ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η δωρεάν παράδοση ακριβών φαρμάκων στο σπίτι – Ποιες ασθένειες αφορά

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 13:58 ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η δωρεάν παράδοση ακριβών φαρμάκων στο σπίτι – Ποιες ασθένειες αφορά (φωτο intime)

Οι ασθενείς πέντε σοβαρών χρόνιων νοσημάτων, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να παραλαμβάνουν τα ακριβά φάρμακά τους στο σπίτι από την επόμενη εβδομάδα. 

Χωρίς περιττή ταλαιπωρία και στήσιμο στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα προμηθεύονται τις θεραπείες τους οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις και λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Δικαιούχοι είναι για αρχή, όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), δρεπανοκυτταρική αναιμία και νόσο του κινητικού νευρώνα.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος του έτους.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη επισημαίνει πως η παράδοση φαρμάκων στο σπίτι, ήταν δέσμευση της κυβέρνησης:

«Θα βελτιώσει την άμεση πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, χωρίς ταλαιπωρία. Ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού και πολύ ψηλά στην ατζέντα του νέου Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και γι’αυτό το λόγο τρέχει πιλοτικά για περίπου 2.000 ασθενείς, με στόχο στο τέλος του χρόνου, αυτήν την δυνατότητα να την έχουν όλοι οι ασθενείς που εξυπηρετούνται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εφόσον το επιθυμούν».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα παράδοσης φαρμάκων στο σπίτι

Οι  ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφοράς (courier), εντελώς δωρεάν. Θα προηγείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά με την προσαρμογή των συστημάτων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής «παράδοση κατ’ οίκον» για τα φάρμακά τους, είτε αυτή της παραλαβής από Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας πρόσφατα στα εγκαίνια του νέου Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσουν, δίνοντας τέλος στα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, πως τα ΦΥΚ θα μετακινηθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πλέον μόνο με ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, οι ασθενείς μπορούν να πραγματοποιούν την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι χωρίς περιττή ταλαιπωρία, σε 2 έως 5 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής.

Η διαδικασία για την αποστολή φαρμάκων στο σπίτι βήμα – βήμα

Μετά τη δήλωση του ασθενούς ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, στη συνέχεια ο ασθενής εισέρχεται στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον ασθενή, μέσω της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, για την αποστολή των φαρμάκων της συγκεκριμένης συνταγής κατ’ οίκον, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή.

Η προς εκτέλεση συνταγή εμφανίζεται σε ειδική εφαρμογή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ελέγχεται από τους φαρμακοποιούς του Οργανισμού (Φαρμακεία και Φαρμακαποθήκες Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και εκτελείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής μέσω e-mail με συνοπτική αιτιολογία.

Είναι δυνατή η εκτέλεση δίμηνης συνταγής καθώς και συνταγών που μπορεί να περιέχουν περισσότερα από ένα σκευάσματα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω σκευάσματα περιλαμβάνονται στον πίνακα.

Παρακολούθηση αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον

Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων κατ’ οίκον θα κυμαίνεται από 2 έως 5 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής αναλόγως των συνθηκών συντήρησης του φαρμάκου και του τελικού προορισμού, με την επιφύλαξη τυχόν καθυστερήσεων λόγω αργιών, αποστολών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές, έκτακτων καιρικών συνθηκών, απεργιών και οποιουδήποτε άλλου λόγου ανωτέρας βίας.

Η παράδοση θα γίνεται μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων / φαρμακαποθηκών.

Η παρακολούθηση της αποστολής του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥ δύναται να λαμβάνει χώρα διαδικτυακά (on line) μέσω του μοναδικού αριθμού του αποδεικτικού της αποστολής, ο οποίος συνδέεται με την ιατρική συνταγή ή μέσω οποιουδήποτε άλλου δόκιμου τρόπου τυχόν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Η παράδοση στον ορισμένο παραλήπτη θα ολοκληρώνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης παραλαβής, ο οποίος θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον παραλήπτη από την εταιρεία.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση