Η Νέα Αριστερά «κόβει τους δεσμούς» με Τσίπρα: «Δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 09:12 Η Νέα Αριστερά «κόβει τους δεσμούς» με Τσίπρα: «Δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ»

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα και η δήλωση του περί πολυδιάσπασης της Αριστεράς, η οποία ευνοεί την δεξιά  – λίγες ώρες μάλιστα πριν την ανακοίνωση του νέου κόμματος – προφανώς ενόχλησε ιδιαίτερα τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία επιχειρούν να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην απο-Τσιπροποίση της πολιτικής ζωής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας χθες Τρίτη (5.12.2023) σε ερώτηση εάν το κόμμα «Νέα Αριστερά» είναι ανοιχτό στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε με μάλλον άστοχο τρόπο: «Το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια. Δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Βεβαίως, όλοι κουβαλάμε την κληρονομιά μας», όπως είπε το μέχρι πρότινος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς συνέδεσε δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και το παλαιό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγη ώρα αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του αναφερόμενος στις διασπάσεις και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν μπορεί να είσαι χυλός. Δεν μπορεί να μην ξέρει ο άλλος τι είσαι. Υπάρχει μία εξαέρωση, δεν το βλέπω καν σαν διάσπαση. Βλέπω, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ένα κόμμα που διαλύεται.

Δεν είναι σαν τις προηγούμενες διασπάσεις. Προφανώς, δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης για αυτό. Να είμαι ξεκάθαρος. Προφανώς, κάτι πήγε πολύ στραβά μεταξύ του 2019 και του 2023. Όλοι έχουμε ευθύνη.

Ο Αλέξης έχει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης. Θα κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε στρατηγοί που πολεμάνε τις μάχες του προηγούμενου πολέμου. Θέλουμε μία ατζέντα για τις “μάχες” που έχουμε μπροστά μας εναντίον του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας».

Εν τω μεταξύ πολλές συζητήσεις έφερε η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι στόχος του, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, καθώς αναίρεσε την προηγούμενη τοποθέτηση του σύμφωνα με την οποία και το 17% θα αποτελούσε ένα καλό αποτέλεσμα μετά τα όσα έχει περάσει το τελευταίο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κασσελάκης αναθεώρησε την τακτική του

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρησε την τακτική του, καθώς θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εμφανιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ως η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας.

«Με μία ηττοπαθή προσέγγιση – όσο και ρεαλιστική και αν είναι – δεν μπορείς να προσεγγίσεις τους ψηφοφόρους και να τους πείσεις ότι υπάρχει υπάρχει εναλλακτική λύση» λένε οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη.

Εν τω μεταξύ και χθες συνεχίστηκε η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και  και την Νέα Αριστερά με αφορμή  το «παρών» που ψήφισαν σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια και τα οποία αφορούσαν την λειτουργία των servicers οι 11 βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση αυτή της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας έφερε, όπως ήταν φυσικό πολλά σχόλια αλλά και αμηχανία σε στελέχη που στηρίζουν τον νέο πολιτικό φορέα.

Έτσι  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να απαντήσει και σε δήλωση του ανέφερε ότι η Νέα Αριστερά καταψήφισε στο σύνολο της το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και πρόσθεσε: «Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε «παρών» γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας. Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers».

Την ίδια ώρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν  ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που παρέχουν “σέρβις” στους servicers, αντί να μεριμνούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Διατάξεις για τις οποίες, μάλιστα, ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται καν στην οδηγία της ΕΕ. Διατάξεις, μάλιστα, που καταψήφισε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης, με κάποιες εξαιρέσεις».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη όταν κλήθηκε να σχολιάσει  την απόφαση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς ανέφερε  χαρακτηριστικά: «Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν οι 11, μάλλον οι 10, γιατί ο ένας εξ’ αυτών των βουλευτών δεν ψήφισε καταφατικά υπέρ αυτών των διατάξεων. Οι απορίες παραμένουν. Δεν έχει γίνει νομίζω ξεκάθαρο στον κόσμο γιατί κράτησαν αυτή τη στάση. Και είναι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες που αφορά το εν λόγω νομοθέτημα. Προκαλεί απορία η στάση τους, γιατί πώς λες ότι καταψηφίζεις επί της αρχής ένα νομοσχέδιο και μετά ψηφίζεις «παρών» σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο!».

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση