Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί την ΕΕ να συζητήσει για το χρέος με τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 08:42 Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καλεί την ΕΕ να συζητήσει για το χρέος με τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γαλλία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση, έναντι των «σκληρών» Φινλανδών και της «γραμμής Σόιμπλε»

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μιλώντας στους Financial Times από το Τόκιο, δήλωσε την Κυριακή πως τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την νέα ηγεσία της χώρας, είτε για την αναδιάρθρωση του τεράστιου δημοσίου χρέους είτε για την επέκταση των όρων του προγράμματος διάσωσης.

Ο κύριος Σαπέν, απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, «για το οποίο», σημειώνει η εφημερίδα, «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που έχει θέσει την ελάφρυνση του χρέους στην καρδιά του προγράμματός του».

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απολύτως δίκαιο και νόμιμο, οι συζητήσεις να διεξαχθούν μεταξύ της ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο κύριος Σαπέν και πρόσθεσε: «Αυτό που πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η σταθερότητα της Ευρωζώνης».

«Τα σχόλια αυτά έρχονται στο σημείο που που οι συζητήσεις μεταξύ των εταίρων ως προς το πώς θα ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φουντώνουν», σημειώνει η εφημερίδα. «Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλεξ Σταμπ, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε στους FT ότι θα δώσει ένα "ηχηρό όχι" σε κάθε κίνηση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας ότι θα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη από τους όρους του προγράμματος διάσωσης των 172 δισ. ευρώ από την ΕΕ, που πρόκειται να λήξει τον επόμενο μήνα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel επισήμανε πως σε οποιαδήποτε νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα προταθεί ελάφρυνση του χρέους.

Οι επισημάνσεις του κυρίου Σαπέν, παρατηρούν οι FT, υπονοούν ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση.

«Όλα τα πιθανά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συζητήσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ», τονίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει: «Και βέβαια η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφοαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήδη οι Έλληνες έχουν κάνει πολλά και πρέπει κι εμείς στην ευρωζώνη να δείξουμε αλληλεγγύη».

Ο κύριος Σαπέν αποκλείει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς όπως τονίζει, κανένα κόμμα δεν ζητά κάτι τέτοιο. Σχολιάζοντας μάλιστα, την σκληρή γραμμή των Φινλανδών, ο κύριος Σαπέν, δηλώνει πως «το μόνο λογικό πράμγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σεβαστούμε τη δημοκρατία στα άλλα κράτη, και να σεβαστούμε τη δημοκρατία και στο δικό μας το κράτος το ίδιο».

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση