Γεωργιάδης: Η παραγγελία εν μέσω καύσωνα και το πρόστιμο - «Έχει τελειώσει ο χοιρινός γύρος, θέλετε να βάλουμε κοτόπουλο;»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 19:09 Γεωργιάδης: Η παραγγελία εν μέσω καύσωνα και το πρόστιμο - «Έχει τελειώσει ο χοιρινός γύρος, θέλετε να βάλουμε κοτόπουλο;»

«Με το που έκλεισε το τηλέφωνο λέω “κοίταξε, την πήραν την παραγγελία και πρέπει να βάλω πρόστιμο”» είπε ο υπουργός Εργασίας - Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα εργασίας σε δύο εργοδότες

Ένα πείραμα έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης εν μέσω καύσωνα, που ήθελε να δει εάν τηρούνται τα μέτρα κατά της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε delivery.

Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα περιέγραψε στο ΣΚΑΪ, την ιστορία που οδήγησε τους επιθεωρητές εργασίας να κάνουν παραγγελίες στις πλατφόρμες διανομής, εκείνες τις ημέρες, για να διαπιστωθεί εάν τηρούνταν τα μέτρα.

«Εκεί που καθόμουν με τον καύσωνα και τους 45 βαθμούς λέω: “Έχει γούστο να πηγαίνουν πράγματα στις πλατφόρμες και να παραδίδουν παραγγελίες”. Πήρα τηλέφωνο σε μια από τις δύο πλατφόρμες και παρήγγειλα σουβλάκια με χοιρινό γύρο. Μού πήραν την παραγγελία κανονικά, μού είπαν “σε 25 λεπτά στο σπίτι σας” και με το που έκλεισε το τηλέφωνο λέω “κοίταξε, την πήραν την παραγγελία και πρέπει να βάλω πρόστιμο”…», είπε.

«Στο ένα λεπτό με πήραν τηλέφωνο από το μαγαζί. Και λέω “πωπω το κατάλαβαν ότι δεν γίνεται, και ευτυχώς δεν θα βάλω πρόστιμο“. Σηκώνω το τηλέφωνο, και λένε: “ξέρετε, έχει τελειώσει ο γύρος χοιρινός θέλετε να βάλουμε γύρο κοτόπουλο;”. Και λέω “γι’ αυτό με πήρατε;”», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

"

«Οι εργαζόμενοι στην εποχή που ζούμε δεν είναι δούλοι»

 

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα και στη μία και στην άλλη πλατφόρμα, οι οποίες την επομένη τήρησαν τα μέτρα.
«Μετά όμως απ’ αυτό, την Τετάρτη, την επομένη μέρα του μεγάλου καύσωνα, και οι δυο πλατφόρμες σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν πήραν καθόλου παραγγελίες», πρόσθεσε.

«Δεν μου αρέσουν τα πρόστιμα, προτιμώ πάντα την καλόπιστη και ανθρώπινη συνεννόηση» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και έστειλε ένα μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι «οι εργαζόμενοι στην εποχή που ζούμε δεν είναι δούλοι, είναι άνθρωποι με ψύχη και δικαιώματα, και ο εργοδότης έχει απολυτή ευθύνη να προσέχει την υγεία του εργαζομένου. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να διακινδυνεύουν έστω και λίγο τη ζωή των εργαζομένων τους όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα», επισήμανε.

Για τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε αλλαγές που θα έρθουν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, ενώ περιλαμβάνονται και αλλαγές σε ό,τι αφορά την απασχόληση σε δύο εργοδότες.

Ο κ. Γεωργιάδης, προέβη και σε διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του για τη δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες.

Όπως τονίζεται, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η δυνατότητα εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα του 1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.

Η διευκρινιστική δήλωση του υπουργείου Εργασίας:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

πηγή: protothema.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση