Βουλή: Με τις ομιλίες των αρχηγών ολοκληρώνονται οι προγραμματικές δηλώσεις - Ακολουθεί η ψήφος εμπιστοσύνης - Δείτε live

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιουλίου 2023 18:25 Βουλή: Με τις ομιλίες των αρχηγών ολοκληρώνονται οι προγραμματικές δηλώσεις - Ακολουθεί η ψήφος εμπιστοσύνης - Δείτε live

Μετά τις 20:00 η ψηφοφορία

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κομμάτων, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Αμέσως μετά, θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και περί τους 90 βουλευτές.

Και μπορεί οι μετεωρολόγοι να προειδοποιούν για κύμα καύσωνα από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αυτό, όμως, δεν επηρεάζει την κυβέρνηση, η οποία από Δευτέρα πιάνει κανονικά δουλειά και με τη «βούλα» του Κοινοβουλίου.

Μετά τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και από τις αρχές της εβδομάδας, οι υπουργοί θα πρέπει να…σηκώσουν τα μολύβια. Με δεδομένο ότι η Βουλή θα κλείσει στο τέλος Ιουλίου, συνεπώς, μένουν μερικές «καυτές» εβδομάδες για τους υπουργούς, προκειμένου να δρομολογήσουν αρκετές από τις πρώτες τους εκκρεμότητες.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται τη Δευτέρα σε επίσημη επίσκεψη στη Λετονία, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η μετάβαση του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες. Μέχρι τότε, όμως, έχει μπροστά του την αποψινή του ομιλία, η οποία μπορεί να ολοκληρώνει τη διαδικασία, πλην όμως δεν θα γίνει σε συγκρουσιακό κλίμα. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη διαδικασία και η ανάθεση του καθήκοντος εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ στον Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και οι χαμηλοί τόνοι του Νίκου Ανδρουλάκη προδιαγράφουν και το αποψινό σκηνικό που δεν προμηνύεται… θυελλώδες.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Βελόπουλος: Πρόβατα το 40% που ψήφισε ΝΔ

 

Με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο μίλησε για τους πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μιλώντας για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και τις ελλείψεις στα αμνοερίφια, είπε: «Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν…».

 

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική ανοικτών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, παρά την κριτική που άσκησε προς πάσα κατεύθυνση, άπλωσε χέρι φιλίας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποιώντας της, πως σε περίπτωση που προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το κόμμα του θα στηρίξει και θα βοηθήσει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα υπογράψουμε εμείς κ. Κωνσταντοπούλου, δεν μας νοιάζει πρώτος ή δεύτερος, μας ενδιαφέρει η ένωση δυνάμεων».

Νατσιός: Κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων

Επίθεση στις... νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, υποστηρίζοντας πως έχουν ειδικό σύστημα γεωεντοπισμού των πολιτών.

«Νέες ταυτότητες με σύστημα γεωεντοπισμού, δηλαδή φάκελος πολιτών. Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες; Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα υποκλοπών. Θα υπάρξει δυνατότητα προαιρετικότητας. Η Νίκη εναντιώνεται στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες» είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Νατσιός άσκησε κριτική και για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας. «Ο λαός δεν άκουσε κάποιο σπουδαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» είπε για να προσθέσει «υπάρχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων για 15ο μήνα που αντιμετωπίζονται με κουπόνια για επαίτες. Κουπόνια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο χρέος το οποίο έχει εκτοξευτεί. Δεν είδαμε κάποιο σπουδαίο φιλολαϊκό μέτρο για την ανακούφιση των υπερφορολογημένων πολιτών μας».

Κωνσταντοπούλου: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης
 

 

Βολές για τη στάση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αρχικά τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της. «Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με τους αυτούς του παλαιοκομματισμούς. Ο κύριος Κικιλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό» είπε.

Υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες της ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών.

H κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για δέκα λόγους, ωστόσο, ως θετικές εξαγγελίες χαρακτήρισε την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και τη μάχη για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε χαμηλούς τόνους οι προγραμματικές δηλώσεις

Κάτι η κόπωση της μακράς προεκλογικής περιόδου, κάτι και το σαφές εκλογικό αποτέλεσμα που δημιούργησε ένα πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό με την απουσία ενός ισχυρού, δεύτερου πολιτικού πόλου στα έδρανα της αντιπολίτευσης, οι προγραμματικές δηλώσεις περνούν αυτές τις μέρες κάτω από τα ραντάρ. Αν εξαιρέσει κανείς ένα «τζαρτζάρισμα» του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Νίκο Παππά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τη Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τα άλλα οι διαδικασίες κυλούν προβλεπόμενα, με το βλέμμα των περισσότερων να είναι στραμμένο στο πώς θα συμπεριφερθούν τα τρία μικρότερα κόμματα που για πρώτη φορά εκπροσωπούνται στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται σήμερα για μια σύντομη ομιλία μεταξύ 10 και 15 λεπτών, ανάλογα βεβαίως με το τι θα έχει ειπωθεί ως τότε. Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει τη διαδικασία σε παρόμοιο τόνο, όπως εξέπεμψε και το απόγευμα της Παρασκευής, μιλώντας για την επόμενη μέρα της χώρας, ενώ οι άμεσες προτεραιότητες θα αποτυπωθούν και στο φόρο-νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες προς δημόσια διαβούλευση με όλες τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δίνει, άλλωστε, το στίγμα για μια «νέα εποχή», η οποία θα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη έμφαση στο παραγόμενο έργο και όχι τόσο στις προεκλογικές εξαγγελίες. Το πολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται τουλάχιστον μέχρι ώρας, εξυπηρετεί τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό.

«Κλειδώνουν» οι επιλογές ειδικών και γενικών γραμματέων

Και οι περισσότεροι υπουργοί που πήραν τον λόγο χθες περιέγραψαν τις βασικές προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους, ενώ σήμερα θα λάβουν τον λόγο ορισμένα από τα «βαριά» ονόματα του υπουργικού συμβουλίου (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης κ.α.).

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εργώδεις οι διεργασίες για την εκκίνηση του κυβερνητικού έργου. Αυτές τις μέρες «κλειδώνουν» αρκετές από τις επιλογές γενικών και ειδικών γραμματέων σε υπουργεία, καθώς κάποιοι γενικοί γραμματείες έγιναν υφυπουργοί (Συντονισμού, Υγείας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών Οικονομικών), ενώ κάποιοι από τους γενικούς γραμματείς του προηγούμενου σχήματος αντικαθίστανται. Αρκετοί, βεβαίως, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, συμβολίζοντας τη «συνέχεια» της διοίκησης, με τον ρόλο τους να είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς είναι επιφορτισμένοι με το βασικό «γραφειοκρατικό» κομμάτι της δουλειάς στα υπουργεία.
 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση