"Στενό μαρκάρισμα" από την πρώτη μέρα στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 22:01 "Στενό μαρκάρισμα" από την πρώτη μέρα στις Βρυξέλλες

Στη σκιά των καθυστερήσεων υλοποίησης των προαπαιτούμενων εκ μέρους της Αθήνας, αλλά και της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου που επιβάρυνε το κλίμα στις Βρυξέλλες, συνεδρίασε το Euroworking Group και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν χαρακτηριστικά πως έχει γίνει "πολύ μικρή πρόοδος" όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Αθήνας, για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή ήταν ήδη εν γνώσει του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ.Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg πρίν τη συνάντηση με τον κ.Μοσκοβισί, παραδέχθηκε πως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση και στην εκταμίευση  των 2,8 δισ. ευρώ. Εσπευσε πάντως να πει πως "εάν υπάρξει καθυστέρηση θα είναι για μερικές ημέρες όχι για εβδομάδες". 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Δημιουργείται ‘’κόκκινο τηλέφωνο’’ Αθήνας - Βρυξελλών

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Κυβέρνηση: Καμία συζήτηση με Μοσκοβισί για ΕΛΣΤΑΤ - Ισως συζητηθεί στο EuroWorking Group

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. 

Ωστόσο το θέμα τέθηκε -κατά πληροφορίες- στη συνέχεια στο Euroworking Group, αφού οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τον "πόλεμο" που δέχεται ο κ. Γεωργίου. "Πώς είναι δυνατόν να αμφισβητούνται τα στοιχεία, βάσει των οποίων δανειοδοτήσαμε την Ελλάδα;" φέρεται να λέει ενοχλημένος ένας εξ αυτών.

Τον τόνο είχε δώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας πως η Επιτροπή εδώ και καιρό υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης και πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η ανάγκη «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης».

«Η Επιτροπή, ως ζήτημα αρχής, δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, ωστόσο σημείωσε ότι η Κομισιόν ανησυχεί για τις αναφορές ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αμφισβητούν την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι τόσο στην επιστολή, όσο και στις δηλώσεις της επιτρόπου Απασχόλησης, Μ. Τίσεν, την περασμένη Τετάρτη, υπογραμμίζεται ότι η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 είναι «υπεράνω κάθε αμφιβολίας».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση