Έρχονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό: Πού «κλειδώνει» το ποσό - Πότε ανακοινώνεται

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 10:23 Έρχονται αυξήσεις στον κατώτατο μισθό: Πού «κλειδώνει» το ποσό - Πότε ανακοινώνεται

Πόσο θα αυξηθεί το ποσό για όσους εργαζόμενους έχουν «τριετίες».

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, με το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τοποθετεί την κατάθεση της τροπολογίας εντός του Φεβρουαρίου και εφαρμογή της αύξησης τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα κινηθεί από 5% έως 6%. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος θα φτάσει περίπου στα 820 με 830 ευρώ μικτά.

Αυτό σημαίνει πως απομένουν 120 έως 130 ευρώ έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Σήμερα ο κατώτατος μισθός αγγίζει τα 780 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 34,84 ευρώ. 

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών

Χθες, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τον χρονικό ορίζοντα για την εφαρμογή της να είναι η 1η Απριλίου 2024. Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα το νέο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για το έτος 2024 καθώς και την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ισχύσουν οι σχετικές προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, θα γίνει έως την 5η Φεβρουαρίου 2024. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου 2024.

Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα γίνει έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.

Θα ακολουθήσει η έως την 1η Μαρτίου η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τη 15η Μαρτίου και ακολούθως η υπουργός Εργασίας στις 22 Μαρτίου θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τον νέο κατώτατο μισθό των υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών.

Πώς επηρεάζονται οι τριετίες

Η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας ή «τριετίες» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που πληρούν τις προϋποθέσεις και που – κυρίως – αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν λέμε εισαγωγικό κατώτατο μισθό, εννοούμε αυτόν που είναι για 0 τριετίες. Αυτός σήμερα είναι στα 780 ευρώ μεικτά και θα πάει, αν έχουμε αύξηση 5,2%, στα 821 μικτά, δηλαδή καθαρά θα πάει από τα 670 ευρώ, στα 700 ευρώ. Πάνω σε αυτόν μπαίνουνε και οι τριετίες.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Πίνακες με τα ποσά για εργαζόμενους με τριετίες


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση