Σύνοδος Κορυφής στη σκιά του Μεσανατολικού - Τα «καμπανάκια» Μητσοτάκη για ανάφλεξη και μεταναστευτικό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 09:41 Σύνοδος Κορυφής στη σκιά του Μεσανατολικού - Τα «καμπανάκια» Μητσοτάκη για ανάφλεξη και μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, θα υπογραμμίσει τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης

Η παρατεταμένη κατάσταση αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή αναμένεται να σκιάσει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, την πρώτη τακτική της νέας πολιτικής σεζόν, όπου οι προοπτικές εξέλιξης της κατάστασης αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Ε.Ε. που συμμετείχε και στη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, όπου θέση στο τραπέζι είχαν και πλείστοι όσοι Άραβες ηγέτες, αλλά και βρέθηκε στο Ισραήλ τη Δευτέρα που μας πέρασε. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές και να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής. Άλλωστε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με την ίδια γλώσσα και στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας αφενός την ανάγκη καταδίκης της Χαμάς ενώπιον των Αράβων, αλλά και του σεβασμού του Δικαίου του Πολέμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον του Ισραηλινού ομολόγου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, όπως έκανε στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Κίνδυνος διάχυσης της κρίσης

Αναμένεται ακόμη να υπογραμμίσει – και ως ηγέτης χώρας της Ανατολικής Μεσογείου – τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης που εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και να επαναλάβει την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, θέση και της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου. Όσο και αν αυτό φαντάζει μακρινό υπό την παρούσα κατάσταση

Με επίγνωση των δυνητικών συνεπειών μιας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, συζήτηση για θα γίνει και για το μεταναστευτικό. Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Σημειωτέον, τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης βρέθηκε στην Άγκυρα και συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογο του Αλί Γερλίκαγια για τις εξελίξεις.

Ακόμη, θα συζητηθεί η διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας – διάσταση που δικαιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ την πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνάντηση με τον Τούσκ

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στο περιθώριο της θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, το κόμμα του οποίου μπορεί να βγήκε δεύτερο στις πολωνικές εκλογές αλλά ηγούμενο μιας φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας κομμάτων αντιπολίτευσης μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, προσφέροντας ανάσα στις Βρυξέλλες, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία είχαν συγκροτήσει κοινό άξονα άρνησης κεντρικών ευρωπαϊκών επιλογών.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση