ΕΝΦΙΑ 2016: Ανεβαίνει στο Taxisnet και... ζαλίζει! Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα – Οι αλλαγές στα εκκαθαριστικά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 21:14 ΕΝΦΙΑ 2016: Ανεβαίνει στο Taxisnet και... ζαλίζει! Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα – Οι αλλαγές στα εκκαθαριστικά
- Από το πρωί της Δευτέρας (29.8.2016) θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016
- Θα εκδοθούν εκκαθαριστικά για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων
- 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι
- Σε ποιες κατηγορίες οι αλλαγές φέρνουν μείωση του φόρου
- Πέντε οι δόσεις, ξεκινούν από το τέλος Σεπτεμβρίου

Αντίστροφα ο χρόνος μετράει πλέον για να ανέβουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 στο taxisnet. Με άλλα λόγια, έφτασε η ώρα της... λυπητερής για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, πολλοί από τους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο taxisnet από τη Δευτέρα (29.08.2016). Υπολογίζεται πως θα εκδοθούν εκκαθαριστικά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Κεφάλαιο, εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε ιδιοκτήτη, όπως ένα εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο εφόσον διαθέτει ακίνητη περιουσία. Θα εκδοθούν επίσης και αρκετά μηδενικά εκκαθαριστικά για φορολογουμένους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με πρώτη στον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Το ποσό που θα βεβαιωθεί θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 100 εκατ. ευρώ. Από τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι περίπου ένας στους τρεις ιδιοκτήτες, περίπου 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες, θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με το 2015 έστω και ένα ευρώ, ενώ το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν όταν δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ πως θα έχει διαφορές με άλλες χρονιές. Εκτός από την αντικειμενική αξία των εκτός σχεδίου εκτάσεων (χωραφιών, βοσκότοπων, ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, εκτός σχεδίου οικοπέδων κ.ά.) που πλέον θα εμφανιστεί προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να διαπιστώσουν την αξία που προκύπτει και να διορθώσουν τυχόν λάθη, τα νέα εκκαθαριστικά να εμφανίζουν τις εξής διαφορές:

- Θα υπάρχει ενσωματωμένο στο εκκαθαριστικό το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου, καθώς και τα ποσά των πέντε μηνιαίων δόσεων και των ημερομηνιών που αυτές οι δόσεις λήγουν.

- Έχει προστεθεί ειδικό κουτάκι στο οποίο εμφανίζεται η έκπτωση από το φόρο που τυχόν δικαιούται ο φορολογούμενος. Να σημειωθεί ότι έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή δικαιούνται φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό εισόδημα (έως 9.000 ευρώ για έκπτωση 50% και πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000) - εμφανίζεται η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκονται οικόπεδα και κτίσματα.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται με... αλλαγές

Οι αλλαγές που ισχύουν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι είναι:

- Κατάργηση της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά και με απενεργοποιημένη στην παροχή ρεύματος (κοινώς με κομμένο το ρεύμα ενώ διαθέτουν μετρητή)

- Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνει το όποιο όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών

- Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου έως και 15%

- Αύξηση έως και 15% των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Η αύξηση των συντελεστών στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενίζει το όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών υπό το βάρος απανωτών καταδικαστικών αποφάσεων για παράνομη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος τους

- Αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5‰ σε 5,5‰

- Επιβολή για πρώτη φορά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1‰

Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε έστω και μικρές μειώσεις του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών. Σε μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί:

- Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για κτίσματα ηλικίας άνω των 100 ετών τα οποία είναι διατηρητέα

- Η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση ψαλιδίζει τον κύριο φόρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που "κατεβαίνουν" κλιμάκιο υπολογισμού. Για παράδειγμα, ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης το 2015 ύψους 1.600 ευρώ θα έχει μείωση του κύριου φόρου καθώς η τιμή ζώνης πέφτει κάτω από τα 1.500 ευρώ και αλλάζει κλιμάκιο υπολογισμού. Στο κλιμάκιο τιμής ζώνης από 1.500 έως 2000 ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και στο αμέσως κατώτερο κλιμάκιο (1.000 έως 1.500) υπολογίζεται με συντελεστή 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Πηγή: capital.gr

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση