Το σχέδιο Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Ασφυκτικές πιέσεις για συμφωνία με την Τρόικα - Θρίλερ με την παράταση (;) του Μνημονίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 08:14 Το σχέδιο Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Ασφυκτικές πιέσεις για συμφωνία με την Τρόικα - Θρίλερ με την παράταση (;) του Μνημονίου

-Ενισχύεται το σενάριο που ήθελε στην συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να υπάρχει μια "δήλωση προόδου" στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τρόικας
- Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν  ότι "η παράταση που συζητά η κυβέρνηση είναι για λίγες εβδομάδες και είναι για τεχνικούς λόγους"
- Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας
- Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στον προϋπολογισμό το βράδυ της Κυριακής θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, που θα τοποθετηθεί στο πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου
- Σήμερα στις 9 το πρωί η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου

Η απόφαση του Euroworking Group έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η "έντονη προτροπή" του οργάνου για υπάρξη συμφωνίας έως τις 14 Δεκέμβριου ενισχύει το σενάριο που ήθελε στην συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκέμβριου να υπάρχει μια "δήλωση προόδου" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, προκειμένου η τρόικα να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα και να υπάρξει οριστική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο εμβόλιμο έκτακτο Eurogroup στις 15 Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει το δρόμο προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 - 19 Δεκέμβρη να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επόμενη μέρα, η οποία θα περιέχει και την πιστοληπτική γραμμή (Εccl).

Σϋμφωνα με το παραπάνω σενάριο, οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να δώσουν μια παράταση του Μνημονίου... με οψιόν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η παράταση αυτή περιγράφεται ως τρίμηνη, αν και δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο... θρίλερ για παράταση 15 μηνών, δηλαδή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν  ότι "η παράταση που συζητά η κυβέρνηση είναι για λίγες εβδομάδες και είναι για τεχικούς λόγους".

Παρόλα αυτά, το Μέγαρο Μαξιμου -σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται να θέλει να επισπεύσει την προεδρική εκλογή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στον προϋπολογισμό το βράδυ της Κυριακής θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής, το οποίο θα τοποθετηθεί στο πρώτο δεκαήμερο Ιανουάριου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας. Προπομπός όλων αυτών είναι και η επιστολή των πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι ζητούν να επισπευθεί η διαδικασία για την προεδρική εκλογή και οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την άλλη, η εισήγηση του πρωθυπουργού, την οποία καταθέτει η ΚΟ για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί ένα καλό... πάτημα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι να προχωρήσει η διαδικασία.

Η κυβέρνηση καταφέροντας να περάσει τον... κάβο της προεδρικής εκλογής θα μπορέσει να πάρει την πολυπόθητη συμφωνία για την επόμενη μέρα, καθώς μέχρι σήμερα η επιφύλαξη των δανειστών στην ολοκλήρωσή της βασιζόταν στο θολό πολιτικό τοπίο που κυριαρχεί στο εσωτερικό της χώρας.

 

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση