Συγκλονίζει η περιγραφή του ναυαγοσώστη που απεγκλώβισε μόνος του τους πιλότους -«Ο κυβερνήτης είχε χτυπήματα...»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 09:40 Συγκλονίζει η περιγραφή του ναυαγοσώστη που απεγκλώβισε μόνος του τους πιλότους -«Ο κυβερνήτης είχε χτυπήματα...»

Σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 μέτρων, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδιάδρομου Μάλεμε Χανίων.

Αποτέλεσμα της πτώσης του αεροσκάφος ήταν να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες σε αυτό, ένας 61χρονος και ένας 66χρονος. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον πιλότο Θεόδωρο Πάντο (πρόεδρο της αερολέσχης Δυτικής Αττικής) και έναν συνεπιβάτη, οι οποίοι βρέθηκαν δεμένοι στα καθίσματά τους μετά την πτώση.

Τα δύο άτομα απεγκλωβίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από ναυαγοσώστη και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Αφού μεταφέρθηκαν στον λιμένα του Κολυμβαρίου, παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους.

Το μικρό αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Κωπαΐδα με προορισμό το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Όταν έφθασε στο Μάλεμε ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι και προσπάθησε να προσγειωθεί, αλλά υπό αδιευκρίνιστη αιτία κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.

Τι λέει στο ο ναυαγοσώστης που απεγκλώβισε τους δύο άνδρες

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Παύλο Λιτινάκη, τον έμπειρο ναυαγοσώστη που έφτασε στο σημείο για να εντοπίσει και να απεγκλωβίσει τους δύο άτυχους πιλότους από το βυθισμένο αεροσκάφος.

Ο Παύλος Λιτινάκης περιέγραψε καρέ καρέ την επιχείρηση του απεγκλωβισμού τους.

Όπως λέει: «Το απόγευμα γύρω στις έξι με έξι και μισή οδηγούσα και δέχτηκα μία κλήση από το λιμεναρχείο και με ενημέρωσαν ότι έπεσε ένα μικρό αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου του Μάλεμε, στα Χανιά. Πήρα ένα φουσκωτό σωστικό σκάφος, πήγα στο σημείο που μου υπέδειξε το λιμεναρχείο και σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο, την αστυνομία, άλλα παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και τις τοπικές αρχές βρήκαμε το αεροσκάφος το οποίο είχε βυθιστεί μέσα στο νερό. Επειδή ήμουν ο μοναδικός ναυαγοσώστης στην περιοχή βούτηξα μόνος μου χωρίς εξοπλισμό. Πίστευα ότι οι άνθρωποι είχαν πέσει στο νερό και ότι είχαν προλάβει να απεγκλωβιστούν από το αεροσκάφος. Με μία μάσκα, ένα μαχαίρι και έναν φακό έκανα συνέχεια ελεύθερη κατάδυση στο αεροπλάνο το οποίο δεν είχε βυθιστεί σε μεγάλο βάθος, περίπου στα 2,5 με 3 μέτρα ήταν βυθισμένο. Ήταν δεμένοι και οι δύο επιβαίνοντες και ο πιλότος και ο συνεπιβάτης, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και πιθανότατα να έχασαν την ζωή τους από την σύγκρουση. Το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους είχε καταστραφεί. Ήταν σφοδρή η πρόσκρουση στην θάλασσα. Το αεροσκάφος ήταν ανάποδα. Η καμπίνα είχε συμπιεστεί και είχε παγιδευτεί το πόδι του ενός στις λαμαρίνες. Μετά από κάποια ώρα και ενώ βουτούσα συνεχώς για να κόψω ένα κομμάτι από τις ζώνες ασφαλείας την φορά, κατάφερα να απεγκλωβίσω και τους δύο, αλλά δυστυχώς ήταν και οι δύο νεκροί. Δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν καν. Το πρόσωπο τους κυβερνήτη είχε πολλά χτυπήματα. Τους βάλαμε σε ένα πλωτό, τους βγάλαμε στο κοντινότερο λιμάνι και τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ. Δεν έχω ξανά αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό, Αν και είμαι 20 χρόνια ναυαγοσώστης δεν έχω ξαναβγάλει νεκρό άνθρωπο από αεροσκάφος, αν και έχω συνδράμει σε πολλά περιστατικά. Ηταν συγκλονιστικό».

πηγή: iefimerida.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση