Υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές, περίπτερα και ταξί: Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν τα πρόστιμα για δύο μήνες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 19:59 Υποχρεωτική χρήση POS σε λαϊκές, περίπτερα και ταξί: Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν τα πρόστιμα για δύο μήνες

Σε εφαρμογή τίθεται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μηχανημάτων POS μεταξύ άλλων σε λαϊκές, περίπτερα και ταξί. Το μέτρο αυτό ισχύει για επιπλέον 35 κατηγορίες επαγγελμάτων με τους παρακάτω ΚΑΔ:

    47.11 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό

    47.19 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα

    47.29 Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα

    47.81 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

    47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

    49.32 Εκμετάλλευση ταξί

    64.91 Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)

    65.11 Ασφάλειες ζωής

    66.12 Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών

    66.19 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

    66.21 Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών

    66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών

    66.29 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία

    66.30 Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων

    68.10 Αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων

    70.21 Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας

    73.11 Διαφημιστικά γραφεία

    73.12 Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης

    73.20 Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις

    77.35 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών

    77.40 Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού

    78.10 Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας

    78.20 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης

    78.30 Άλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού

    82.20 Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων

    82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων

    85.42 Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση

    85.60 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες

    90.01 Τέχνες του θεάματος

    90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες

    91.01 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων

    95.23 Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα επαγγέλματα αυτά θα πρέπει να αποδέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές με τους πελάτες / καταναλωτές.

Πρόστιμα: Ποιοι μπορούν να τα γλιτώσουν  μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 – Τι  ποσά θα πληρώσουν οι παραβάτες

Μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει οι επαγγελματίες να κάνουν την παραγγελία του απαραίτητου εξοπλισμού για τα POS.

Σημειώνεται δε πως οι υπόχρεοι θα μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα για τους επόμενους δύο μήνες (δηλαδή μέχρι και την 1η Μαρτίου 2024) εάν αποδείξουν πως έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών. Ενώ μετά τον Μάρτιο, αν οι επαγγελματίες δεν εγκαταστήσουν POS ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Πάντως, το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Όποιος υπόχρεος αγνοήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα εξαιρούνται:

  • τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και
  • τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου  2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Νέα δεδομένα και για τις λαϊκές αγορές

«Μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα βρισκόμαστε κανονικά στις θέσεις μας από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές που διαχρονικά μας εμπιστεύονται για τις αγορές τους αξιοποιώντας ιδανικά το τρίπτυχο, ποιότητα, ποικιλία, καλές τιμές.
Ταυτόχρονα όμως με τη νέα χρονιά υποδεχόμαστε και μια νέα εποχή για τις λαϊκές αγορές με την καθολική εφαρμογή χρήσης Pos, μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική προς όφελος όλων για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση καταναλωτών και πωλητών ικανοποιώντας έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου» σημειώνει σε σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

"Υπενθυμίζεται ότι, όλοι, οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα Κυριακάτικά παζάρια, από 1.1.2024 και εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή τους".

Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση