Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις, πληρωμές φόρων και τελών – Οι εκκρεμότητες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 09:19 Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις, πληρωμές φόρων και τελών – Οι εκκρεμότητες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

Πώς θα καλύψετε τεκμήρια για να γλιτώσετε έξτρα φόρους το 2024.

Φορτωμένες με φορολογικές υποχρεώσεις και πληρωμές είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι τελευταίες ημέρες του 2023. Η κλεψύδρα αδειάζει για όσους πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των ρυθμίσεων που «τρέχουν», αλλά και για τους φορολογούμενους που ακόμα δεν έχουν υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικές αποδοχές, δεν έχουν φροντίσει να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, στις εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν περιλαμβάνονται:

  1. Δήλωση για τα αναδρομικά. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.
  2. Δήλωση ακινησίας οχημάτων. Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.
  3. Δήλωση για κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών, αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty.
  4. Δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.
  5. Δήλωση από κατοίκους εξωτερικού. Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
  6. Πληρωμές φόρων. Στις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει στις συγκεκριμένες προθεσμίες να πληρώσουν τις δόσεις ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024.
  7. Αιτήσεις για επιδόματα. Επίσης «τελειώνει» ο χρόνος για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και τους 18αρηδες και 19αρηδες του youth pass. Ειδικότερα:
  • Αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως τις 22 του επόμενου μήνα.
  • Περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου έχουν νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την ενίσχυση των 150 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση