Πυρκαγιές στην Αττική: Μέσα στα τελευταία 7 χρόνια κάηκε το 33% των δασών – Δείτε φωτογραφίες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023 15:47 Πυρκαγιές στην Αττική: Μέσα στα τελευταία 7 χρόνια κάηκε το 33% των δασών – Δείτε φωτογραφίες

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις στην περιφέρεια Αττικής – Μέσα σε 7 χρόνια, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει πάνω από 600.000 στρέμματα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα του meteo.gr από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές στην περιφέρεια Αττικής για τα τελευταία επτά χρόνια, δηλαδή από το 2017 έως σήμερα.

 

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, Από το 2017 μέχρι και τις 25 Αυγούστου 2023, 12 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 600.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

meteo_kammena_attiki

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 7 έτη το 25% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 7 χρόνια έχουν καεί 405.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 33% της επιφάνειας των δασών.

Τα καμένα στρέμματα ανά έτος

Το meteo.gr δημοσιεύει και πίνακα που δείχνει τον αριθμό των καμένων στρεμμάτων ανά έτος από το 2017 έως και σήμερα.
 

 

Ειδικότερα, το 2017, στις πυρκαγιές στον Κάλαμο κάηκαν 30.000 στρέμματα.

Το 2018, στις πυρκαγιές στην Κινέτα και το Μάτι κάηκαν 68.800 στρέμματα
 

 

Το 2021, στις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη, τη Βαρυμπόμπη, την Κερατέα και τα Βίλια κάηκαν 253.700 στρέμματα.

Το 2022, 32.600 στρέμματα στη Γλυφάδα και την Πεντέλη έγιναν στάχτη.

Ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά είναι η φετινή. Μέχρι τις 25 Αυγούστου, έχουν καεί 215.600 στρέμματα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στον Κουβαρά, τα Δερβενοχώρια και την Πάρνηθα.

meteo_kammena_attiki1

Απαιτείται επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής διαχείρισης

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα στοιχεία για την Αττική ουσιαστικά αποδεικνύουν την ανάγκη να υπάρξει συνολικός επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.
 

 

Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία.

Η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης. Παράλληλα, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς.

Παρατηρησιακά δίκτυα όπως το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ/Ε.Α.Α μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση