Φωτιά στη Ρόδο: Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης -Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν με κάθε μέσο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 21:59 Φωτιά στη Ρόδο: Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης -Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν με κάθε μέσο

Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού χιλιάδων τουριστών και κατοίκων οργανώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η φωτιά με μεγάλη ταχύτητα σήμερα κινήθηκε προς παραλιακές περιοχές της νότιο-ανατολικής Ρόδου.

Νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση 4 περιοχών, των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και αμέσως μετά η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι με μήνυμα 112 που τους κατηύθυνε προς την περιοχή Γεννάδι.

Η φωτιά καίει σήμερα για πέμπτη ημέρα και με ταχύτητα κινήθηκε προς παραλιακές περιοχές με αποτέλεσμα από νωρίς να δοθεί εντολή εκκένωσης σε δύο από αυτά στην περιοχή Κιοτάρι. Ακολούθησε η εκκένωση και άλλων ξενοδοχείων από την ίδια περιοχή, καθώς οι φλόγες κύκλωσαν ξενοδοχεία και σε τουλάχιστον τρία από αυτά προκάλεσαν καταστροφές.

Οι ένοικοι των ξενοδοχείων είχαν εκκενώσει εγκαίρως και την ίδια ώρα στήθηκε τεράστια επιχείρηση εκκένωσης με κάθε τρόπο.

Τουρίστες εκκένωσαν με λεωφορεία, αυτοκίνητα, ακόμη και με τα πόδια όπου χρειάστηκε από τις παραλίες στις οποίες πλησίαζαν οι φλόγες προς ασφαλή σημεία. Από εκεί μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, γήπεδα και ανοιχτούς χώρους ενώ το βράδυ θα φιλοξενηθούν είτε σε άλλα ξενοδοχεία είτε σε τρία πλοία που έχουν ήδη καταπλεύσει στο λιμάνι της Ρόδου. Συγκεκριμένα οι τουρίστες θα φιλοξενηθούν στα πλοία Blue Star Χίος, Δωδεκάνησος Εξπρές και Παναγία Σκιαδενή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρίσκεται σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στην Ρόδο.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού μετέβη ο Μ. Βαρβιτσιώτης, ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνει στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την κρατική αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Ελενα Ράπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στη Ρόδο έχει ήδη μεταβή ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς.

Εγκατέλειψαν τα καταλύματά τους 8.000 τουρίστες

«Έχει στηθεί μία πολύ μεγάλη επιχείρηση ώστε κάποιοι τουρίστες να αναχωρούν από ένα αεροδρόμιο, κάποιοι άλλοι να έχουν άλλη στέγη. Από τους 200.000 τουρίστες που φιλοξενεί σήμερα το νησί, στην περιοχή υπάρχουν γύρω στις 8.000, τους οποίους για λόγους προληπτικούς μεταφέρουμε λόγω και του καπνού που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Ταρασλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τα μέσα που έχουν διατεθεί και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

  • 2xCL-415
  • 1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

  • 2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
  • 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
  • 2 ανατρεπόμενα
  • 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
  • 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
  • 2 πυροσβεστικά οχήματα
  • 14 άτομα χειριστές οχημάτων
  • 6 Λεωφορεία
  • 4 STEYER
  • 6 πλωτά ειδικων δυνάμεων
  • Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.

Εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο, σύντομο ιστορικό:

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Εκκένωση από παραλίες της Ρόδου

Φωτό και βίντεο από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τουριστών από το Λιμενικό και τον Στρατό:

πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση