Αλόη Βέρα: «Δεν θα μπει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων» - Τι συστήνει η καθηγήτρια Χ. Σαρδέλη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023 16:24 Αλόη Βέρα: «Δεν θα μπει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων» - Τι συστήνει η καθηγήτρια Χ. Σαρδέλη

Η απόφαση για την ασπαρτάμη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» αναμένεται στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο για την αλόη βέρα, τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ.

Η αλόη βέρα «δεν θα μπει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σαρδέλη. Εξήγησε, όμως, ότι η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες, που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων.

«Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε, ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας την φλούδα της αλόης», τόνισε η Χρύσα Σαρδέλη ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο.

«Η πόσιμη αλόη, αν δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται, είναι αυτό που θα μας δημιουργήσει ίσως πρόβλημα. Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής, δυστυχώς, δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα οπότε δεν γνωρίζουμε σχεδόν ποτέ τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια τόνισε πως πρόκειται για δοσεξαρτώμενο προϊόν και υπενθύμισε ότι το ζελέ της αλόης έχει αντιβακτηριακή – αντιφλεγμονώδη δράση και άλλες καλλυντικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Να μην προκληθεί πανικός για την ασπαρτάμη

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ εξήγησε επίσης ότι δεν είναι η ασπαρτάμη αλλά κάποιοι μεταβολίτες της, που ενέχουν κινδύνους για καρκίνο και τόνισε ότι το τεχνητό γλυκαντικό είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους, παιδιά και παχύσαρκους.

«Καθησυχαστική», όπως είπε, είναι η πληροφορία ότι «ένας άνθρωπος 70 κιλών πρέπει να καταναλώνει 2,8 κιλά ασπαρτάμης την ημέρα για να έχει τους κινδύνους που συζητάμε». Η μακροχρόνια και σε μεγάλες ποσότητες χρήση της ασπαρτάμης είναι βλαπτική, είπε η καθηγήτρια και συνέστησε «να μην δημιουργηθεί πανικός».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση