Απολογία Ψινάκη: «Πάντα φοβόμασταν Μάτι και δάσος Σχοινιά»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 17:24 Απολογία Ψινάκη: «Πάντα φοβόμασταν Μάτι και δάσος Σχοινιά»

Ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ήταν δήμαρχος Μαραθώνα, απολογήθηκε μετά τη Ρένα Δούρου, στη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ψύχραιμος, ο Ηλίας Ψινάκης, άρχισε την απολογία του, εκφράζοντας τη θλίψη του για τα θύματα. «Να εκφράσω την οδύνη μου για τα θύματα και τον τραγικό τρόπο που πέθαναν και να δώσω συλλυπητήρια στους συγγενείς. Για εμάς τους κατοίκους έχει αλλάξει η ζωή μας», είπε ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα.

Στην έναρξη της απολογίας εξήγησε πως την επίμαχη ημέρα βρισκόταν σε κανονική άδεια εκτός δήμου και περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο να επιστρέψει λόγω των καιρικών συνθηκών. «Ήμουν μεσοπέλαγα και έμαθα για φωτιά από τη γενική γραμματέα μου. Μπορούσα να επιστρέψω με ελικόπτερο που ήταν αδύνατο ή φουσκωτό. Πήγα μόνος μου με τον καπετάνιο. Δημιουργήθηκαν θυελλώδεις άνεμοι. Από εκεί βρέθηκα στη Σέριφο και όταν έπεσε ο καιρός τα ξημερώματα βρέθηκα στο Σούνιο και έφτασα στο δήμο. Η κατάσταση ήταν τραγική», είπε ο κ. Ψινάκης.

Σε αυτό πάντως που ήταν κάθετος στην απολογία του ο κ. Ψινάκης ήταν πως ο δήμος Μαραθώνα, από τη στιγμή που είχε ενημερωθεί για το βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4, ήταν σε ετοιμότητα.

«Ήταν απίστευτη γρήγορη η εξάπλωση του φαινομένου, παρότι ήμασταν ο τρίτος δήμος που έφτασε η φωτιά. Η Μαραθώνος ήταν πάντα μία ισχυρή αντιπυρική ζώνη. Η συγκεκριμένη φωτιά ήταν από κορφή σε κορφή με έντεκα μποφόρ και φοβερά θερμικά φορτία από κάτω. Το Μάτι είναι δασική περιοχή. Οι κάτοικοι του Ματιού μου ζητάγανε ο δήμος να κόψει πεύκα που έπεφταν στις στέγες του. Το Δασαρχείο απαγορεύει να κόβεις ούτε κλαδί. Πάντα φοβόμασταν Μάτι και δάσος Σχοινιά».

Ο κ. Ψινάκης είπε στο δικαστήριο ότι καθάριζαν τα οικόπεδα και μάζευαν τα κομμένα κλαδιά ενώ είπε πως το μόνο πρόβλημα ήταν με τα περιφραγμένα οικόπεδα για τα οποία ήθελαν εισαγγελική εντολή. «Παίρναμε και ιδιώτες και μάζευαν και μερικές φορές είχαμε ζητήσει και βοήθεια στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν όλα αυτά τα χρόνια να μην υπάρχουν προβλήματα», είπε ο κ. Ψινάκης.

Ο Ηλίας Ψινάκης επανέλαβε αρκετές φορές ότι σκοπός του από την αρχή ανάληψης της δημαρχίας ήταν να γίνουν επενδύσεις στο δήμο Μαραθώνα. «Επενδύσεις δε θα μπορούσαν να γίνουν αν οι κάτοικοι δεν ήταν ασφαλείς, ο Δήμος δεν ήταν φροντισμένος και υπήρχε σκουπιδαριό. Είχαμε και την Άνοιξη ημιμαραθώνιο και τον Μαραθώνιο αργότερα όποτε τα φτιάχναμε όλα. Ήταν αναξιοπρεπές να μην είναι καθαρά και φροντισμένα. Ανάλογα με τα οικονομικά μας παίρναμε και ιδιώτες για να μαζεύουν. Κάποιες φορές ζητήσαμε και βοήθεια από στρατό», είπε και συμπλήρωσε: «Συγγνώμη που μιλάω απλά, αλλά έτσι μπορώ να μιλήσω καλύτερα, δεν είμαι σαν την κυρία Δούρου με τους νόμους κι αυτά».

Για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. «Την απομάκρυνση των πολιτών την έχει η πυροσβεστική. Δε μπορεί ο Δήμαρχος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς να πάρεις χωρίς τεχνογνωσία και μέσα τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε».

Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν πεύκα να μην είχαν κλαδευτεί;

Ψινάκης: Δεν υπήρχαν. Εκτός του Ματιού στα άλλες περιοχές κλαδεύαμε συνεχώς. Στο Μάτι όταν μας καλούσαν οι πολίτες, εμείς μεταφέραμε την αίτηση του πολίτη.

Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με το δασαρχείο;

Ψινάκης: Βεβαίως! Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!

Ακροατήριο: Ντροπή! Ντροπή!

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» των απολογιών έλαβε ο Βάϊος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δικτύων και Καθημερινότητας του Δήμου Μαραθώνος.

Ο κατηγορούμενος είπε πως ο δήμος βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα εκείνη την ημέρα και συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση πυρκαγιάς. Όπως είπε ενημέρωσε ο ίδιος την πυροσβεστική λέγοντας πως κατά την άποψη του θα έπρεπε να έρθουν εναέριες ενισχύσεις.

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση