«Να διασφαλίσουμε ότι τα ήρεμα νερά θα είναι κανονικότητα»: Τι περιμένει το Μαξίμου από τη συνάντηση με Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 09:39 «Να διασφαλίσουμε ότι τα ήρεμα νερά θα είναι κανονικότητα»: Τι περιμένει το Μαξίμου από τη συνάντηση με Ερντογάν (φωτο intime)

Να συνεχιστεί η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία και να διατηρηθεί το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών επιδιώκει η Αθήνα κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Στόχος μας είναι να χτίσουμε σταδιακά μία σχέση εμπιστοσύνης», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι η εδραίωση κλίματος ηρεμίας και σταθερότητας μεταξύ των δύο χωρών θα διασφαλίσει σε πρώτη φάση ότι «τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο» θα αποτελέσουν πλέον κανονικότητα και αυτό θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος χρόνου και τα πιο δύσκολα θέματα. Η πραγματοποίηση του ΑΣΣ ύστερα από επτά χρόνια «επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας», όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που θυμίζουν ότι προηγήθηκαν τέσσερα χρόνια ακραίας έντασης, ενώ Αθήνα και Άγκυρα βρέθηκαν μία ανάσα από ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων Ελλάδας - Τουρκίας το μεταναστευτικό

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συναντήσεων ως πιο ώριμη χαρακτηρίζεται η συζήτηση για το μεταναστευτικό. Ήδη, αυτό αποτυπώνεται στην πράξη, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, που σημειώνουν ότι η συνεργασία των Λιμενικών των δύο χωρών έχει βελτιωθεί αισθητά. Στην Αθήνα αναμένεται να ανακοινωθεί και η παρουσία ενός Έλληνα αξιωματικού στην Τουρκία και ενός Τούρκου σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου προκειμένου να αναβαθμιστεί περαιτέρω. Ωστόσο, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς το ευρύτερο πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αφορά τις Ευρωτουρκικές σχέσεις και έχει να κάνει με την συμφωνία του 2016, η αναθεώρηση της οποίας περνά από τις Βρυξέλλες και προς το παρόν απέχουμε από την ολοκλήρωση των συζητήσεων, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.  

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε η βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών και αφορούν την λεγόμενη θετική ατζέντα. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο τουρισμός, η πολιτική προστασία, το εμπόριο, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και η παιδεία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα τα κείμενα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή καθώς θα υπάρξουν συναντήσεις των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.

Αισιοδοξία της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της επίσκεψης Ερντογάν

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να βλέπουν το ποτήρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων μισογεμάτο και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το περιεχόμενο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ωστόσο προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την αντιδυτική συμπεριφορά που έχει επιδείξει ο Τούρκος πρόεδρος από την ημέρα της έναρξης του πολέμου στην Γάζα, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα θελήσει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός προκληθεί θα δώσει τις ανάλογες απαντήσεις, όπως σημειώνουν συνεργάτες του. Ούτως ή άλλως, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, αλλά ο στόχος είναι «οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις», όπως λένε στην κυβέρνηση και γι αυτό χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι δύο πλευρές κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στις συσκέψεις

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα συμμετάσχουν έντεκα υπουργοί από την ελληνική πλευρά και οκτώ από την τουρκική, με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Από την ελληνική κυβέρνηση θα καθίσουν στο τραπέζι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης.

Το πρόγραμμα ξεκινά το πρωί της Πέμπτης με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς. Την ίδια ώρα οι υπουργοί των δύο χωρών θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: iefimerida.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση