O ΕΦΚΑ θα τηλεφωνεί στον πολίτη για τη σύνταξή του

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 09:34 O ΕΦΚΑ θα τηλεφωνεί στον πολίτη για τη σύνταξή του

Έως και ένα χρόνο πριν θα ξεκινάει η προεργασία για την απονομή της σύνταξης - Πιλοτική εφαρμογή από την 1/1/2024

Από ένα δείγμα 1000 ασφαλισμένων του δημοσίου θα ξεκινήσει από την 1/1/2024 η πιλοτική εφαρμογή της νέας καινοτομίας του ΕΦΚΑ που θα συμβάλει στην επίσπευση έκδοσης των συντάξεων. Σύμφωνα με στελέχη του φορέα αν η δράση κριθεί αποτελεσματική θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία. Σύμφωνα με τη νέα δράση, αντί να πηγαίνει ο πολίτης στον ΕΦΚΑ, θα πηγαίνει ο ΕΦΚΑ στον πολίτη.

 

Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ θα επικοινωνεί με τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και όχι οι ασφαλισμένοι με τον ΕΦΚΑ προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την ταχύτερη απονομή της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με την πιλοτική εφαρμογή θα επιλεγούν 1000 ασφαλισμένοι, αρχής γενομένης από το ταμείο του δημοσίου οι οποίοι θα απέχουν 6 έως 12 μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης.
 

 
 

Ο ΕΦΚΑ, μέσω των υπηρεσιών του 1555, θα επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά και θα τους ενημερώνει για τα δικαίωμα συνταξιοδότησης (αν θεμελιώνουν δικαίωμα, σε ποια ηλικία και με πόσα ένσημα). Στη συνέχεια οι υπάλληλοι θα ενημερώνουν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας κλπ).
 

 

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά η θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία.

Γεωργιάδης: Η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος
Όπως επεσήμανε για τη νέα δράση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης «όταν θα πλησιάζει περίπου το εξάμηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου αφενός μεν για να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία. Θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος».
 

 

Την ίδια ώρα ενεργοποιούνται στην πράξη δύο ψηφιακά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης.

Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης παρουσιάζοντας το όραμα της Διοίκησης για την επόμενα ημέρα τόνισε:

 

Η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα η «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Οι καρτέλες των ενσήμων θα σκανάρονται και θα φυλάσσονται σε αρχείο ώστε να είναι πιο άμεση η επεξεργασία τους κατά τη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση