Βίντεο: Μάχη με τις φλόγες από 22 Canadair και ελικόπτερα στη Μάνδρα πριν πέσει η νύχτα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 20:48 Βίντεο: Μάχη με τις φλόγες από 22 Canadair και ελικόπτερα στη Μάνδρα πριν πέσει η νύχτα

Σε σχηματισμό τα αεροπλάνα πραγματοποιούν ρίψεις νερού πάνω από τις εστίες της φωτιάς - Πρωτοφανής επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος - Φάλαγγα πυροσβεστικών σπεύδει στα μέτωπα- Εκκενώθηκε η Οινόη και ακόμη έξι κοινότητες

Το ένα μετά το άλλο τα Canadair και τα ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τη φωτιά στη Μάνδρα πριν επεκταθεί ακόμη περισσότερο, αλλά και πριν νυχτώσει, οπότε δεν θα μπορούν πλέον να πετάξουν.

«Στείλαμε ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει» είπε νωρίτερο στο protothema.gr ανώτερο στέλεχος της Πυροσβεστικής, θέλοντας να υπογράμμίσει την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται να ελεγχθεί η φωτιά στην Αττική πριν πέσει η νύχτα και να σωθούν περιουσίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη ίσως φορά στο σημείο επιχειρούν 22 εναέρια μέσα, 11 αεροπλάνα και 11 ελικόπτερα. Στο βίντεο του protothema.gr φαίνονταν τα Canadair να πραγματοποιούν ρίψεις το ένα πίσω από το άλλο.

Πρέπει να τονίσουμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί χειρουργικές κινήσεις ο συντοντισμός όλων αυτών των αεροπλάνων και ελικοπτέρων πάνω από μια περιοχή, σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλής ορατότητας, που όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπάρχουν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθήκες.

Ανάλογη είναι και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στο έδαφος. Δείτε βίντεο:

Σαν φωτοβολίδες πετάγονται οι κουκουνάρες

Mάχη με τις αναζωπυρώσεις σε πολλαπλά μέτωπα και διάσπαρτες εστίες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη δυτική Αττική.

Όπως τόνισε μάλιστα στο protothema.gr στέλεχος της Πυροσβεστικής «σαν φωτοβολίδες πετάγονται οι κουκουνάρες προς όλες τις κατευθύνσεις» με αποτέλεσμα να υπάρχει επέκταση της φωτιάς. Σε λιγότερο από μία ώρα, για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνδρα έχουν σταλεί 22 εναέρια μέσα και όπως υπόγραμμισε ο ίδιος «στείλαμε ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε» θέλοντας να δείξει το μέγεθος της κινητοποίησης.

Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας. 

«Για την ασφάλειά σας αποχωρήστε»

Λίγο πριν τις 18:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς.

Μάλιστα, την ώρα που ο ρεπόρτερ του protothema.gr, Φρίξος Δρακοντίδης βρισκόταν στην περιοχή, ακούστηκε η έκκληση των Αρχών προς τους κατοίκους να αποχωρήσουν από το σημείο: «Για την ασφάλειά σας αποχωρήστε».

Δείτε το βίντεο:

Στην Αγία Σωτήρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια. Η φωτιά, δε, μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες από την Αγία Σωτήρα:

AgiaSwthra_a_1_
AgiaSwthra_a_2_
AgiaSwthra_a_3_
AgiaSwthra_a_4_
agiaSwthraMAKETA


Στις 16:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

Παράλληλα, λίγο πριν τις 19.30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους στην περιοχή Άγιος Παντελεήμων να εκκενώσουν προς Ερυθρές.

Στις 19.30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Κιάφα για εκκένωση προς Ελευσίνα - Μάνδρα.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς» τόνισε κατά την ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Κάτοικοι της Μάνδρας βλέπουν κόπους ετών να χάνονται καθώς σπίτια και οχήματα στη Δυτική Αττική έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

agia-swtira__1_
agia-swtira__2_

Στην περιοχή Πουρνάρι - Καραούλι προς Οινόη επιχειρούν ένα ελληνικό canadair CL-415, που συνοδεύει 2 Ιταλικά και 2 Γαλλικά CL-415. Επιπλέον απογειώθηκε ένα CL-215 από Ελευσίνα και ένα CL-415 από Θεσσαλονίκη. Επίσης απογειώθηκαν και προσεγγίζουν 3 Τρακτορες από Αγχίαλο.

megara-pournari__1_
megara-pournari__2_

«Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων Καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από σήμερα η θερμοκρασία ανεβαίνει και από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή η θερμική έξαρση αναμένεται να γίνει αισθητή στη χώρα μας. Συνεπώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Σάμο και Ικαρία, ενώ παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη τη χώρα. Τονίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

πηγή: protothema.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση