Τελευταίο αντίο στον Γ.Αρσένη: επικήδειος από Τσίπρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 22:10 Τελευταίο αντίο στον Γ.Αρσένη: επικήδειος από Τσίπρα

Συγγενείς ,φίλοι, πολιτικοί συνοδοιπόροι και «αντίπαλοι» συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναού του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου για το τελευταίο αντίο στον Γεράσιμο Αρσένη που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών.  

 

 

Τιμές απέδωσε άγημα του ναυτικού καθώς ο Γεράσιμος Αρσένης διετέλεσε και υπουργός εθνικής Αμυνας. Συντετριμμένη η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη σύντροφος ζωής από το 1985 και τα παιδιά τους.
 
Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
 
 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εκφώνησε επικήδειο
 
 
ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης
 
 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά
 
 
ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος,
 
 
Οι παλιοί σύντροφοι Κ. Λαλιώτης , Βάσω Παπανδρέου, Απ.Κακλαμάνης , Γ. Παπαντωνίου , Φ. Πετσάλνικος , Κ. Σκανδαλίδης
 
 
 
 
 
 
 
Ο Αντρίκος Παπανδρέου και η σύζυγός του  
 
 
Η Δήμητρα Λιάννη  Παπανδρέου  
 
 
Ο Σπύρος Μερκούρης  
 
 
Η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα 
 
 
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης 
 
 
Εκ μέρους της κυβέρνησης παρίστανται ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής ,ο  υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς,η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ο αναπληρωτής υπουργός Δ.Βίτσας
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός
 
 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών Αννα Φόνσου   
 
 
Ο Πέτρος Φιλιππίδης  
 
 
Για τον εκλιπόντα μίλησαν επίσης ο Γεράσιμος Μεταξάς, πρώην νομάρχης Κεφαλονιάς, ο Σωτήρης Μουσούρης πρώην αναπληρωτής γγ. του ΟΗΕ,  ο Σταύρος Λυγερός δημοσιογράφος, ο Γιαννάκης Ομήρου πρόεδρος της κυπριακής βουλής.
 
 
Ο πρώτος τσάρος της Οικονομίας και η πολιτική του διαδρομή 
 
Ο Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931 και ήταν ο πρώτος υπουργός εθνικής οικονομίας στον οποίο αποδόθηκε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας» διότι όταν ανέλαβε το υπουργείο το 1982 διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ.
 
Σπουδές με υποτροφία στο περίφημο ΜΙΤ   
 
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης  στην Οικονομική Επιστήμη.
Εργάστηκε ως οικονομολόγος στον ΟΗΕ σε Νέα Υόρκη και Γενεύη.
 
Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου ενώ παράλληλα συμμετείχε στην κατάρτιση του προγράμματος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.
 
 Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το Νοέμβριου του 1981 έως και τον Φεβρουάριο του 1984.
 
Στην κυβέρνηση Παπανδρέου μπήκε τον Ιούλιο του 1981 με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985).
 
Γιατί τον είπαν «τσάρο της οικονομίας» 
 
Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας».
 
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης.
 
Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα.
 
Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα  (Ε.Σ.Κ... Το 1989 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ  στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).
 
Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996 την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη.
 
Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
 
Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 13 Απριλίου 2000) στην κυβέρνηση Σημίτη.
 
Οι μεταρρυθμίσεις στο Υπ. Παιδείας και το «Κάτσε καλά Γεράσιμε...»
 
Οι μεταρρυθμίσεις του ως υπουργός Παιδείας  και προκάλεσαν κύμα καταλήψεων από μαθητές λυκείου, αλλά πολλές από αυτές τελικά υιοθετήθηκαν και από τα δύο μεγάλα κόμματα. 'Εχει μείνει το σύνθημα που φώναζαν στις πορείες « κάτσε καλά Γεράσιμε»  
Υπήρξε βουλευτής του ( 1985-2004, 2006-2007)και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου .
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση