Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία- Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2023 10:26 Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει σήμερα η προθεσμία- Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις.

Τέλος χρόνου για περίπου 300.000 φορολογουμένους καθώς σήμερα στις 3 το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 31 Αυγούστου, με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει σε δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τουλάχιστον 6.265.316 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων ενώ όσοι δεν τις καταθέσουν ούτε σήμερα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και με ανάλογες προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες

Όσοι υποβάλλουν δήλωση μετά την 31η Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» και οι προσαυξήσεις στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί.

Στον αντίποδα, δεν κινδυνεύουν με πρόστιμα, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα αρχική και τροποποιητική φορολογική δήλωση εφόσον ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ ενώ δεν επιβάλλεται πρόστιμο και σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης.

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, ισχύουν τα εξής:

1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

3. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Διπλή δόση και εκπτώσεις 

Να σημειωθεί ότι εκείνοι που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνεχεία θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου αλλά και εκείνη του Ιουλίου.

Σε ότι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

  • Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας είχε εξοφληθεί στο σύνολό του έως και 31 Ιουλίου, ο φορολογούμενος εξασφάλιζε έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση
  • Για εκείνους που έχουν πιστωτική κάρτα και το διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση