Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 20:16 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αύριο Δευτέρα (21.8.2023) στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το άτυπο δείπνο που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι συναντήσεις και το δείπνο σηματοδοτούν τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα αναδεικνύουν και την δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 καθώς έχει ενισχύσει τα τελευταία 4 χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου και την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει ως εξής:

Δευτέρα 21 Αυγούστου

  • 11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
  • 13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
  • 15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
  • 20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Τρίτη 22 Αυγούστου

  • 9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
  • 10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
  • 10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί. (Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας).

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση