέση του Αντιπροέδρου, για τρίτη φορά, αναμένεται να προτείνει τον βουλευτή Αρκαδίας, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Παράλληλα ανακοινώνει και τους… «σκιώδεις παρατηρητές» του κυβερνητικού και του νομοθετικού έργου, ανά τομέα, όπως αντίστοιχα θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ορίζοντας… «σκιώδεις υπουργούς».

Οι… «τρίπλες» του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση το γεγονός ότι η ισχνή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (αριθμεί 47 βουλευτές) δεν επιτρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως η πρόταση μομφής κ.α., το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να τον στριμώξει με μία ακόμη κίνηση…

Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να προωθεί δικές της πρωτοβουλίες στη Βουλή και να αναζητά και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συναινέσεις για αντίστοιχες ενέργειες ή για προτάσεις νόμου ή και για τροπολογίες απέναντι στην κυβέρνηση.

Η περιπέτεια που προκαλεί στην Κουμουνδούρου η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την εκλογή νέου αρχηγού, ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» στο ΠΑΣΟΚ για να «κερδίσει» έδαφος και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Σε αυτό το… «γήπεδο» έχει ούτως ή άλλως υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια ευκαιρία, εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη, να αυξήσει τα ερείσματα μεταξύ των ψηφοφόρων του προοδευτικού χώρου.

Όλα αυτά βρίσκονται στις κεραίες της ΝΔ, η οποία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις στον χώρο του κέντρου, στον οποίο έχει «απλώσει… δίχτυα» και η ίδια.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση