Η πρώτη διάγνωση των γιατρών για την Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση ήταν λαρυγγίτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 11:05 Η πρώτη διάγνωση των γιατρών για την Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση ήταν λαρυγγίτιδα

Λάθος αρχική διάγνωση έκαναν οι γιατροί στο νοσοκομείο του Μπορντό στη Γαλλία, όπου έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση 32χρονη Ελληνίδα που μεταφέρθηκε εκεί μετά από γεύμα σε εστιατόριο της πόλης.

Η 32χρονη Ελληνίδα που ζει με τον Ιρλανδό  σύζυγό της στο Παρίσι μπήκε στο νοσοκομείο του Μπορντό στη Γαλλία με έντονες ενοχλήσεις μετά από γεύμα στο εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar.

Μαζί της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Γαλλίας ο άνδρας της, ο πατέρας της, φίλοι τους και άλλα άτομα.

Τόσο ο πατέρας της όσο και ο σύζυγός της νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – κι αυτοί με αλλαντίαση, που προκάλεσαν σαρδέλες που έφαγαν – ενώ έχουν δηλητηριαστεί και νοσηλεύονται τουλάχιστον 10 άλλοι άνθρωποι, οι 7 εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Η άτυχη γυναίκα έχασε τελικά τη ζωή της, καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τι έχει.

Οι γονείς της 32χρονης Ελληνίδας μίλησαν αποκλειστικά χθες στο LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο για την τραγική κατάληξη που είχε η έξοδός τους στο εστιατόριο Tchin Tchin Wine Bar του Μπορντό και τόνισαν ότι περίπου 20 άτομα κόλλησαν αλλαντίαση στο εστιατόριο.

Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν μεγάλη αναφορά στο τραγικό συμβάν. «Όσα συνέβησαν ήταν πραγματική τραγωδία», γράφει ο γαλλικός Τύπος. Το τραγικό και εξοργιστικό, όμως, που αποκαλύπτουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι είναι ότι η πρώτη διάγνωση των γιατρών ήταν πως η 32χρονη είχε λαρυγγίτιδα!

Ο ιστότοπος sudouest.fr  τονίζει ότι οι γιατροί είπαν αρχικά στη γυναίκα ότι είχε λαρυγγίτιδα και ότι ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα.

«Η έρευνα που ξεκίνησε την Τετάρτη για το ιατρικό ιστορικό της 32χρονης που πέθανε το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι αφού μολύνθηκε από αλλαντίαση στο Μπορντό, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση», αναφέρει το δημοσίευμα.

Διέγνωσαν λαρυγγίτιδα και έδωσαν εξιτήριο

Το Sud Ouest αναφέρει η νεαρή γυναίκα πήγε στα επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου CHU Pellegrin αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (8.9.2023). Η γυναίκα φέρεται να είπε στους γιατρούς ότι είχε αδυναμία κατάποσης και βραχνάδα. Οι γιατροί διέγνωσαν με μια μορφή λαρυγγίτιδας και της είπαν ότι μπορεί να φύγει.

«Επέστρεψε στο Παρίσι με τον σύζυγό της το Σάββατο. Την Κυριακή, και ενώ τα συμπτώματά της παρέμεναν, πήγε ξανά στα επείγοντα, αυτή τη φορά του νοσοκομείου Begin στο Παρίσι. Αυτή τη φορά την κράτησαν για παρακολούθηση μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Μην έχοντας καμία ενημέρωση για την ύπαρξη κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό, οι γιατροί της έδωσαν ξανά εξιτήριο. Πέθανε την επόμενη μέρα στο σπίτι της», τονίζει το δημοσίευμα.

Το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να υπάρχουν υποψίες για έξαρση κρουσμάτων αλλαντίασης στο Μπορντό. Το απόγευμα της Κυριακής κατέφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης και το δεύτερο ύποπτο κρούσμα (μετά την Ελληνίδα). Είχε καταναλώσει κι αυτό σαρδέλες στο εστιατόριο.

Μέσα στη νύχτα που ακολούθησε δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από την Αρχή προς νοσοκομεία, προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή για τυχόν άλλα κρούσματα.

Η μια υπηρεσία πετάει στην άλλη το μπαλάκι

Η Διεύθυνση για την Προστασία του Πληθυσμού (DDPP), που πρέπει να επιθεωρεί τις επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για παρόμοια περιστατικά, ενημερώθηκε για το θέμα το επόμενο πρωί.

Ο Ολιβιέ Σερέ, επικεφαλής προσωπικού του Γενικού Διευθυντή του ARS είπε ότι ο φορέας αυτός δεν είναι αρμόδιος για να κάνει έλεγχο σε εστιατόρια και αυτό είναι δουλειά της Διεύθυνσης για την Προστασία του Πληθυσμού (DDPP) κάτι που τελικά συνέβη, αλλά την επόμενη μέρα.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ζωτική σημασία να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα επιτόπιος έλεγχος για μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εντοπισμού των πελατών» επισημαίνει σε γαλλικό σάιτ άνθρωπος του τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον Σερέ, η υπηρεσία ARS αντέδρασε στο περιστατικό σεβόμενη το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνεται η διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

«Θα μπορούσε να σωθεί»

Ωστόσο, όμως επισημαίνει στο site ένας νοσοκομειακός γιατρός: «Αν και δεν είναι δυνατόν στο παρόν στάδιο να καθοριστεί σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να σωθεί η ασθενής στο Παρίσι, είμαι ξεκάθαρο ότι δεδομένης της σπανιότητας της νόσου, της μεγάλης δυσκολίας διάγνωσής της και της ραγδαίας επιδείνωσής της, η ταχύτητα ενημέρωσης της νοσοκομειακής κοινότητας είναι κρίσιμη για την καθοδήγηση των διαγνώσεων».

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας έστειλε επείγουσα ενημέρωση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας της χώρας το απόγευμα της Τρίτης, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Καμία δίωξη ακόμα

Στον ιδιοκτήτη του επίμαχου εστιατορίου της πόλης της Γαλλίας δεν έχει ασκηθεί ακόμα κάποια δίωξη. Ο ιδιοκτήτης είπε ότι σέρβιρε στους πελάτες σαρδέλες που είχαν συντηρηθεί σε βάζα από την ίδια την επιχείρηση.

Οι αναλύσεις που διεξήγαγε η υπηρεσία DDPP επιβεβαίωσαν ότι υπήρχε ζήτημα «ελαττωματικής διαδικασίας παρασκευής».

Οι σαρδέλες μύριζαν

Μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest ο διευθυντής του εστιατορίου παραδέχτηκε πως όταν άνοιξε το βάζο, κάποιες σαρδέλες μύριζαν, αλλά τις πέταξε και κράτησε αυτές που του φάνηκαν «καλές».

«Η διαχείριση της επιχείρησης φαίνεται να βρίσκεται σε καλό επίπεδο» όμως ο τρόπος λειτουργίας της περιλαμβάνει πολλές χειροποίητες διαδικασίες που δεν ήταν ελεγχόμενες, αναφέρει ο Τιερί Τουζέ, βοηθός διευθυντή της DDPP, επισημαίνοντας ότι δεν είχε γίνει καμία αναφορά για το συγκεκριμένο εστιατόριο στο παρελθόν.

Ο δικηγόρος Νικολά Ρεινό ντε Λαζ μίλησε για το θέμα στο Paris Match και έκανε αναφορά στις ευθύνες που έχει ο εστιάτορας και τις πιθανές ποινές που αντιμετωπίζει.

«Πρώτα πρέπει να καθοριστεί η αλυσίδα ευθυνών. Επεξεργάστηκε μόνος τα τρόφιμα ή μαζί με τον προμηθευτή; Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι υπαίτιοι και οι δύο… Ο διευθυντής συγκεκριμένα θα μπορούσε να διωχθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση καταναλωτών σε κίνδυνο. Αυτά τα αδικήματα επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 3 ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ, σύμφωνα με τον γαλλικό Ποινικό Κώδικα».

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου μπορεί να διωχθεί και για παραβίαση συγκεκριμένης υποχρέωσης για την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτήν την περίπτωση η πιθανή ποινή φυλάκισης ανέρχεται στα 5 έτη και το πιθανό πρόστιμο στα 75.000 ευρώ, διευκρινίζει ο δικηγόρος.

πηγή: LIVE NEWS - newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση