Στην τελική ευθεία η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι - «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης» είπε ο 70χρονος κάτοικος

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 18:11 Στην τελική ευθεία η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι - «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης» είπε ο 70χρονος κάτοικος

Αρνήθηκε ότι ήταν εκείνος που έβαλε τη φονική πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης που οδήγησε στην εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο 70χρονος κάτοικος της περιοχής, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ο οποίος απολογήθηκε σήμερα (30/1/24) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, κλείνοντας τον κύκλο των απολογιών των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Δεν έβαλε εγώ τη φωτιά. Δεν βάζω εγώ φωτιές, δεν είναι δική μου αμέλεια» ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος και υποστήριξε ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι στην περιοχή Νταού, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, αλλά η φωτιά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη».

Ο 70χρονος ισχυρίστηκε ότι την ημέρα της τραγωδίας έφυγε από το σπίτι του στις 12.30, πήγε στη Ραφήνα για ψώνια και γύρισε στις 16.20.

«Δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά», υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια είπε πως ενώ τακτοποιούσε τα ψώνια είδε καπνούς. «Βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό» είπε στην απολογία του.
Νωρίτερα, ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη του. «Στο Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα» είπε ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Στεργίου – Καψάλης υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος δημόσιος λειτουργός που έφτασε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. «Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης», είπε.
Στο σημείο βρήκε τον επικεφαλής του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού της Νέας Μάκρης και τον ρώτησα, «τι κάνουμε, εκκενώνουμε»; Θεωρώ ότι η απόφαση να μην εκκενώσουμε το Δήμο Πεντέλης ήταν σωστή… Μίλησα δύο φορές με την Περιφερειάρχη».

«Τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδει»

Και ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης πάντως έκανε λόγια για ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο. «Έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί… Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ. Τόσκα και του ζήτησα εναέρια και του είπα: Εναέρια. Ήταν μία διαδικασία πολέμου» είπε ο κατηγορούμενος.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση απολογήθηκε και ο Αντώνιος Παλπατζής, τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ο οποίος δήλωσε ότι το γραφείο του λειτούργησε άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές.

Αν και όπως είπε, έλειπε σε άδεια την επίμαχη ημέρα, σημείωσε ότι: «Αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία».

Πλέον, η δίκη μπαίνει στην τελική της ευθεία και στις 13 Φεβρουαρίου 2024 ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης, θα αγορεύσει επί της ενοχής ή όχι των 21 κατηγορουμένων στην υπόθεση της εθνικής τραγωδίας…

πηγή: Newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση