Διυπουργική σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 19:23 Διυπουργική σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία

Η αντιπλημμυρική προστασία και τα έργα στην Περιφέρεια Αττικής βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Τόνισε, επίσης, πως την άλλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μια ανάλογη σύσκεψη με όλους τους παραχωρησιούχους «σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς λειτουργούμε πλέον για τον χιονιά και για τους μήνες τους οποίους έρχονται. Αλατιέρες, εκχιονισμοί, πού και ποιος έχει αρμοδιότητα, πού εμπλέκεται η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία κ.ο.κ.».

Αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα ήταν μία πολύ σημαντική σύσκεψη – υπό το συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – με το Υπουργείο Υποδομών – να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον κ. Ταχιάο – και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον  κ. Σκυλακάκη (διαδικτυακά), την Προεδρία της Κυβέρνησης, ήταν διαδικτυακά ο κ. Σκέρτσος και εδώ ο κ. Κοντογεώργης, αλλά και τις υπηρεσίες μας, για να δούμε κυρίως ό,τι έχει να κάνει με την Αττική. Πού βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα εθνικής εμβέλειας των οποίων την ευθύνη έχει το Υπουργείο Υποδομών, να δούμε τα αντιπλημμυρικά έργα σε επίπεδο Περιφέρειας, τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι και πώς αυτό θα συντονιστεί στο σύνολό του. Είναι μία καθόλου εύκολη εξίσωση, καθότι, όπως γνωρίζετε, για τα μεγάλα και βαριά έργα υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες, υπάρχουν ελεγκτικά συνέδρια, ενστάσεις και προσφυγές, Συμβούλια της Επικρατείας κ.ο.κ. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η δουλειά της Πολιτικής Προστασίας και του οργανωμένου κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες. Οπότε, όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη και κατά το δυνατόν ταχεία, οπότε νομίζω ότι είναι χρήσιμες οι υπηρεσίες και η μεταξύ τους συνεργασία σε υψηλό επίπεδο και ως προς το επείγον. Ποιο είναι το επείγον και το πιο γρήγορο ως προς την αντιμετώπιση; Είναι ο καθαρισμός της κοίτης του Κηφισού, των ρεμάτων σε όλη την Αττική και των φρεατίων από πλευράς Δήμων. Και βέβαια, με τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων  από τις μεγάλες πυρκαγιές και τις μεγάλες πλημμύρες που έχουμε δει εκτός της Αττικής. Αλλά, αν θυμάστε, και το 2021 έπρεπε να κλείσει κάποια στιγμή ο δρόμος στο επίπεδο του κάτω τμήματος του Κηφισού λόγω πλημμυρικών φαινόμενων. Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίζονται, να συντονίζονται και πρέπει κάποιος να υπάρχει που να πιέζει, προκειμένου να τρέχουν μπροστά. Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ τους συναδέλφους.

Την άλλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μια ανάλογη σύσκεψη με όλους τους παραχωρησιούχους σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς λειτουργούμε πλέον για τον χιονιά και για τους μήνες τους οποίους έρχονται. Αλατιέρες, εκχιονισμοί, πού και ποιος έχει αρμοδιότητα, πού εμπλέκεται η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία κ.ο.κ. Πάντως κλείνοντας θα ήθελα να πω και να ζητήσω από τους συμπολίτες μας, να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνει η Πολιτική Προστασία όποτε υπάρχουν έκτακτα φαινόμενα και μέσω του χρήσιμου εργαλείου, του 112. Είναι σημαντικές αυτές οι οδηγίες στις κρίσιμες καταστάσεις. Γιατί βλέπετε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και γεννά δυστυχώς όλο και πιο έντονα φαινόμενα. Η πρόληψη,  η σωστή ενημέρωση, να ακούμε τους ειδικούς, την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία, σώζουν ζωές. Για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας. Ευχαριστώ πολύ».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο   Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών – Τομέας Υποδομών Νικόλαος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρνάρας.

Ακόμη, παρευρέθηκαν στελέχη των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής καθώς και ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ Θεόδωρος Βάγιας και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση