Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία - Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 12:00 Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία - Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Mία εβδομάδα απομένει μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου οπότε και εκπνέει ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας για τα φυσικά πρόσωπα, τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις έως τα τέλη Αυγούστου, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, στα τέλη του επόμενου μήνα.

Την ίδια ώρα, έκκληση τόσο προς τους λογιστές, όσο και τους φορολογουμένους, να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με δεδομένο ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου, απευθύνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%. Και επισημαίνουν ότι «διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».

Τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το τέλος Σεπτεμβρίου ζητά, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Το αίτημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσης του ΟΕΕ να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα, μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές και με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.

Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

Το πλάνο της ΑΑΔΕ με τους συμψηφισμούς προβλέπει:

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να τρέξει ο πρώτος τέτοιου είδους κεντρικός συμψηφισμός.

Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση