Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται προκαταβολές 189 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023 09:52 Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται προκαταβολές 189 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο

Ποιοι είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν - Το χρονοδιάγραμμα ανά είδος θέρμανσης - Τι ισχύει για το ηλεκτρικό ρεύμα

Προκαταβολές ύψους 189 εκατ. ευρώ από το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθούν μέσα στο Δεκέμβριο και η εξόφληση της ενίσχυσης θα γίνει σταδιακά και ανά είδος θέρμανσης, με στόχο μέχρι τον Ιούλιο του 2024 περισσότεροι από 2 εκατ. δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης να μοιραστούν 357 εκατ. ευρώ.

Μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τη φετινή χειμερινή περίοδο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν και ευάλωτοι ενεργειακά καταναλωτές που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ρεύμα για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του επιδόματος θέρμανσης με πιο ενιαίο τρόπο.

Οι πρώτοι που θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι τα νοικοκυριά που επιλέγουν το πετρέλαιο θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), καυσόξυλα ή πέλετ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» ώστε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οι πολίτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.

Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά τους μήνες Δεκέμβριο, Φεβρουάριο και Απρίλιο ανάλογα με το χρόνο τιμολόγησης των αγορών και καταχώρηση των απαιτούμενων στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα:

Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις:

  • Έως τις 22 Δεκεμβρίου για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.
  • Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση

Τα νοικοκυριά που επιλέγουν φυσικό αέριο ή καταναλώνουν θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, θα μπορούν να καταχωρούν τα δικαιολογητικά αγορών έως τις 15 Ιουλίου 2024. Θα αφορούν αγορές της περιόδου 1/10/2023 έως 31/03/2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024. Το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2024. Η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.

Ηλεκτρική ενέργεια

Για πρώτη φορά φέτος λαμβάνεται μέριμνα για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμανθούν. Δεδομένου ότι από 1/1/2024 παύει να ισχύει το υπάρχον σύστημα επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024.
Οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε περίπου 1,2 εκατ. καθώς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν είναι τα ίδια με το επίδομα θέρμανσης για τα υπόλοιπα καύσιμα.

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Επίσης, εξαιρούνται όσοι ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, καθώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος και το νέο έτος.
Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Επομένως το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης. Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου). Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης. Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Η υποβολή των στοιχείων των δαπανών που προκύπτουν από τους λογαριασμούς που αφορούν στην περίοδο επιδότησης δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση της περιόδου ενίσχυσης.

Πηγή: newmoney

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση