Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου - Στις 11 η ομιλία Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2024 10:00 Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου - Στις 11 η ομιλία Μητσοτάκη (φωτο intime)

Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει τη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τελευταία μέρα σήμερα για τη συζήτηση στη Βουλή με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση και το βράδυ να διεξαχθεί η ψηφοφορία επ' αυτού.

Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων έχει προκαλέσει τη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς τα δύο στρατόπεδα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις προωθούμενες διατάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί μετά τις 11 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραμμίσει την διπλή κυβερνητική παρέμβαση για την θεσμοθέτηση της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και την παράλληλη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα σχολιάσει και την τοποθέτηση του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που μίλησε για φοιτήτριες που αναζητούν sugar daddies προκαλώντας σφοδρές αντιδράσει.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα έως τις 8 το βράδυ για να ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί της αρχής αλλά και τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων υπερψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ συνολικά η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Τα άρθρα που αφορούν την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων αναμένεται να λάβουν ευρύτερη στήριξη.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σε υψηλούς τόνους κριτική στις προωθούμενες διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «αντισυνταγματική μεθόδευση» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή. Παράλληλα επεσήμανε πως η κυβέρνηση «παίζει με τις λέξεις» όταν κάνει λόγο για «μη κρατικά πανεπιστήμια» και ότι την ενοχλεί κάθε τι που είναι «δημόσιο», ενώ ανέφερε πως για το ΣΥΡΙΖΑ «δε χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πρόσφατα πως «το καθαρό μας 'όχι'  έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις  οικονομικών συμφερόντων». Έθεσε επίσης μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων «πως είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού και ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;».

Κουτσούμπας και sugar daddies στη συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πραγματικό έκτρωμα γιατί φέρνει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και γιατί ιδιωτικοποιεί περισσότερο τα δημόσια» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Πάντως μια αναφορά του στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει για το σκανδιναβικό μοντέλο σε φοιτήτριες που οδηγούνται σε αναζήτηση 'sugar daddies' για  τις σπουδές τους πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κριτική στους κυβερνητικούς  χειρισμούς ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τέλος να σημειωθεί πως σήμερα φοιτητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας με τις προωθούμενες διατάξεις.

Υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Κατσιβαρδάς

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες Χαρ. Κατσιβαρδάς, δηλώνοντας ότι θα το υπερψηφίσει.

Ο κ. Κατσιβαρδάς εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του στη θέση περί αντισυνταγματικότητας, που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάγκη εναρμόνισης με το ενωσιακό δίκαιο για την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων και την ακαδημαϊκή ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτηρίων στα οποία περιλαμβάνονται και τα πανεπιστήμια.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση